На Рівненщині розділили керівні посади у ДВК

Дата: 16.04.2013

viboriНа Рівненщині завершився процес формування дільничних виборчих комісій. У 5 округах де відбуватимуться довибори до обласної ради більшість керівних посад у ДВК отримали представники провладних партій.

 

У виборчому окрузі №8 (Демидівка) по 2 керівні посади отримали Народна партія (1 голова та 1 секретар), Українська платформа «Собор» (1 голова та 1 секретар), партія «УДАР» (2 секретарі). КПУ отримала одну керівну посаду – секретаря ДВК. Ще на 11 керівних посад було зроблене призначення за пропозицією голови районної ТВК.

У виборчому окрузі №5, за словами виконуючого обов’язки секретаря Гощанської районної ТВК Тетяни Чернюк, головним критерієм при формуванні керівного складу ДВК був досвід роботи потенційних кандидатів, а не їх приналежність до певних політичних сил. Провладна Народна партія отримала 19 керівних посад в ДВК округу, з них – 13 голови ДВК. Опозиційна ВО «Батьківщина» також отримала 19 керівних посад у складі ДВК, проте лише чотири з них – посади голови ДВК. Українська платформа «Собор» отримала 11 керівних посад, КПУ та УНП – по 3. На 7 керівних посад були призначені особи за поданням голови районної ТВК.

У виборчому окрузі № 40 (м. Рівне) використали кардинально інший підхід до формування складу ДВК. Керівні посади розподілили практично порівно між політичними партіями. Так, «Партія захисників Вітчизни» отримала 16 керівних посад (6 голів та 9 секретарів), Партія регіонів – 14 керівних посад (8 голів та 6 секретарів), ВО «Свобода» – 13 керівних посад (8 голів та 5 секретарів), «Європейська платформа» – 9 керівних посад (4 голови та 5 секретарів). Всі ці політичні сили делегували своїх представників до складу усіх 47 ДВК округу. При розподілі «Європейська платформа» отримала 8 посад голів ДВК, але згодом 4 особи відмовилися працювати. УНП отримало 4 керівних посади. Ще 30 осіб увійшли до складу ДВК за поданням голови міської ТВК.

У виборчому окрузі №20 (м. Костопіль) керівництво районної ТВК, як і у Рівному, розділили керівні посади між партіями порівно. Партія регіонів отримала 13 керівних посад (4 голови, 3 секретарі та 6 заступників), ВО «Батьківщина» – 12 керівних посад (4 голови, 5 секретарів, 3 заступника), «Громадянська позиція» – 12 керівних посад (4 голови, 4 секретаря 4 заступника). По 11 керівних посад отримали КПУ (5 голів, 3 секретаря, 3 заступника) та УНП (3 голови, 5 секретарів, 3 заступники). 

У законодавстві про місцеві вибори не прописані чіткі механізми розподілу керівних посад у дільничних виборчих комісіях між політичними партіями, які зробили подання кандидатур до складу ДВК. Відповідно до норм ЗУ «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» територіальні виборчі комісії одночасно з утворенням відповідної ДВК призначають голову, заступника голови, секретаря такої дільничної виборчої комісії з урахуванням досвіду роботи осіб у виборчих комісіях, комісіях референдуму за пропозиціями голови ТВК, що утворює дільничну виборчу комісію відповідно до внесених подань.

Така процедура формування керівного складу не сприяє рівномірному представництву усіх політичних сил у виборчих комісіях та викривляє принцип взаємного контролю між суб’єктами виборчого процесу. В таких умовах існує загроза, що певні політичні сили отримають додаткові преференції при формуванні керівного складу ДВК.

Прес-центр
Громадянська мережа ОПОРА