Результати спостереження за формуванням громадських рад на Рівненщині

Дата: 23.03.2011
У рамках Всеукраїнської кампанії спостереження за формуванням громадських рад, Громадянська мережа ОПОРА провела дослідження виконання органами влади вимог Постанови Кабміну «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» на Рівненщині. ОПОРА зібрала інформацію про кількість сформованих громадських рад, їх персональний склад та діяльність з моменту затвердження. Окремо досліджувалося питання дотримання вимог законодавства під час формування громадських рад при виконавчих комітетах міських рад.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Станом на 23 березня 2011 року ОПОРІ відомо про створення 19 громадських рад. 16 з них сформовано при районних державних адміністраціях. Дві ради утворено при виконавчих комітетах місцевих рад (м. Рівне та м. Остріг). Найчисельніша рада створена при Рівненській облдержадміністрації. Усі 19 рад уже провели свої перші засідання. Натомість, лише 14 рад обговорили та прийняли Положення і Регламент роботи громадської ради. В процесі розроблення та внесення змін до вище згаданих документів ради при Рівненській обласній державній адміністрації, Рівненському міськвиконкомі, Зарічнянській,   Млинівській та Сарненській районній державній адміністрації.

 

Склад та чисельність.

Аналіз персонального складу громадських рад показав, що найактивнішу участь у їх формуванні взяли представники ветеранських, припартійних, релігійних та профспілкових організацій. Найслабше в області представлені молодіжні та правозахисні громадські організації. Варто відзначити, що чимало депутатів різних рівнів теж виявили бажання потрапити у громадські ради. Наприклад, в Здолбунові членами громадської ради є чотири депутати районної ради. Така ж ситуація спостерігалася і в інших районах.

Найчисельнішою є рада при Рівненській обласній державній адміністрації. Вона складається з 51 представника інститутів громадянського суспільства. Другою за кількістю учасників є громадська рада при виконавчому комітеті Рівненської міської ради – 30 учасників. На третьому місці ради при Здолбунівській та Костопільській районній адміністрації, – 23 представника. Найменш чисельні громадські ради створено при Рокитнівській, Сарненській та Корецькій районних адміністраціях. Вони складаються з 8 осіб. Решта рад при районних адміністраціях утворено у кількості від 9 до 19 осіб (Березнівський район – 19, Володимирецький – 13, Гощанський – 11, Демидівський – 9, Дубенський – 11, Дубровицький – 18, Зарічненський – 11, Млинівський – 14, Острозький – 14, Радивилівський – 9, Рівненський – 13. Громадська рада при виконавчому комітеті Острозької міської ради складається з 14 осіб.

 

Виявлені порушення

Аналіз дотримання вимог нормативно-правових актів показав, що при створені громадської ради при виконавчому комітеті Рівненської міської ради було допущено ряд порушень. У Рівному Громадська рада створена згідно Розпорядження міського голови «Про створення громадської ради при виконавчому комітеті Рівненської міської ради» (№ 105-р від 8 лютого 2011р.). У цьому документі вказано, що рада створюється керуючись Постановою Кабміну «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» (№996 від 3 листопада 2010 р.). Однак, це розпорядження суперечить вимогам Статуту місцевої громади, який визначає функції та повноваження органів місцевого самоврядування у Рівному, права та обов’язки членів міської територіальної громади, посадових осіб місцевого самоврядування, форми участі громадян у вирішенні питань місцевого значення, основні напрями розвитку міської територіальної громади. Стаття 18 Статуту визначає, що мешканці міста залучаються до роботи у громадській раді на підставі рішення міської ради та її виконавчого комітету. Ця вимога не була дотримана, адже громадська рада була створена на підставі розпорядження міського голови без розгляду питання на виконкомі чи сесії. Іншими словами, підписавши розпорядження №105-р, міський голова перевищив свої повноваження. Пункт 5 Постанови Кабінету міністрів № 996 говорить про рекомендаційний характер створення громадських рад при органах місцевого самоврядування. Що ж до вимог Статуту територіальної громади міста, то вони є обов’язковими для виконання.

Своїм розпорядженням міський голова також порушив вимоги Постанови Кабміну, з посиланням на яку створювалась рада,  в частині визначення її кількісного складу. У пункті 2 документу №105-р вказано, що «з метою забезпечення ефективної та дієвої роботи громадської ради та безперебійного здійснення нею своїх повноважень визначити її граничну кількість до 30 осіб». У Постанові №996 вказано, що визначення граничної чисельності складу громадської ради має відбуватися на установчих зборах за рішенням присутніх претендентів на членство у раді. Тобто, обмеживши кількісний склад громадської ради до 30 осіб, Володимир Хомко ще раз перевищив свої повноваження та обмежив право частини рівнян брати участь у формуванні та реалізації державної політики.

Громадські ради при районних та обласній державних адміністраціях створені згідно вимог Постанови Кабміну №996. Всі бажаючі інститути громадянського суспільства могли взяти участь в установчих зборах. Інформація про прийом заяв на участь в зборах та рекомендації щодо їх заповнення опубліковувалася на Інтернет сторінках всіх районних державних адміністрацій.

 

Прес-центр

Громадянська мережа ОПОРА

тел. (0362) 430718