Рівненщина: на 154 ОВК вже вдруге не прийняли подання на реєстрацію офіційних спостерігачів від Громадянської мережі ОПОРА

Дата: 18.09.2014
OPORA LOGOВже двічі спостерігач Громадянської мережі ОПОРА отримав відмову від голови ОВК 154-го виборчого округу з центром у м. Дубно в реєстрації офіційних спостерігачів. Дзюбак Єгор Филимонович, голова комісії,  посилається то на власну зайнятість, то на відсутність журналу реєстрації.

 
Ще 13 вересня 2014 року спостерігач від Громадянської мережі ОПОРА по 154-му виборчому окрузі заніс подання на реєстрацію офіційних спостерігачів від організації. Проте отримав відмову від Єгора Дзюбака, щойнопризначеного голови комісії. Єгор Филимонович зазначив, що лише зараз приступає до виконання своїх обовязків, розбирається з першочерговими завданнями на ОВК, а тому часу на реєстрацію подання в нього наразі немає. Попросив ще раз принести документи, але вже з понеділка, 15 вересня.
 
У середу, 17 вересня відбулось чергове засідання ОВК 154-го виборчого округу, участь у якому взяв і спостерігач від мережі. На прохання спостерігача зарєєструвати пакет документів з поданням, Єгор Филимонович знову ж таки відмовив та попросив принести документи завтра. Цього разу причиною відмови стала відсутність журналу реєстрації. 
 
На решті ОВК Рівненської області подання на реєстрацію спостерігачів від Громадянської мережі ОПОРА були прийняті без проблем, навіть не зважаючи на відсутність відповідних журналів.
 
Все ще відкритим залишається питання отримання відповідних посвідчень офіційних спостерігачів. Нагадаємо, що відповідно до статті 78 (частина 8) окружна виборча комісія зобов’язана видати посвідчення офіційним спостерігачам не пізніше наступного дня після внесення подання. Проте, як прокоментувала ситуацію голова 156 ОВК Світлана Олександрівна Ярута, наразі комісії не отримали з ЦВК потрібних бланків.
 
Довідково:
 
Позачергові вибори народних депутатів України проводяться у загальнодержавному багатомандатному окрузі та 213-ти одномандатних виборчих округах на всій території України. Разом з тим, відповідно до ст.8 Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», вибори не організовуються і не проводяться на тимчасово окупованій території АР Крим (округи №1-10) і м. Севастополь (округи №224-225).
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Організація співпрацює з понад 200 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться ще більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
 
За детальнішою інформацією звертайтесь до
Координатора спостереження за Позачерговими виборами народних депутатів України у Рівненській області
Анатолія Бондарчука
т. (096) 918-74-08