І з ДАЇ варто боротись!

Дата: 29.03.2010

 Ще раз продемонстрували свою «привітність» працівники Державтоінспекції. Цього разу не змогли вони оминути автомобіль з іноземними номерами. Все відбулось за звичайним cценарієм: спинили, ви п’яні, поїхали на експертизу, протокол та штраф. Але бажаних грошей ніхто не отримав.

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

До Рівного в гості приїхав Михайло, студент, громадянин Польщі. Ввечері 12 березня, повертаючись після гри з друзями в футбол, був зупиненим працівниками ДАІ (авт. ми знаємо, наші дорожні інспектори люблять автомобілі з не нашими номерами). І тут по звичайній схемі: вийдіть з машини, ви п’яний, пішли в нашу машину. Після відвідування автомобіля ДАІ йому пропонують поїхати на експертизу, при цьому ніхто йому нічого не перекладає і навіть не питає чи розуміє він, що вони від нього хочуть. Приїхавши на експертизу лікар проводить перевірку на «алкотестері». Лише раз дихнувши в трубку мед-експерт визначає, що Михайло є в стані алкогольного сп’яніння. Адже прилад з дозволених 0,20 проміле показує 0,21 проміле. Після чого працівники ДАІ відразу складають протокол і Михайлу дають, щоб він підписав. Він просить їх ще раз зробити перевірку і взяти кров на аналіз (адже в Польщі результати такої перевірки є дійсні, коли проби взяли три рази). На що Михайлу сказали, що вони не зобов’язанні цього робити. І знову підсовують протокол, не розуміючи, що написано в протоколі він на польській мові пише: «Керував автомобілем тверезим. Перевірки крові не зробили. З звинуваченнями не згідний».  Після цього ДАІшники вилучили права і автомобіль та надали копію протоколу, де вказали, щоб 15 березня з’явитися в суд.

 

Михайло розуміючи, що на нього хочуть накласти штраф звертається за допомогою до Громадянської мережі ОПОРА. Проаналізувавши ситуацію стало зрозуміло, що дійсно провівши перевірку на стан алкогольного сп’яніння лише один раз, лікар, який це робив міг помилитись. Адже похибка найкращих таких приладів є 0,05 проміле. Це значить, що результат, який показав прилад при перевірці Михайла 0,21 проміле є в межах похибки. З клопотанням перевірити документи, що засвідчують похибку приладу, ми звернулися до суду 15 березня. Також попросили про перекладача і запросити працівника ДАІ …, котрий складав протокол. Суддя всі вимоги задовольнила і засідання перенесли на 17 березня.

 

В середу, 17 березня на розгляд судової справи працівник ДАІ не з’явився. Але всі документи, які вимагав суд у медиків, що робили експертизу були надані. Це дало змогу довести, що покази апарату були в межах похибки. Після наведених фактів суддя винесла рішення про зняття звинувачень з Михайло і закриття справи.

 

Свої права варто знати і варто відстоювати!

_________________________________________________________________________________________

Член координаційної ради

Громадянської мережі ОПОРА

Андрій Токарський

063 6179693

067 9131505