За підвищений тютюновий податок можна побудувати 16 лікарень майбутнього!

Дата: 24.03.2008

 23 березня 2008 у Рівному, Львові, Черкасах, Чернігові, Кривому Розі, Чернівцях, Коломиї, Вінниці, Херсоні відбулася акція Громадянської мережі ОПОРА «Високий тютюновий податок на користь дітей!»

 

Кожен громадянин міста мав можливість висловитися щодо питання підвищення акцизу на тютюнові вироби та стати учасником зйомок громадського ролику «Я за підвищення тютюнового податку». Переважна більшість громадян, серед яких було багато курців, погоджувалася з тим, що для тютюнових виробників оподаткування в Україні є вкрай несправедливо полегшеним. Так, в 1999-2006 роках (з урахуванням інфляції) ціни на тютюнові вироби зменшилися на 30%. Зменшення цін робить сигарети більш доступними, тоді як найбільш необхідні продукти суттєво дорожчають. У 2007 році при загальному індексі інфляції 16,6%, ціни на тютюнові вироби зросли лише на 7,2%, тоді як на яйця – 54%, на фрукти – 60%, олію – 70%. Перехожі підтримували підвищення цін на тютюнові вироби, а курці погоджувалися з цим, якщо прибутки з тютюнового податку підуть на соціальну сферу, зокрема на охорону здоров’я.

 

Мільярди надходження до бюджету на порятунок життів тисячі українців можливі завдяки помірному збільшенню ставок акцизів, що дозволяють подолати відставання цін на сигарети від інфляції. Крім того, підвищення цін на сигарети призводить до зменшення споживання тютюну, що визнають великі тютюнові компанії всього світу.

Пропозиції:

1.      Протягом 2008-2010 року щорічно збільшувати реальну ціну сигарет на 20%, що сприятиме зменшенню споживання тютюну на 5% на рік.

2.      Наблизитися до стандартів оподаткування тютюнових виробів в ЄС з можливістю виконати всі вимоги ЄС протягом наступних трьох років.

3.      Вирівняти ставки акцизу з Росією у 2008 році.

4.      Зменшити рівень контрабанди українських сигарет до ЄС,

5.      Збільшити річний дохід від оподаткування тютюнових виробів в три рази і додатково отримати до бюджету 10 мільярдів гривень.

 

Крім того, зараз відбувається в електронному (підписатися ТУТ ) та реальному форматі збір підписів під зверненням до Президента, Прем’єр-міністра, Голови ВРУ щодо потреби підвищення акцизів та тютюнові вироби під час внесення змін до Державного бюджету 2008 року.

______________________________________________________________________

Прес-центр

РП ГМ ОПОРА

Андрій Токарський

8 063 6179693

8 0362 430718