ОПОРА презентувала сайт про роботу парламентарів

Дата: 15.10.2013

vehovna rada opora logoГромадянська мережа ОПОРА презентувала сайт rada.oporaua.org та результати голосування рівненських мажоритарників за євроінтеграційні закони.

«Через інформаційний портал оприлюднюватимуться матеріали в форматі відкритих даних, що досі не доступно на офіційному сайті Верховної Ради України. Таким чином, кожен зможе отримувати зведену аналітичну інформацію, яка поновлюється в режимі живого часу, а не статичні таблиці чи вордівські документи. Ми також сподіваємось, що сумлінні народні депутати будуть зацікавлені в нашій роботі, а не ігноурватимуть, чи критикуватимуть її. Практика відкритих даних дозволяє системно оцінювати роботу парламентарів», – пояснює експерт Громадянської мережі ОПОРА Токарський Андрій.

Сайт rada.oporaua.org пропонує цілий спектр інформації про Верховну Раду:
•    У розділі «Статистика» публікуються рейтинги депутатів, «кабінети» обранців з довідковою інформацією, присутністю їх на голосуваннях та на засіданнях профільних комітетів. Також можна переглянути статистику голосувань по фракціях за усі законопроекти ВРУ VII скликання. Завдяки сайту виборці матимуть змогу в автоматичному режимі порівняти сумісність голосування фракцій.
•    Журналісти ОПОРИ ретельно стежать за подіями у Верховній Раді і не тільки.  Новини із зали засідань, про роботу комітетів, а також аналітичні звіти ОПОРИ про парламент розміщені у розділі «Читати».
•    ОПОРА спільно з «5 каналом» продукують телепрограму «Дорогі депутати». На сайт щотижня додається свіжий випуск передачі. Окрім того, в однойменному розділі сайту також зберігаються фотозвіти конференцій, круглих столів та інших подій, які стосуються питань парламентаризму та роботи ВРУ VII скликання.
•    У розділі «Документи» можна ознайомитися з протоколами засідань парламентських комітетів та відповідями на запити ОПОРИ стосовно роботи Верховної Ради.
•    Також ОПОРА слідкує за публікаціями народних депутатів у соціальній мережі Twitter, які можна переглянути на сайті.

Rada.oporaua.org стимулюватиме парламентарів до сумлінного виконання обов’язків народного депутата України.

Під час заходу представники ОПОРИ також розповіли про рівень підтримки так званих євроінтеграційних законів фракціями Верховної Ради та окремо депутатами-мажоритарниками віід Рівненщини.

Керівник Прес-центру ОПОРИ Роман Мартин розповів, що з 12-ти євроінтеграційних законів, прийнятих Верховною Радою України, 4 закони не були підтримані Комуністичною партією України, по 2 – ВО «Батьківщиною» і «УДАРом». Лише 1 закон не підтримала ВО «Свобода». Партія регіонів та позафракційні підтримали усі закони, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з ЄС до саміту у Вільнюсі. Серед депутатів-мажоритарників Рівненщини лише регіонал Микола Сорока підтримав усі 12 законів. Опозиційні депутати інколи не голосували зовсім, а Микола Кучерук з фракції навіть проголосував «проти».

Половина законопроектів була ініційована Кабінетом Міністрів України, 5 – Народними депутатами та один – Президентом України (щодо повноважень Рахункової палати).

Каменем спотикання для депутатів став Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення (№2515), за який не голосували три фракції: ВО «Батьківщина», «УДАР» і ВО «Свобода». Документ,  розроблений міністерством доходів і зборів,  передбачає механізм боротьби з виведенням прибутку підприємств в офшорні зони і країни з низьким рівнем оподаткування. Опозиція стверджує, що законопроект не відповідає нормам і вимогам Організації економічного співробітництва і розвитку, які були покладені в основу законопроекту, та вважає, що Закон дозволяє впливати на внутрішнє ціноутворення, що може негативно позначитися на економічній ситуації.

ВО «Батьківщина» і «УДАР» не підтримали Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства у відповідність з Кримінальним процесуальним кодексом України (№0894), натомість свободівці голосували за прийняття закону.

Комуністична партія України не голосувала за Проект Закону про повторні вибори у 5-ти «проблемних» округах (№2971-Д), за законопроекти стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України (№2803 і №2990), а також за Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією (№2802).

Опозиція не одностайно підтримала і Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації (№2731) – лише половина депутатів із опозиційних фракцій підтримали цей законопроект. А за законопроект №2990 (щодо виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно відповідальності юридичних осіб) не голосували аж 43% депутатів фракції «Батьківщина».

Партія регіонів найсумлінніше голосувала – від 80 до 92% фракції брали участь у голосуванні за кожен із 12-ти євро інтеграційних законів. Лише одна фракція у повному складі голосувала – це ВО «Свобода», яка 100-відсотково підтримала два законопроекти – №2803 і 2802. З тих фракцій, які підтримували законодавчі ініціативи, найменш сумлінною була ВО «Батьківщина» – більше третини опозиціонерів не голосували за 3 законопроекти, трохи більше 20% – ще за 4 ініціативи.

Депутати-мажоритарники Рівненщини здебільшого підтримали євроінтеграційні закони.
Депутат від фракції «Свобода» Олег Осуховський проголосував за 7 законів, спрямованих на євроінтеграцію, та не голосував за 5 законів.

Юрій Вознюк та Валентин Королюк від фракції «Батьківщина» підтримали 8 законів та не голосували за 4.

Їхній однопартієць Микола Кучерук проголосував за 9 законів, один раз голосував проти та двічі не голосував. Депутат також виступив в обговоренні проекту Закону про внесення змін до статті 98 Конституції України (щодо повноважень Рахункової палати).

Микола Сорока від Партії регіонів проголосував за усі 12 євроінтеграційні закони.

Громадянська мережа ОПОРА