Дірявий дах привів до суду

Дата: 31.05.2011

У Рівному війни із житлово-комунальними підприємствами через низьку якість послуг тривають. Квартиру на Млинівській, 37, розміщену на верхньому поверсі, постійно топить через дірявий дах. Декілька років її мешканці боролися із мокрими стелями та стінами. А згодом оголосили війну підприємству, яке обслуговує їхній будинок. Підприємство у свою чергу, також почало боротися, але не з дахом, а із мешканцями: подає на них до суду, бо ті відмовляються платити квартплату.

 

 

Normal 0 false false false

У п’ятикімнатній квартирі на Млинівській, 37 проживає три сім’ї. Семеро дорослих і троє дітей. Вони мріють навести лад у помешканні, закупили для цього матеріали: пластикові вікна, ламінат, шпаклівку, фарбу от тільки розпочати ремонт не можуть. Через протікання покрівлі.

Брат розповідав, що якось прокинувся від того, що просто зі стелі йому на голову капала вода і уся подушка була мокра, – розповідає мешканець квартири на Млінівський, 37 Андрій Зінчук. – Мене особисто струмом било, і то добряче. А у нас із дружиною діти маленькі, то це простійно треба наглядати, щоб лиха не трапилося. Просто боязно тут жити! Усе цвіте, скрізь грибок. Ніхто не знає які хвороби вони можуть спровокувати.

У квартирі у кожній кімнаті цвіль та чорнота. У місцях, де затікає постійно, декілька шарів вапна грибок «проїв» аж до панелей. Господарка квартири каже: телефонувала у ЖБК, яке обслуговує їхній кооперативний будинок, зі скаргами на протікання даху регулярно.

 –    Звонила постійно. Декілька разів приходили, дивилися, потім знов потоп, знову я телефоную. Прийдуть, якусь латочку на даху зроблять і  все по тому. А дощ піде і воно все знову біжить нам у квартиру, – бідкається господарка квартири на Млинівській, 37 Віра Зінчук.

У ЖЕО ЖБК стверджують: покрівлю відремонтували у 2009 році. Якісно. І письмово скарг на протікання даху не отримували від власника квартири із Млинівської, 37

–    Ми зробили, до нас звернень на якість нашої роботи не було. І тоді протікань після цього не було. Я допускаю, що після цієї зими пошкодилися ті старі ділянки, які залишилися не відремонтованими. Бо ми не можемо ремонтувати по-перше все, бо в поточному ремонті в квартплаті складова тільки на поточний ремонт врахована. А якщо перекривати усю квартиру, то це вже капітальний ремонт, – роз’яснює головний інженер ТзОВ “Житлово-експлуатаційне об’єднання житлово-будівельних кооперативів” Олександр Носюк.

Площа квартири, де живуть Зінчуки, – сто квадратів. ЖБК щомісяця надсилає їм рахунків на вісімсот гривень. 136 гривень – квартплата. 30 гривень із неї – оплата поточних ремонтів, – порахував власник оселі Юрій Зінчук.

–    Якщо порахувати усі 4 квартири на поверсі та помножити на 9 поверхів, то виходить чимала сума у місяць! Невже ж не можна зробити той дах якісно, один раз і назавжди? – обурюється власник квартири на Млинівській, 37 Юрій Зінчук. – А це ЖБК подав на нас до суду. Ми за опалення платили, а квартплату не платили, хотіли, щоб на нас і нашу проблему нарешті звернули увагу. Все таки 3 роки і ніяк не можемо зробити ремонт.

Суд зобов’язав Зінчуків погасити чотири з половиною тисячі заборгованості перед ЖБК. Той судовий наказ вони виконали. Але вирішили знову деякий час не платити квартплати.

–    У нас такі великі борги наростають, бо ЖБК надсилає квитанцію із рахунком опалення та квартирної плати. За воду, газ, електроенергію ми заборгованості не маємо, платимо на пряму підприємствам. До опалення також зауважень немає, ми б також платили підприємству, але договір складений таким чином, що за цю послугу сплачуємо у ЖБК, а вже тоді вони перераховують кошти підприємству. Ми заручники ситуації, – бідкається Юрій Зінчук.

Головний інженер ЖБК пообіцяв відремонтувати покрівлю, якщо Зінчуки не боргуватимуть квартплату надалі. А поки ця сім’я та ще три на поверсі почергово підставляють каструлі під дірявий дах. І ще Зінчуки планують звернутися до суду із позовом на підприємство, яке обслуговує їхній будинок із претензією на неякісні послуги.

Незалежний юрист радить Зінчукам спрачувати усі платіжки, які надсилає ЖБК, і таки звернутися до суду.

– Хто опинився у такій чи схожій ситуації раджу навпаки сплачувати вчасно за послуги комунального підприємства, але одночасно і ставити вимоги перед працівниками підприємства надавати якісні послуги, – наголошує юрист РОГО «Комітет виборців України» Микола Глотов. – При виявленні факту протікання слід про це терміново повідомити диспетчера ЖКП чи ЖБК (залежно від того, хто обслуговує ваш будинок) і дізнатися, коли пошкоджений дах відремонтують. Повідомляючи про підтікання, варто просити не просто припинити його, але й вимагати, щоб до вас направили комісію для складання акту залиття квартири. Повідомляючи про свою проблему по телефону, сліду записати дату і час дзвінка. Якщо проблема не вирішується і протікання продовжується, то на нереагування на звернення можна поскаржитись, зателефонувавши на службу «15-53».

А ще серед порад Миколи Глотова – письмове звернення. Юрист радить написати заяву і занести до підприємства-надавача послуг, щоб її відповідний працівник зареєстрував (в такій ситуації заява пишеться удвох примірниках, один з яких після подання залишиться у скаржника із відміткою про її отримання працівником ЖКП чи ЖБК).

–    Якщо у дводенний, або інший визначений у договорі термін комісія не прийшла і не обстежила стелю квартири на факт протікання, то на таку бездіяльність варто поскаржитись до управління житлово-комунального господарства Рівнеради. Крім того, виявлені на стелі плями протікання варто сфотографувати. При неявці комісії для складання акту щодо протікання чи при відмові його складати – такий акт можна скласти разом із двома сусідами, які при потребі зможуть виступити у суді, як свідки по справі щодо залиття, – роз’яснює юрист.

Окрім цього, зі слів Миколи Глотова, варто знайти експерта, який зможе оцінити вартість шкоди завданої протіканням:

–    До суду варто звертатися лише маючи зібрані копії поданих скарг і заяв до ЖКП чи ЖБК щодо проблеми залиття, акти про залиття квартири, висновок експерта про вартість завданої протіканням стелі майнової шкоди, вчасно зроблені фотографії і наявні свідчення свідків. При наявності зібраних доказів можна пред’явити до суду позов в якому ставити вимоги не лише про ремонт даху, але й про відшкодування завданої залиттям житла матеріальної і моральної шкоди.

__________________________________________________________________________________________________

Тетяна Коваль