Рівненщина: в комісію подали "зайвого" кандидата, щоб він її очолив

Утворення сільської виборчої комісії Ярославицької ОТГ на Млинівщині розпочалося з правової колізії. Організації партій, що представлені у парламенті та місцеві партійні організації подали до Ярославицької ОТГ загалом 10 кандидатів з мінімально можливих 9-ти. Проте через відмову самих кандидатів стати головою комісії, голова Млинівської ТВК вніс подання на включення ще однієї кандидатури до складу сільської виборчої комісії. Саме її і обрали головою Ярославицької сільської виборчої комісії.

Не зважаючи на те, що загальна кількість кандидатів була більшою за мінімальну, голова Млинівської ТВК Анатолій Братарчук доповнив склад комісії ще однією людиною – Валентиною Герасимчук.

Свої дії він пояснив бажанням не гальмувати процес роботи Ярославицької виборчої комісії, і одразу призначити людину, готову працювати головою комісії.

- Формально по кількості людей в комісію вистачало. І заяви вони подавали по формі, де вказано, що вони можуть працювати на керівних посадах. Але коли перед засіданням я з ними говорив, то ніхто не захотів виконувати обов'язки голови. Через це я подав 11-ту людину, яка і згодна, і досвід є. Я то можу призначити когось на голову, навіть якщо вони проти. Але вони ж потім прийдуть мені писати заяви, що відмовляються бути головою. І знову треба буде, щоб когось подавали. Навіщо витрачати час, гальмувати процес і т.д?. До того ж, зі сторони політичних сил жодних заперечень не було. Я не вважаю, що порушував, адже це не заборонено.

Цікаво, що в організаціях політичних партій, які подавали своїх кандидатів до сільської комісії, проти таких дій не заперечили.

Зокрема, в штабі Аграрної партії повідомили, що справді на етапі подання з головою ТВК про це говорили.

- Ми робили подання, але наша людина не була готова виконувати таку важливу функцію. Одразу говорили про це з головою ТВК, що в разі обрання її головою, ми будемо відмовлятися. Рішення голови вважаю цілком нормальним, щоб забезпечити роботу комісії, - розповів виконуючий обов'язки голови Млинівської районної організації Аграрної партії Юрій Подорожній.

У Млинівському осередку «Радикальної партії Олега Ляшка» про відмову своїх кандидатів не знали, але не здивувались.

- Я не знала що відмовились, але можливо. Може відчувають, що не вистачає досвіду. Там один діловод, інший - водій. Хоча я нічого страшного в роботі голови комісії не бачу. Ну але якщо прийняли таке рішення, то прийняли. Досвід - це важливо, і якщо там є людина, яка на своєму місці, то це добре, - повідомила голова Млинівської районної організації Радикальної партії Олега Ляшка Лідія Юрцунь.

Підтвердив цю інформацію також юрист, представник партії «Справедивість» Андрій Кучма. Він зазначив, що їхня членкиня комісії вагітна, і не змогла б кожен день працювати в комісії.

З представниками інших політичних сил, зокрема «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», «Батьківщини» та «УКРОПу», наразі сконтактувати не вдалося.

Проте, як зазначав у коментарі спостерігачу ОПОРИ голова Млинівської ТВК Анатолій Братарчук, вони проти його рішення не заперечували.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, такі дії голови комісії суперечать нормам частини 15 ст. 22 ЗУ «Про місцеві вибори», відповідно до якої голова, заступник та секретар територіальної виборчої комісії мають призначатися від різних суб’єктів подання, визначених частиною 2 цієї ст. 22, а саме лише місцевих організацій політичних партій. Більше того, саме включення до складу територіальної виборчої комісії кандидатури за поданням голови голови ТВК суперечить закону. Згідно з ч. 17 ст. 22 таке включення можливе лише якщо подання щодо кандидатур не надійшли в установлені законом строки або до складу територіальної виборчої комісії запропоновано менше мінімального складу (9 осіб).

За коментарями звертайтесь:

Сергій Сабо, координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області

тел.: (067) 830 87 55

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Додати коментар

Захисний код