Агітація на Рівненщині: без вихідних даних, не відокремлена від інших та у заборонених місцях

22

У Клеванській, Демидівській і Тараканівській об’єднаних територіальних громадах Рівненської області спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували друковані агітаційні матеріали без необхідного маркування,  розміщені у заборонених місцях, не відокремлені від інших матеріалів, а також примірники агітації не подані до відповідних ТВК.

25 жовтня у селищі Демидівка спостерігачі ОПОРИ зафіксували друковані агітаційні матеріали кандидата на посаду селищного голови Тараса Сича. Агітація не містила вихідних даних: відомостей про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що відповідно до частини 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори» друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Також у Демидівці виявлено листівку Всеукраїнського об’єднання «Свобода» із надписом: «25 жовтня 16:00, Демидівський районний будинок культури, Олег Тягнибок». Листівка була розміщена на опорах ліній електропередач.

Згідно з частиною 4 статті 56 Закону, плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування.

25 жовтня у селі Тараканів спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційний матеріал  кандидатки на посаду сільського голови Наталії  Мамотюк «Міцна громада – щаслива родина», примірник якої кандидатка не подала до відповідної територіальної виборчої комісії.

Згідно з пунктом 3 статті 56 Закону, місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатних виборчих округах, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости зобов’язані подати по одному примірнику кожного друкованого агітаційного матеріалу, виготовленого за рахунок власних виборчих фондів, а також з використанням обладнання, що їм належить, не пізніш як через два дні після його виготовлення до відповідної територіальної виборчої комісії.

13 жовтня у селі Рачин спостерігачі ОПОРИ виявили агітаційну продукцію Аграрної партії України, яка знаходилась у приміщенні сільської ради.

Пунктом 5 частини 9 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», заборонено розміщувати друковані передвиборні агітаційні матеріали, політичну рекламу та повідомлення про перебіг виборчого процесу на будинках та в приміщеннях органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної фоми власності.

У селищі Демидівка спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували розповсюдження агітаційний матеріал кандидата на посаду голови Демидівської ОТГ Павла Гогоя, яка не містила належного маркування.Також зразок цієї агітації Павло Гогой не подав до відповідної ТВК.

У газеті «Клеванський Тракт» №19 (720) від 13 жовтня 2017 року опубліковано матеріал «Кандидат на посаду голови Клеванської об’єднаної територіальної громади Андрій Левчук», в якому описано автобіографію та основні тези передвиборчої програми кандидата. Однак матеріал не відокремлений від інших та не має позначки «Політична реклама».

Відповідно до абзацу 2 пункту 8 статті 60 Закону, усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі.

Крім цього, ОПОРА нагадує, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міськогоголови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для агітації коштів з інших джерел забороняється(частина 6 статті 54 ЗУ «Про місцеві вибори»).

Додамо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів(044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Сергій Сабо,
координатор громадського спостереження за виборами у Рівненській області.
тел.: 0678308755

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Додати коментар

Захисний код