Андріївський узвіз

Дата: 13.12.2007
Андріївський узвіз здавна був найкоротшим шляхом, який з’єднував князівське Верхнє місто з ремісничо-торговельним Подолом. Сучасну назву узвіз одержав у 1740-х роках, а нинішня забудова склалася вже наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття. І сьогодні Андріївський узвіз зберігся у неповторній своїй мальовничості.

З багатьма спорудами на цій старовинній вулиці пов’язані важливі сторінки історії та культури міста.

У будинку №13 у 1906 -1913 та 1918 – 1919 рр. жив відомий письменник М.О.Булгаков; тут встановлено меморіальну дошку. Булгаков любив Київ, з ніжністю писав про нього у своїх творах, оселяв тут своїх героїв. Трохи вище, на горі, незвичайних романтичних обрисів висока споруда. Будинок, що нагадує старовинний замок, зведений 1902 року і дістав назву ”Замок Ричарда Левине Серце”. Також на Андріївському узвозі жили відомі художники Г. К. Дядченко, Ф. С. Красицький, І. С. Макушенко, скульптор Ф. П. Балавенський.

Андріївський узвіз став справжнім музеєм просто неба. Щовесни тут влаштовується свято мистецтв, художні виставки. Більше того, з 1991 року це улюблене місце гулянь усіх киян на день Києва та на День Незалежності.У 1753 році за проектом арх. В.Растреллі на початку узвоза було збудовано Андріївську церкву. Існує легенда, відповідно до котрої місце, де тепер тече Дніпро, було морем. Коли св.Андрій прийшов у Київ і побудував на горі, де зараз стоїть Андріївська церква, хрест, то все море спливло вниз. Але деяка частина його залишилася і сховалася під Андріївською горою. Коли пізніше тут побудували церкву, то під престолом відкрилася криниця. В Андріївской церкві нема дзвонів, тому що, за легендою, при першому ж ударі вода прокинулася б і залила не тільки Київ, але і все Лівобірежжя.

Основна забудова вулиці виконана в 90-х рр. ХIX ст. і на початку ХХ ст. Нині вулиця оновлена і стилізована у дусі ХІХ століття, відтак причаровує і туристів, і любителів старовини. Тротуари вимощено спеціальною цеглою, виготовленою за старовинним рецептом. Особливої чарівності надають вулиці чавунні ліхтарі, виготовлені за старовинним малюнками.

Андріївський узвіз називають київським Монмартром. У будь-який день, у будь-яку погоду ви завжди побачите тут декілька художників, що демонструють свої роботи, зразки прикладного мистецтва – прикраси, посуд із скла і кераміки, кумедні фігурки з дерева, іграшки, медалі, монети і багато чого іншого. Тут також виступають співаки й артисти.