У Рівному ОПОРА презентувала проміжні результати спостереження за виборами Президента

Дата: 15.05.2014

DSCN4860Рівненський осередок Громадянської мережі ОПОРА організував прес-конференцію, де підвів проміжні підсумки спостереження за позачерговими виборами Президента України.

Виборча кампанія в області, згідно висновків ОПОРИ, загалом проходить без значних порушень, а найактивніше її ведуть Петро Порошенко, Анатолій Гриценко, Юлія Тимошенко, Олег Тягнибок та Олег Ляшко та Ольга Богомолець.

Як відзначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Рівненській області Анатолій Бондарчук, якщо у попередній парламентській кампанії частіше використовували адмінресурс чи участь у передвиборчій агітації посадових осіб, то наразі основними порушеннями правил передвиборчої агітації є розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних та пошкодження агітаційних матеріалів.

– В Рівному та Костополі спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні листівки без вихідних даних кандидата на пост Президенти України Юлії Тимошенко. Листівки містили заклик до громадян відвідати зустрічі з кандидатом, що мали відбутися у цих містах, – говорить координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Рівненській області Анатолій Бондарчук. – Також у Рівному були зафіксовані агітаційні банери без вихідних даних кандидата на пост Президента України Олега Тягнибока. Банери містили напис «А з нашого боку – Тягнибок» й були розміщені на паркані на вул. Соборній, навпроти майдану Незалежності, та на проспекті Миру. Також в обласному центрі було зафіксовано роздачу газет «Правий Сектор», які не містили вихідних даних, з агітацією кандидата в Президенти Дмитра Яроша.

DSCN4858

За словами Анатолія Бондарчука, також були зафіксовані випадки порушення норм виборчого законодавства, які регулюють порядок оприлюднення результатів соціологічних опитувань. Так, на початку квітня в агітаційній газеті Анатолія Гриценка були опубліковані результати соціологічного опитування, згідно з яким 20,7% українців хочуть бачити Верховним головнокомандувачем кандидата Анатолія Гриценка. Проте, в газеті не було вказано кількість респондентів, які взяли участь в опитуванні, похибка вибірки та інші вихідні дані, які публікуються разом з результатами опитувань громадської думки. В опитуванні «Рейтинг народної довіри», яке опубліковане в агітаційній газеті кандидата на пост Президента України Ольги Богомолець «Ольга Богомолець Народний Президент», присутня лише згадка про те, що воно опубліковане за даними рейтингу tsn.ua, але відсутні будь-які відомості про те, коли і ким було проведене це опитування й скільки респондентів взяло у ньому участь.

Зафіксували спостерігачі ОПОРИ й порушенням правил ведення передвиборчої агітації, що відбулося в ході зустрічі кандидата на пост Президента Юлії Тимошенко з військовослужбовцями, мобілізованими до лав Збройних Сил України. Зустріч відбулася на Рівненському військовому полігоні. Під час візиту кандидата на Рівненський полігон керівництвом ОК «Північ» були організовані навчальні стрільби з систем залпового вогню «Град». Відповідно до норм виборчого законодавства у військових частинах (формуваннях) передвиборча агітація обмежується. Зустрічі з військовими організовуються відповідними ОВК разом з командирами військових частин з обов’язковим повідомленням не пізніш як за три дні до дня зустрічі усіх довірених осіб кандидатів на пост Президента України у відповідному територіальному окрузі. Це потрібно, щоб забезпечити доступ на зустріч інших кандидатів. Проте, цього зроблено не було.

DSCN4862

Почастішали, також, випадки пошкодження та знищення агітаційних матеріалів. Біл-борди кандидата в президенти Михайла Добкіна у Рівному, Здолбунові та Острозі були облиті фарбою. Також у місті Рівне було зіпсовано фарбою біл-борди Олега Ляшка.

На відміну від попередньої виборчої кампанії, втручань з боку влади у виборчий процес спостерігачами ОПОРИ не зафіксовано, так само, як не виявлено явних фактів зловживань адміністративним ресурсом в інтересах окремих кандидатів чи партій.

Разом з тим, виявлено випадки участі посадових осіб місцевих органів влади в агітаційних заходах окремих кандидатів. Так, нещодавно призначений на посаду голови Рівненської РДА, член ВО «Свобода» Олексій Бучинський супроводжував у робочий час кандидата у Президенти України Олега Тягнибока під час зустрічей з виборцями міста Дубровиця.

Повний проміжний звіт можна завантажити тут

За коментарями звертайтесь:

Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
(096)9187408

Олександр Мельничук
Прес-секретар ОПОРИ у Рівненській області
(097)7190910

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.