З чистого аркуша

Дата: 09.01.2008
 У Конституції України чітко записано, що єдиним носієм влади та гарантом суверенітету України є народ. Виключно громадянин має легітимне право оцінювати ефективність роботи політиків, змінювати конституційний устрій держави, диктувати загальноприйняті правила гри своїм обранцям. Результати всіх попередніх виборів залежали від ефективності роботи політтехнологів, наявності ресурсів для проведення кампаній, маніпуляції громадською думкою. Нерідко виборчі проекти, блоки, що долали прохідний бар’єр, залишалися пустими брендами без чітких ідеологій, плану дій, програмних цілей та завдань. Інколи нас змушували обирати краще з гіршого, завжди залишали без права проголосувати проти всіх та зняти з дистанції всіх гравців, що, на думку виборців, не мають підстав, можливостей чи прав діяти від імені народу України.

Події 2004 року дали зрозуміти політикам, що народ не настільки пасивний, щоб при спробі відібрати найцінніше право ― право голосу, він продовжував мовчати. Проте повага чи врахування думки громадян мала ситуативний, вибірковий та здебільшого показовий характер. Після виборів 2006 року політики взагалі втратили зв’язок з реальністю та стали імітувати захист інтересів громадян публічно.
Указ Президента про розпуск парламенту ― це шанс, яким ми, громадяни, не можемо знехтувати. Через нові парламентські вибори, як через «чистилище», повинні пройти всі політичні сили, віддавши свої долі в руки виборців. У загостренні політичної кризи винні усі без винятку, тому політичні сили на рівних умовах протягом двох місяців повинні представити власний план дій, спрямований на збереження цілісності України, її розвиток та стабільне становище на світовій політичній мапі. Якщо партії підуть шляхом пропаганди популістських технологічних виборчих програм, які не наповнені змістом, якщо вони сподіваються перемогти, послуговуючись риторикою 2004 та 2006 років, то вони стають на завідомо програшний шлях.
Утім, народ України також відповідальний за те, що дає можливість політикам гратися долею держави, її суверенітетом, незалежністю, іміджем перед світовою спільнотою. Ми, громадяни України, повинні почати мислити масштабами держави. Ми вже зараз розуміємо, що пов’язані пуповиною з країною, від долі якої залежить наша.
Ми даємо ще один шанс цим політикам, але цей шанс буде останнім. Ми розпочинаємо кампанію «З чистого аркуша», яка покликана сформувати суспільне переконання щодо персональної відповідальності кожного громадянина за державу. Ми прискіпливо слідкуватимемо за перебігом кампанії, кожним її учасником, кожною обіцянкою чи гаслом та доноситимемо до громадян від людини до людини, від дверей до дверей у 16 містах України (представлені Захід, Схід, Центр, Південь і Північ), що стоїть за словами та обіцянками політиків.
Перед кожним політичним діячем на стіл ляже чистий аркуш паперу, на якому той напише своє бачення долі країни, майбутнього її громадян, а ми, користуючись своїм законним правом, у бюлетені поставимо оцінку, підходячи до цього незаангажовано, раціонально та усвідомлено.
У КРАЇНІ ВІДПОВІДАЛЬНИХ ГРОМАДЯН НЕМАЄ МІСЦЯ БЕЗВІДПОВІДАЛЬНИМ ПОЛІТИКАМ