Рівняни «ЗА» чисте довкілля та здорове майбутнє

Дата: 22.12.2015

skhv421 грудня мешканці Рівного обговорили технічне переоснащення будівлі ТОВ «Рівненський насіннєвий завод (Євронасіння)» та виступили «проти» цього.

ТОВ «Рівненський насіннєвий завод (Євронасіння)» виступив ініціатором громадських слухань стосовно питання «впровадження технічного переоснащення наявної будівлі під дільницю для забезпечення підготовки та зберігання посівного матеріалу з вбудованим видатковим складом засобів захисту рослин одночасного зберігання до 20 тонн у межах орендованої земельної ділянки у власних виробничих приміщеннях».

Саме таку причину слухань опублікувало підприємство у номері газети «7 днів» від 10 грудня 2015 року.

22 12 2

Громадські слухання, як і планувалося, розпочалися о 17:00 год. Серед слухачів були місцеві жителі, депутати міської та обласної рад, представники санепідемслужби, ЗМІ, а також активісти Громадянської мережі ОПОРА та Екоклубу.

Однак представник ТОВ «Рівненський насіннєвий завод (Євронасіння)» не надав рівнянам можливості ознайомитися із документацією та не розкрив суті питання. «Ми розуміємо, що часи сьогодні складні і люди певною мірою збуджені. І ми також не хочемо мати негативних стосунків з довколишніми жителями. Для цього ми хотіли вивчити громадську думку. Яка громадська думка складається, ми це вже бачимо. І, я думаю, на основі цього будуть зроблені правильні висновки», – наголосив представник фірми.

22 12 1

Не отримавши належних пояснень, жителі вирішили провести збори громадськості, де б змогли висвітлити власну позицію стосовно переоснащення підприємства. Ці збори проводилися у сусідньому приміщенні, де кожен мав змогу висловитися.

Про недотримання санітарних норм підприємством розповіла головний спеціаліст Державної санітарно-епідеміологічної служби Рівненської області Ольга Захарченко: «До нас поступила заява від керівництва фірми «Євронасіння» щодо проведення обстеження ділянки під будівництво й реконструкцію приміщення для протруювання насіння. Ми виїжджали на об’єкт і дивились, чи можливе розміщення такого складу. Наразі санітарно-захисна зона приміщення, де планується розмістити такий витратний склад з протруювання насіння, не витримана. Тому ніяких дозвільних документів вони від нас не отримали, окрім акту обстеження».

За словами пані Ольги, санітарно-захисна зона до житлової громадської забудови повинна становити 200 метрів, а насправді ж становить 170-180 метрів.

Свої причини проголосувати «проти» не приховували й місцеві жителі. «Це й брудні викиди в атмосферу, і ми забрудненні до такого стану, що далі нікуди. Всюди, де «ІНСЕКО», – всюди розпилюють. І абсолютно у всіх дітей алергія. Мене це не влаштовує», – скаржилась пані Ірина, мешканка села Колоденка.

22 12 3

В результаті громадських зборів, мешканці Рівного одноголосно проголосували «проти» переоснащення ТОВ «Євронасіння». Загалом, цю думку підтримало 210 громадян. Також представники громадськості написали звернення до міського голови Рівного Володимира Хомка з проханням врахувати цей лист у разі здійснення підприємством діяльності з переоснащення. Окрім цього, серед вимог були: створення комісії з представників громадськості, ЗМІ та компетентних органів для проведення перевірок діяльності фірми, інформування ініціативної групи щодо проведення діяльності підприємства з переоснащення приміщення, а також забезпечення участі громадськості у прийнятті екологічно важливого рішення.

22 12 5

________________________
Прес-центр
Громадянської мережі ОПОРА