Моніторинг позачергових виборів міського голови Рівного

Дата: 04.03.2008
 ОПОРА подає результати першого звіту з моніторингу позачергових виборів міського голови міста Рівне.

  1. Політична ситуація

В порядок денний наступного пленарного засідання Рівнеради не внесено проекту рішення про звернення до Верховної Ради щодо призначення позачергових виборів міського голови Рівного. Незважаючи на пояснення  представників місцевого політикуму, про необхідність зачекати 40 днів по смерті Віктора Чайки, ті ж таки представники ведуть активні переговори та взаємні консультації щодо майбутніх виборів. Що в додачу до низьких рейтингів основних претендентів і є основною причиною відсутності звернення до ВРУ з проханням призначити дострокові вибори міського голови в порядку денному сесії.

Відсутність проголошеного Віктором Чайкою «спадкоємця» серед своїх заступників стане причиною внутрішньої боротьби між ними, що негативно позначиться на якості роботи більшості управлінь та відділів міського виконкому. ОПОРА передбачає жорстку боротьбу між ключовими управлінцями міста з максимальним залученням адміністративного ресурсу, з метою створити імідж людини, яка взяла на свої плечі тягар управління містом після смерті Віктора Чайки. Невдалим прикладом чого є запропоновані секретарем міської ради і одним з потенційних кандидатів на посаду міського голови, Юрієм Торгуном, зміни до регламенту. Про це детальніше на  http://opora.rv.ua/content/view/63/1/.

Боротьба за посаду міського голови між представниками  Блоку Литвина, НСНУ та БЮТ можуть призвести до посилення політичного протистояння в стінах міської ради та перетворення її засідань на майданчик агітації, що в свою чергу не сприятиме конструктивній роботі депутатів. Те саме стосується засідань міського виконкому.

Не зважаючи на процес первинного формування виборчих штабів, окремі кандидати вже почали підготовку до проведення кампанії. Для прикладу, на минулому тижні ринками міста активно поширювалися чутки  про неминучу перемогу на виборах Володимира Хомка. Іншим виявом передвиборчої активності було проведення регіональним представництвом Центру стратегічних досліджень ім. Олександра Разумкова соціологічного зрізу електоральних симпатій рівнян саме в розрізі виборів міського голови.

 

  1. Потенційні кандидати

Згідно проведеного соціологічного дослідження:

Світлана Богатирчук-Кривко – 7 % опитаних. Одна з найперспективніших кандидатів на цих виборах. Може розраховувати на перемогу у боротьбі за електорат В. Чайки.

Василь Червоній – 5,7 % опитаних. З іншого боку, В. Червоній має найвищий анти-рейтинг 45%, а електорат Віктора Чайки ніколи не підтримає цю кандидатуру. Це значно знижує можливість зростання підтримки цього кандидата, навіть у разі проведення ним вдалої агітаційної кампанії. ОПОРА передбачає невисування Василем Червонієм своєї кандидатури на цих виборах. Скоріше, буде обрано шлях підтримки одного з кандидатів.

Володимир Хомко – 4,7 % опитаних. Імідж вдалого господарника ляже в основу кампанії цього кандидата, але висування його Василем Червонієм, як це було на минулих виборах, відріже потенційні симпатії виборців В. Чайки.

Юрій Торгун та Юрій Собчук – по 1,5 % опитаних.

Також високий рейтинг має Віктор Матчук – 8,3 % опитаних згодні проголосувати за нього. Зрозуміло, що теперішній голова РОДА не виставлятиме свою кандидатуру на вибори міського голови. Цікавим варіантом для НУНС могла б стати спроба спроектувати електоральну підтримку В.Матчука на когось зі своїх потенційних кандидатів, стартові позиції яких не є сильними.

Надзвичайно високий рейтинг Віктора Чайки – 54% опитаних людей згодні були віддати свій голос за нього. Зі смертю міського голови, його рейтинг буде розподілений між кандидатами. Принаймні, саме на цю частину міського електорату розраховуватимуть основні кандидати. Отже рейтинг Віктора Чайки буде перерозподілено між іншими кандидатами (відносно їх рейтингів): Віктор Матчук – 16, 9%, Світлана Богатирчук-Кривко – 11, 4%, Володимир Хомко – 7,8%, Василь Червоній – 9,3%, Юрій Торгун та Юрій Собчук по 2% відповідно.

 

  1. Заступники і секретар міської ради

Заступник міського голови з гуманітарних питань, Світлана Богатирчук-Кривко має найвищий рейтинг – 7%.

Двоє заступників міського голови: Сергій Васильчук та Олексій Хмилецький є одно партійцями, депутатами Рівнеради (НСНУ). Тому, в випадку якщо НСНУ виставлятиме свою кандидатуру, ймовірним є висунення одного із них, Сергія Васильчука (рейтинг 0,6%).

Не виключена можливість участі в виборчих перегонах Юрія Торгуна. Хоча його рейтинг не є високим – 1,5%, проте він зараз залишається фактичним керманичем міста, і має всі шанси підняти його.

 

  1. Дата виборів

Якщо Рівнерада на наступній сесії не прийме звернення до Верховної Ради призначити дату виборів міського голови міста, цей процес може затягнутися на невизначені строки:

  • Наступне засідання Рівнеради відбудеться лише через місяць, тобто втрачається ще 30 днів із відведеного Законом терміну у 130 днів.
  • Верховна Рада України працює невідповідно до регламенту, тому призначення нею виборів міського голови Рівного може відбутися із запізненням.

Сприяти якнайшвидшому призначенню дати виборів міського голови Рівного можуть депутати Верховної Ради від Рівненської області (Юрій Прокопчук та Серій Кошин -БЮТ, Павло Сулковський – ПР, Микола Шершун – Блок Литвина). Проте потенційні кандидати від БЮТ та Партії Регіонів мають низький рейтинг (1,1% у Валерія Богуцького та 0,6% у Олексія Губанова) і тому ймовірність того, що вони будуть перейматися цією проблемою надзвичайно низька. Зацікавленість Миколи Шершуна у лобіюванні оперативного вирішення цього питання може бути набагато вищою, адже Світлана Богатирчук-Кривко має найвищий рейтинг (7%).

 

  1. Висновки та рекомендації

55% електоральний запас, який з’явився після смерті Віктора Чайки, це – на нашу думку те поле, на якому буде вестися основна виборча боротьба.

Громадянська мережа ОПОРА рекомендує:

  • Рівненській міській раді якнайшвидше, на найближчому пленарному засіданні звернутися до Верховної Ради України з проханням призначити позачергові вибори міського голови міста Рівне.
  • Відповідним фракціям Рівненської міської ради, звернутися до членів своїх фракцій у Верховній Раді України із проханням сприяти якнайшвидшому призначенню позачергових виборів міського голови Рівного.
  • Всім потенційним кандидатам не використовувати владні повноваження до початку виборів.
  • Всім офіційно зареєстрованим кандидатам піти у відпустку за власний рахунок відразу після початку виборів до оголошення результатів.

___________________________________________________________________________________________

 

Координатор виборчих

програм РП ГМ ОПОРА

Юрій Лісовський

8 063 6179695