День бидла. Ой – пива в Рівному

Дата: 29.05.2009

Я не розумію, чому ЗМІ мовчать, чому? Бояться втратити робочі місця, чи їх влаштовує такий стан речей?

Отож, у неділю, 24 травня день пива в Рівному, на який жителі міста щороку чекають більше ніж на День Незалежності України чи День Міста.

О, так, місцевий виробник, додаткові гроші у бюджет міста!..

„Разом із директором “Рівня” Мар’яном Годою відкривав дійство міський голова Рівного Володимир Хомко. Двоє керівників підняли прапор рівненського пивзаводу над літньою сценою парку і першими зробили урочистий ковток пива.” (з газети „ОГО”)Ось вам і гідний приклад жителям міста.

До того ж, чомусь усі мовчать, що за даними ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я) на 2008 рік, Україна займає перше місце в світі по вживанню алкоголю серед дітей та молоді. І при цьому влада дозволяє проводити масові розпивання пива поблизу дитячих майданчиків в денну пору! Пригадайте лишень, як повертаючись ввечері додому, ви щодня бачите одних і тих же хлопців із незмінною картиною – пляшка пива ( якщо не горілки) і цигарка в зубах. І щодня вони сидять під вашим під’їздом, щосекунди голосно лаються, щогодини ображають дівчат та менших дітей, щовечора влаштовують бійки і взагалі (!) більше ні чим не займаються. Вас влаштовує саме такий стан речей? Мене – ні.
У Львові в той день відзначали День Героїв, а у нас героями були ті, хто випив найбільше пива, хто розбив найбільше пляшок з-під пива, хто далі і голосніше відригнув просто серед натовпу, хто пропагував пиво і давав його пити дворічній дитині. (!)

А в місті і досі не стоять обіцяні громадські вбиральні… є дещо інше і в дещо іншому контексті… особливо після дня пива.
Проте все ж хлопці, котрі підтримують рух Straight Edge спробували зробити диверсію, незважаючи на назву команди «Мій батько п’є», виступили на рок концерті і пропхнули ідею тверезої, здорової Нації в маси, але дибілкувата маса ніяк не відреагувала на пропозиції та заклики молодиків. І відбулася акція, під час якої шляхетний напій виливали просто у міську каналізацію. Та її теж було жорстко проігноровано.

Ще цікаво, що славнозвісний Шон Карр (D. V. S.) виступає за заборону реклами пива, та все ж є хедлайнером концерту на день пива. Цікаві погляди у хлопця.

Свято вписане у міскбюджет, і це є вагомим досягненням, тому що одразу видно як влада піклується про здоров’я Нації.
Якби ж все було на стільки ідеально, але ж у наших громадян немає почуття міри. Немає зовсім. А немає тому, що влада не дає стимулу стримувати себе, знаходити альтернативу. Всі пасивні. Всі мовчать. Всі ідуть за пастухом, котрий веде отару на бійню, половина з отари навіть не доходить до неї – помирає від цирозу печінки та раку легень просто на шляху до обіцяних золотих гір.

Не оптимістична, та все ж правдива статистика: кожен п’ятий у восьмому класі вже хоч раз, та напивався. Фахівці кажуть – двоє з трьох хлопців в Україні гинуть через те, що, напившись, шукають пригод на свою голову.
Треба подумати чи варто проводити такі свята надалі. І в такому масштабі. Чому б не провести на такому ж рівні свято соку, чи, до прикладу, йогурту. Результат буде приголомшливим! Але нажаль про здоров’я Нації ніхто не піклується. Тому, якщо про нього не піклується влада – про нього маємо подбати ми. І я закликаю кожного, хто вважає себе свідомим громадянином та тверезо мислячою людиною: нам потрібно об’єднатися, задля спільної боротьби проти геноциду нашої Нації!

________________________________________________________________________________________________________

Осіпов Павло

Заступник голови РММО ГМФ „МЕТР”,

арт-директор галереї сучасного предметного мистецтва „Щілина”