Рівне обирає здоров’я!

Дата: 31.05.2010
 У неділю, 30 травня 2010 року в Рівному відбувся антитютюновий парад під гаслом «Ми за Рівне без тютюнового диму!» приурочений до «Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням». Організатором та ініціаторами заходу виступила Громадянська мережа ОПОРА.

У антитютюновому параді прийняли участь:
• Антитютюнова коаліція «Ми за Рівне без тютюнового диму!»;
• Громадянська мережа ОПОРА;
• Фундація регіональних ініціатив;
• КОМОР «КОМОРа»;
• Рух «Твереза Україна»;
• Ініціативна група «Альтернатива»;
• ММО «Станиця Рівне Пласту – НСОУ»;
• Гарцерство польське в Західних регіонах України;
• РММГО «Новий Рівень»;
• Рівненське православне молодіжне Свято-Софіївське братство;
• Рівненський рух «За життя!»;
• Молодіжна громадська організація «АГАПЕ»;
• Громадська ініціатива «СТОП».

Антиттюновий парад розпочався о 12.30 біля Органного залу. Саме від нього учасники почати свою ходу вулицею Соборна у бік Майдану Незалежності. Впродовж ходи учасники робили декілька зупинок, зокрема, біля колони Божої Матері, де відбувся молебень за порятунок курців і їхню відмову від тютюнопаління.

Після завершення молебню учасники параду перейшли на Майдан Незалежності де за їхньої участі відбувся імпровізований мітинг, під час його в черговий раз було наголошено на шкідливості тютюнопаління та шкоді, якої воно завдає здоров’ю людини. Була наведена загальносвітова статистика смертей викликаних цією згубною звичкою.

В рамках антитюиюнового параду, на Майдані Незалежності учасниками ходи було проведено тематичний флеш-моб. Суть якого полягала в тому, що молода людина у людному місті підкурювала цигарку. Після того, зробивши декілька символічних затяжок, почали кашляти та падали «без свідомості». В цей момент до них підбігли санітарами з написом на спині: «Його вбила цигарка!» та забирали «горе» курця. Мета флеш-мобу продемонструвати в такий неординарний спосіб, що тютюнопаління може призвести і дуже часто призводить до смерті курця.

Антитютюновий парад закінчився в парку ім. Шевченка під гучні вигуки гасел: «Ми за Рівне без тютюнового диму!», «Рівне без паління!», «Ми проти паління!».
Під час антитютюнової ходи її учасники пропонували перехожим обміняти цигарку на цукерку і тим самим зробити крок до здорового способу життя, роздавали інформаційні листівки про шкідливість тютюнопаління та його негативний вплив на людський організм, а також закликали мешканців Рівного кинути палити та не шкодити власному здоров’ю та здоров’ю оточуючих.

Таким чином, приймаючи участь в антитютюновому параді молодь продемонструвала свою активну позицію та висловила своє занепокоєння проблемою тютюнопаління у власному місті, а також ще раз голосно наголосила та тому, що вона хоче бачити Рівне без тютюнового диму.

Громадянська мережа ОПОРА закликає всіх мешканців Рівного кидати палити та вести здоровий спосіб життя!

____________________________________________________________________________________________
Голова координаційної ради
Громадянської мережі ОПОРА