ОПОРА в Рівному: Енергозбереження для молоді

opora en

8 червня учні Здолбунівської ЗОШ № 5 продемонстрували свої знання про економію ресурсів у побуті під час інформаційної зустрічі «Енергозбереження вдома: як зекономити кошти та заощадити енергію», яку провела Громадянська мережа ОПОРА.

Учасники заходу обговорили правила поводження з побутовими прилади, якими користуються щоденно.

«Потрібно вимикати електроприлади з розетки, коли ті зарядилися. Це стосується мобільних телефонів, планшетів і навіть ноутбуків. Так можна заощадити багато електроенергії та вберегти від швидкого зношування акумулятори», – пояснила місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРИ Ірина Кантарія.

Представники ОПОРИ озвучили й інші поради, як заощаджувати воду, світло та тепло:

- Замінити лампи на енергозберігаючі.
- Приймати душ замість ванни, щоб зекономити до 60 % води (140-160 літрів витрачається на ванну та 30-50 літрів – на прийняття п’ятихвилинного душу).
- Прати речі у холодній воді, адже 90 % енергії, яку споживає пральна машина, йде на обігрів води.
- Закривати крани під час чищення зубів, адже щохвилини витікає 10 літрів води.
- Гріти лише ту кількість води, яка насправді потрібна.
- Вимикати світло на виході з кімнати чи класу.
- Закривати двері у під’їзді, щоб тепле повітря не обігрівало вулицю.

Також учасники зустрічі подивилися мультфільм «Добре світло», який пропагує використання енергозберігаючих лампочок. Після цього учням пояснили, чому важливо слідкувати за такими щоденними речами, як проста заміна ламп.

Крім того, організатори розповіли, чому важливо сортувати відходи та як це робити правильно, і чим загрожує неправильна утилізація ртутних лампочок та батарейок.

Насамкінець школярі отримали інформаційні матеріали, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Це допоможе їм поділитися новою корисною інформацією з батьками.

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних