У Рівному обговорили питання співфінансування лічильників із ручним регулюванням

Дата: 23.07.2015

jhvjvjhvjjyfjfg22 липня відбувся круглий стіл, де підіймалось питання включення до Програми облаштування багатоквартирних будинків сучасними засобами обліку приладів обліку з механічним регулюванням.

Сьогодні така Програма передбачає співфінансування лише автоматичних лічильників, вартість яких становить 120 тис. грн, тобто 50 % коштів на їхнє встановлення сплачують мешканці будинку, решту 50 % – місто.

Проте Програма не розповсюджується на механічні лічильники, ціна яких є нібито доступнішою для рівнян і складає в середньому 45 тис. грн. Саме тому й виникла потреба у проведенні такого заходу, де учасники висловили різні точки зору щодо цього питання. Ініціаторами круглого столу стала громадськість, а саме жителі багатоквартирних будинків, які встановили чи планують встановити механічні приладу обліку. Їх підтримали активісти Громадянської мережі ОПОРА, фахівці з питань енергозбереження та представники міської влади, які приймали участь в обговоренні.

Кожен висловив свою думку стосовно зазначеної проблеми. У ході обговорення модератор наводив дискусійні аргументи, а саме:
• відсутність економії при встановленні приладів обліку з механічним регулюванням;
• неможливість регулювання якості та кількості подачі теплоенергії;
• при температури нижче -10ºС мешканці, які мають лічильники з ручним регулюванням, сплачуватиму за тепло більше, аніж ті, у кого їх взагалі немає;
• відсутність відповідальної людини: якщо вона й буде, то не факт, що виконуватиме обов’язки добросовісно.

Щодо першого аргументу, експерт з питань енергозбереження Юрій Буратчук зазначив, що економія при встановленні лічильників з ручним регулюванням – 10-15 %, якщо «Рівнетеплоенерго» виконує графік додачі енергоносія. А цьогоріч було зменшено подачу тепла на 30 %, тобто сумарна економія минулого опалювального сезону становила 40-45 % коштів на теплопостачання.

Стосовно другого аргументу, то якість регулювати неможливо. Але неможливість контролю кількості спростував голова багатоквартирного будинку по вул. Черняка, 6 Володимир Курдрін. Він наголосив, що в їхньому будинку шляхом перекриття засувки на виході все ж регулювалась кількість тепла, яке проходить за одиницю часу через будинок.

Депутат міської ради Олександр Чубай, на основі даних Рівненського гідрометричного центру, вказав кількість днів, температура яких сягала позначки -10ºС та нижче. Таких днів за останні роки максимум 10. Кількість днів опалювального сезону – 180, тобто все ж є вигода, адже решту 170 днів мешканці, які встановили механічний лічильник, сплачуватимуть менше.

Знову ж таки, Володимир Кудрін на прикладі власного будинку наголосив, що громада сама вирішує та визначає відповідального. Здебільшого, відповідальними є добровольці, які організовують свій час та згодні наглядати за роботою механічного лічильника.

Всі учасники заходу висловили свою позицію щодо включення до Програми співфінансування приладів обліку з механічним регулюванням. «Потрібно подумати про мешканців уже зараз, до початку нового опалювального сезону», – наголосила місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Ірина Кантарія.

Результатом обговорення стало підписання учасниками круглого столу листа підтримки до міського голови та депутатів для повторного розгляду на сесії проекту рішення щодо включення до Програми співфінансування приладів обліку з механічним регулюванням.

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних програм