«ВИБОРЧІ КОМІСІЇ ТА ВИБОРЧІ СПИСКИ: ЧОМУ ЇХ ЗМІНЮЮТЬ? ТЕНДЕНЦІЇ КАМПАНІЇ»

Дата: 15.10.2010

12-го жовтня Громадянська мережа ОПОРА презентувала черговий Звіт національної кампанії громадського спостереження за місцевими виборами.

На прес-конференції в ІА «Інтермедіаконсалтинг» представники ОПОРИ представили різнобічний аналіз тенденцій, характерних для цього етапу місцевих виборів. Також, експерти ОПОРИ описали складності виборчого процесу в усіх регіонах країни і подали факти про конфліктні ситуації, пов’язані з роботою виборчих комісій.

Однією із значних загроз для демократичності та чесності виборчого процесу, на прес-конференції було названо подальше порушення балансу представництва політичних сил в територіальних виборчих комісіях. Це сталося через значну відмову членів ТВК від певних партій працювати в комісіях. Причинами відмови від роботи в ТВК є як адміністративний тиск на окремих членів, так і безвідповідальна робота партійних організацій. Серед політичних партій, які забезпечили собі представництво у ТВК, найбільше членів комісій втратила ВО «Батьківщина» – 20 % від загальної кількості вибулих, що в абсолютних цифрах становить 31 особа. Доволі велика, порівняно з іншими політичними силами, кількість відмов від роботи у ТВК у представників партій парламентської більшості – 46 випадків, що становить 35% від усіх припинень.

Це свідчить про те, що майже всі політичні партії (і провладні, і опозиційні) як слід не підготували своїх людей до роботи у складі комісій. Таким чином, членами ТВК, в тому числі і на керівних посадах, стали не достатньо компетентні працівники. Це вплинуло і на якість роботи відповідних комісій. Примітно, що завдяки таким змінам у керівних складах територіальних виборчих комісій, Партія регіонів збільшила кількість займаних посад в ТВК. Експерти  ОПОРИ передбачають: ці зміни можуть тривати і надалі.

Учасники прес-конференції прокоментували також висунення, подання документів та реєстрацію кандидатів, які тривали з 27-го вересня по 8-ме жовтня. Як повідомили представники ОПОРИ, загалом цей процес відбувався в межах чинного законодавства. Партійні заходи у більшості випадків проходили у відкритому режимі із запрошенням членів ТВК та журналістів.

Так, найбільший інтерес у місцевих осередків політичних партій викликали вибори до Херсонської та Львівської обласних рад, де на депутатські місця претендують висуванці від 44 політичних сил. Натомість найбільш прогнозованими можна вважати вибори до Дніпропетровської обласної ради, де виборці зможуть обрати своїх представників лише з числа 7-ми політичних партій, що зареєстрували виборчі списки.

Майже у всіх областях Партія регіонів першою подала документи у ТВК для реєстрації виборчих списків. Таким чином, ПРУ буде першою й у виборчих бюлетенях. Лише у Вінницькій області ВО «Батьківщина» випередила «регіоналів» і першою подала документи до обласної виборчої комісії. На переконання представників ОПОРИ, наявність першого номеру в бюлетені дає Партії регіонів перевагу над іншими учасниками перегонів, оскільки таким чином, ПР може оптимізувати виборчу кампанію по всій країні та суттєво зменшити виборчі витрати.

Але в окремих областях виборчі комісії, після вивчення партійних подань, відмовляли в реєстрації виборчих списків та кандидатів на посади голів територіальних громад. На думку експертів ОПОРИ, всі причини відмов можна згрупувати у дві категорії: до першої належать технічні помилки, неточності, відсутність окремих документів. Наприклад, Миколаївська обласна виборча комісія через неправильно оформлені документи за першим разом відмовила в реєстрації усім кандидатам з виборчого списку ПСПУ, більшій частині списку ВО «Батьківщина», половині списку Аграрної партії, «Фронту Змін», «Новій владі».

Друга категорія причин для відмови в реєстрації кандидатів – взагалі не передбачена законом. Наприклад, Луганська обласна ТВК відмовила у реєстрації виборчого списку ВО «Батьківщина» через невідповідність інформації про керівний склад партійного осередку.

ОПОРА констатує: рішення ТВК про відмову в реєстрації окремих виборчих списків та кандидатів на посаду міських голів подекуди були використані як інструмент недобросовісної боротьби проти конкурентів. Крім того, зафіксовано випадки, коли партії, яким відмовлено в реєстрації не змогли невідкладно отримати копії рішень та невідкладного звернутися до суду.

Непоодинокі й факти відмов потенційних кандидатів висуватись від опозиційних партій через тиск та погрози. Це свідчить про посилення в країні утисків з політичних мотивів. Зафіксовано випадки прямої зборони працівникам бюджетної сфери балотуватися від опозиційних партій під загрозою бути звільненим з роботи. Спостерігачі ОПОРИ також зафіксували чимало інших випадків адміністративного тиску, у тому числі – порушення кримінальних справ, звільнення потенційних кандидатів з займаних посад, втручання у виборчий процес посадових осіб. Разом з тим, помітно зросла кількість випадків застосування фізичної сили щодо кандидатів та їхніх прихильників. Відомо про інциденти з організацією замахів на життя кандидатів, нападів на агітаційні пункти політичних опонентів.

На прес-конференції, зокрема, виступив Сергій Ковальчук – кандидат на посаду Краматорського міського голови від парті «Реформи та порядок». Він заявив про факт його побиття невідомими особами і пов’язав напад з його боротьбою проти фінансових зловживань у місцевій виборчій комісій.

Учасники прес-конференції узагальнили типи адміністративного ресурсу, який застосовується під час виборчої кампанії 2010 року: а) втручання правоохоронних органів, б) погрози з боку керівників державних та комунальних підприємств на адресу підлеглих щодо втрати місця роботи; в) участь посадових осіб в агітаційній кампанії кандидатів з використанням бюджетних коштів; г) тиск на підлеглих, які працюють у бюджетних сферах: медиків, освітян, робітників заводів.

Таким чином,  представники ОПОРИ рекомендували політичним партіям та кандидатам, виборчі права яких були порушено, активізувати захист своїх інтересів в судах. А представників влади закликали відмовитись від використання методів незаконного впливу на своїх опонентів.

ГМ ОПОРА і надалі відслідковуватиме хід виборчої кампанії і оперативно інформуватиме журналістів щодо порушень норм та принципів чесних виборів.

Повний звіт можна скачати за цим посиланням: http://www.box.net/shared/6gjtkp9e8h

___________________________________________________________________________________

Громадянської мережі «ОПОРА»

тел. 43 07 18