Студенти навчили директора працювати

Дата: 05.01.2008
 В листопаді 2007 р. до Рівненського представництва ГМ ОПОРА звернулися студенти ІІІ курсу Рівненського кооперативного економіко – правового коледжу з проханням допомогти  у вирішені проблемного питання, що виникло між ними та керівництвом ВНЗ. Студенти дії  керівництва навчального закладу, щодо підняття оплати за навчання вважали необґрунтованими і неправомірними. Замість попередньо повідомлених 120 гривень, саме  на таку суму мали підняти оплату за навчання,  підняли на 680 грн. Але пояснити цього обґрунтовано не змогли.

 

Письмове повідомлення про те, що ціну за навчання підвищено, студенти отримали 10 вересня. Поставити підпис про отримання такого документу їх попросили лише 20 жовтня. Бланк, на якому це відмічалося, був відмічений “заднім” числом. Згідно договору, платниками за навчання є батьки студентів, а вони офіційно ніякого повідомлення не отримували. На прохання студентів провести батьківські збори і повідомити про причини підвищення оплати особисто батьків, керівництво закладу відмовило. Своє рішення вони пояснили тим, що з боку батьків такого бажання не було, а отже їм цього не потрібно і з підняттям ціни вони повністю згідні.

 

На численні скарги студентів дирекція навчального закладу не надала жодної конкретної, документально підтвердженої відповіді. На питання, що вплинуло на підняття ціни за навчання, адміністрація відповідала: «що минулого року ми підвисили ціну лише на 120 гривень, тоді як піднялися ціни на водопостачання, опалення, змінився рівень інфляції. Ми підняли заробітну плату викладачам, придбали нові комп’ютери,  встановили нові вікна та придбали стільці і парти». Проте  розрахунків, які б підтверджували необхідність підвищення вартості навчання,  студенти так і не отримали. Більше того, тим, кому щось не подобається, директор  обіцяв  підняти плату до 3400 гривень –  як у аграрному коледжі. А студенти, котрі не заплатять за новою ціною, хоча б за пів року, будуть відраховані.

 

Остання письмова заява студентів на ім’я  директора була передана до приймальні 26 вересня, під нею підписалися 48 чоловік з двох академічних груп. Вони  просили надати детальну інформацію, що до виправданості підняття розміру оплати за третій рік навчання на 680 гривень і те,  на які цілі буде використана ця сума. У відповідь було надіслано розрахунок вартості навчання студентів двох груп і на що витратять ці кошти. Але виникають великі сумніви, що до походження цього документу, якщо його так можна назвати, адже жодного підпису або ж печатки навчального закладу на ньому не має. Окрім того, такий розрахунок нічим не обґрунтовує підвищення плати за навчання на 680 гривень, а тим більше не пояснює яким чином це розраховувалося.
Зустріч за закритими дверима

 

В п’ятницю, 16 листопада студенти РКЕП коледжу занесли чергову заяву до директора свого вузу. Однією з вимог було прохання від студентів: «У  вівторок, 20 листопада дозволити проведення «круглого столу» в актовій залі РКЕП коледжу для офіційного оприлюднення документів,  згаданих в пунктах 1, 2, 3 перед студентами цього навчального закладу та засобами масової інформації». З таким  ж проханням у понеділок, 19 листопада до пана Добридника звернулася Громадянська мережа ОПОРА. Реакція була майже миттєвою – вже о 13 годині 19 листопада до ОПОРИ подзвонили студенти і повідомили про те, що їм відмінили пари і зараз дві групи юристів збирає директор на збори. Про що буде там говоритися,  студентів не повідомили. Представника ОПОРИ на збори не впускали навіть після пред’явлення ним журналістського посвідчення. На отримання дозволу зайти на збори знадобилося лише .. 15 хвилин. Що такого таємного  протягом цього часу там вирішувалося, ніхто не зміг пояснити.

 

Студенти та ОПОРА  про таку зустріч просили Степана Івановича у вівторок, 20 листопада, так, щоб там були присутні представники ЗМІ та Громадянської мережі ОПОРА. Та з невідомих причин директор зібрав збори 19 листопада і так, щоб про це не знала преса та представники ОПОРИ. Такі свої дії директор пояснив тим, що сьогодні (19 листопада)  йому прийшла  телефонограма і на завтра (20 листопада)  потрібно бути в Києві. На зустрічі були присутні окрім директора: головний бухгалтер, викладачка економіки та голова укоопспілки. Півтори години студентам «їздили по вухах», але жодного документального підтвердження  знову не надали. Викладачка з економіки розпочала «лекцію» по інфляції, яким чином і на що це впливає. Потім бухгалтер почала всім (тримаючи в своїх руках) показувати кошторис на 2006, 2007 роки та ряд інших документів, які, як вона стверджувала, є конфіденційними і без дозволу директора, нікому їх не можна показувати. Виникають питання про кваліфікацію  бухгалтера та директора, якщо вони стверджують, що навіть власним студентам не можуть надати інформацію, про те,  яким чином було розраховано нову ціну за навчання і на підставі яких документів ці обрахунки були зроблені. Ні батьки, ні студенти не бачили наказу в якому б йшлося про зміну плати за навчання. Коли  під час зборів  студенти нагадали, що вони чекають письмову відповідь на свою заяву, то отримали таку відповідь директора: «Ми ж з вами зараз все вирішили. Вам все пояснили». З цього стає зрозуміло, що надавати будь-яку інформацію в письмовому вигляді дирекції є чомусь не вигідно і  наразі про ці причини можна лише здогадуватися.
Тиск і перемога

 

Студенти РКЕП коледжу показали, що їх терпіння має межі, а дирекція навчального закладу ці межі перейшла. На постійні прохання дати обґрунтоване, письмове пояснення підвищення вартості навчання, був лише «мороз», що спонукало студентів одягнути червоні новорічні шапки та вийти нагадати про свої права.  Після такого нагадування директор приніс свої вибачення.

 

«Мені не вистачає 680 грн.» – з таким гаслом студенти  в червоних шапках перед входом до вузу в п’ятницю, 23 листопада, збирали собі на навчання. Також  студенти частували спеціально приготованою «Лапшею від директора» своїх батьків, котрі все ж таки змогли вирватись з роботи та прийшли о 12 годині на збори. Щоб директор не обминув своєю увагою батьків третьокурсників, вони урочисто запросили його на збори, і ще раз передали свої вимоги та нагадали ті пункти закону, які порушив директор. Від запрошення пан Добридник не відмовився і,  по закінченню батьківських зборів першокурсників, прийшов дати пояснення батькам майбутніх юристів.

 

На зустріч директор привів головного бухгалтера та викладачку з статистики, щоб ті розповіли про причини підвищення ціни за навчання. Але, півторагодинної лекції з економіки батьки влаштувати не дали. Директору відразу задали конкретні питання і попросили показати наказ, де зазначена нова ціна за навчання. Не отримавши достатнього обґрунтування підвищення вартості навчання, батьки спудеїв відмовились її сплачувати.

 

Вихід в цій ситуації запропонував депутат Рівненської міської ради Віталій Шабунін, якого   студенти запросили на збори. Ним було запропоновано ряд варіантів вирішення проблеми. Перше – взяти кредит, так як це зробили в РІС КСУ, і потім за рахунок нових першокурсників його повертати, або ж  дійти консенсусу з батьками і домовитися про ціну, яка їх задовольняє. Розуміючи, що в ситуації, коли договори підписані з явними вагомими порушеннями і те,  що ним самим без порушено законодавство, пан Добридник запропонував батькам самостійно визначити ту ціну, яку вони згодні оплатити. В результаті діалогу між батьками та директором навчального закладу згоди дійшли на сумі 2650 гривень, що на 250 менше від попередньої.

 

Після всього, директор вибачився перед батьками та студентами за ситуацію, що склалася,  і подякував за розуміння. Та пообіцяв, що вже в понеділок буде новий наказ про плату за навчання і всі договори, що не належно оформлені,  будуть виправлені.

 

Студенти не побоялися сказали своє слово і отримали перемогу. Вони зрозуміли –  свої права варто відстоювати і досягти їх дотримання абсолютно реально. А директор надалі, перед тим як змінити ціну, не раз порадиться з батьками і, перед тим, як підписати якийсь договір, не раз подумає.

 

Вкотре громадський тиск та публічність процесу дають бажаний та швидший результат, аніж  це можливо через нашу «чудову» бюрократичну систему.