Російські та білоруські спостерігачі приємно здивовані українськими виборами

Дата: 30.11.2008

Громадянська мережа ОПОРА, яка спостерігає за мерськими виборами у Рівному, залучила до моніторингу міжнародних спостерігачів, зокрема, представників громадських організацій з Білорусії та Росії.

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Основною відмінністю, яка вирізняє українські вибори з-поміж виборів у сусідніх державах, спостерігачі називають чітке дотримання процедури членами ДВК – ведення засідання, робота з виборцями, власне перебіг голосування. Яскравим прикладом, за словами спостерігачів, може стати ДВК №58 у «чорнобильській» лікарні (диспансер радіаційного захисту населення), де, попри те, що єдиний виборець уже проголосував, члени ДВК мають намір сидіти до восьмої вечора. Ще, на відміну від Росії та Білорусі, виборчі скриньки у нас прозорі, що зменшує можливість вкидання додаткових бюлетенів.

Російських спостерігачів здивувала велика кількість кандидатів у мери, що не є характерним для їхньої країни. За словами Романа, спостерігача з Росії, «в Росії вибори можна порівняти з «проводами під високою напругою», на кшталт своєрідної закритої зони для обраних». Натомість, в Україні, кожен, хто відчуває в собі сили поборотися за крісло мера, може зібрати підписи та подати заявку на участь у виборах, більше того – кожен з кандидатів є зацікавленим у справедливому підрахунку голосів і тому є мотивація забезпечити дільниці громадськими спостерігачами.

В Білорусі теж немає широкого вибору серед виборних осіб – так, до прикладу, на минулих парламентських виборах в одному з округів список запропонованих на вибір кандидатур включав лише одну особу (!).

Смішно, проте в Білорусії та Росії досі діє радянська практика заманювати на вибори пиріжками. Біля дільниць зазвичай встановлюють ятки з фруктами, випічкою, подекуди пригощають алкогольними напоями.

Далі буде…

Контактна особа:

Лісовський Юрій

8 063 617 96 95

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4