РІВНЕ: результати експертного опитування

Дата: 20.10.2010

З метою визначення пріоритетних тем для розвитку громади, вирішення проблем у сфері соціально-економічного та гуманітарного розвитку з 1 по 8 жовтня Громадянська мережа ОПОРА провела у Рівному експертне опитування.

Анкети розповсюджувалися серед представників неурядових організацій, аналітичних центрів, науково-дослідних інститутів, підприємців міста, ЗМІ.

До анкети включено запитання щодо оцінки виборчих програм на повноту відображення актуальних соціально-економічних та гуманітарних суспільно-політичних питань подальшого розвитку громади, міста. У ході опитування експерти ідентифікували найактуальніші проблеми громади у соціально-економічній та гуманітарній сферах, оцінили рівень уваги до проблем з боку політичних сил, які беруть участь у місцевих виборах 2010 року, проаналізували пропозиції з вирішення відповідних питань у програмах та обіцянках політичних партій. Експерти також запропонували своє бачення основних складових місцевої політики для вирішення проблем розвитку громади, визначили її напрями, можливі кроки влади для покращення соціально-економічної ситуації, розв’язання проблем у сфері гуманітарної політики.

Експертне опитування у Рівному визначило низку пріоритетних тем, увага до яких сприяла б вирішенню соціально-економічних та гуманітарних проблем громади, покращенню ситуації в місті. Так, у соціально-економічній сфері експерти виділили такі пріоритетні теми для формування та реалізації місцевої політики з боку нової влади:

• Проблема реформування житлово-комунального господарства (низька якість надання послуг ЖКГ, невідповідність тарифів, поганий контроль за надходженням коштів).
  • Проблема створення нових робочих місць, закриття підприємств спричиняє безробіття, черги у центрах зайнятості, потреба боротьби з прихованим безробіттям та зарплатами у «конвертах», низький рівень заробітної плати, який не відповідає прожитковому мінімуму, невиплата зарплат, пенсій.
  • Відсутність у влади стратегії розвитку Рівненського регіону, відсутність стратегічного плану щодо залучення інвестицій у розвиток інфраструктури міста (будівництво та ремонт).
  • Неефективна молодіжна політика. Недоступність житла для молодих сімей, житлове кредитування відсутнє або великий відсоток оплати, відсутність робочих місць для молоді та випускників ВНЗ і профтехучилищ.
  • Нерозвинена промисловість, що призводить до проблем формування та наповнення бюджету міста й області.
  • Застаріла інфраструктура міста, мікрорайонів. Низька якість доріг.
  • Неналежні умови для розвитку бізнесу, потреба у сприянні малому та середньому бізнесу, залучення інвестицій.
  • Проблема озеленення міста, насадження дерев, клумб не тільки у центральній частині міста, а й у мікрорайонах. Необхідний ремонт парків та дитячих майданчиків.
  • Непрозорість виділення та приватизації землі.
  • Необхідність реформування системи муніципального транспорту.
  • Засмічення міста. Прибирають тільки центральну частину, а мікрорайони – забруднені.
  • Відсутність соціальних програм підтримки незахищених верст населення (зокрема, людей з особливими потребами).
  • Хабарництво та корупція, незадовільна робота правоохоронних органів.

Серед пріоритетів політики для місцевої влади у гуманітарній сфері були виділені:

• Потреба реформування освіти (корупція у системі освіти, брак матеріально-технічного забезпечення садочків, шкіл, недостатнє фінансове забезпечення навчальних закладів, недостатня кількість місць у садочках, потреба комп’ютеризації сільських та міських шкіл, забезпечення підручниками, збільшення надходжень у школи). Постійне підвищення плати за навчання у вищих навчальних закладах.
  • Проблеми людей з особливими потребами. Забезпечення пандусами, організація доїзду людей з особливими потребами у громадському транспорті. Невиконання гарантій, передбачених Конституцією для людей з особливими потребами.
  • Реформування системи охорони здоров’я, перехід на страхову медицину.
  • Забезпечення змістовного дозвілля дітей та молоді.
  • Залишковий принцип фінансування гуманітарної сфери (крім освіти), неефективність соціальних програм.
  • Проблема безперешкодного доступу молоді та школярів до алкогольних і тютюнових виробів.
  • Неналежні умови для розвитку спорту (проблема зі стадіонами, велодоріжками, ролердромами тощо).
  • Неефективна молодіжна політика.
  • Незалучення пенсіонерів до життя міста.

У ході експертного опитування учасники склали рейтинг найактуальніших проблем міста у соціальній та гуманітарний сферах, на розв’язання яких повинні бути спрямовані дії та зусилля новообраної влади.

Таблиця 1.

Рейтинг основних проблем міста Рівне у соціально-економічній сфері

Проблематика

Реформування ЖКГ

4,9

Сприяння розвитку малого бізнесу

Залучення приватних інвестицій в економічний розвиток громади

Будівництво та експлуатація доріг місцевого значення

Ремонт та розбудова інфраструктури (тепломережі, паркінги)

Реалізація заходів із боротьби з безробіттям в громаді

3,9

Підтримка та розвиток парків, зелених зон у місті

Реформування системи муніципального транспорту

Вирішення питань збирання, транспортування та утилізації відходів

3,5

Відповідно, найактуальнішими експерти вважають проблеми розвитку інфраструктури міста, її модернізацію. Зокрема, питання реформування ЖКГ, потреби сприяння розвитку малого бізнесу, залучення приватних інвестицій в економічний розвиток громади, будівництва та експлуатації доріг місцевого значення, ремонту та розбудови інфраструктури (тепломереж, паркінгів).

У ході опитування експерти висловили власні пропозиції щодо кроків та дій міського голови у сфері реформування ЖКГ. Переважно вони стосуються сприяння ОСББ, прозорої тарифної політики у сфері надання комунальних послуг, запровадження енергозберігаючих технологій, модернізації системи водопостачання у місті:

• Реформувати діяльність ЖКГ у сфері надання послуг, сприяти створенню ОСББ з якісним переданням будинків на баланс мешканців, виконувати всі вимоги при переданні, обумовлені постановою Кабміну, збільшити зелені насадження в місті, а не знищувати їх.
  • Залучати у сферу ЖКГ ефективних управлінців, запровадити прозорі та адекватні тарифи (в які потрібно закласти щонайменше 10% на підтримку та оновлення інфраструктури житлово-комунального господарства), модернізувати галузь.
  • Забезпечити постійне і вчасне надання комунальних послуг (прибирання, вивіз сміття). Вивчати і запроваджувати енергозберігаючі моделі надання житлово-комунальних послуг
  • Забезпечити прибирання околиць міста, освітлення вулиць у віддалених мікрорайонах.
  • Розробити місцеву програму утеплення багатоповерхових будинків (з частковим фінансуванням з міського бюджету) та одночасне їхнє обладнання приладами обліку тепла, розробка чіткої зрозумілої сітки тарифів на комунальні послуги.
  • Вирішення проблем автономного опалення, цілодобове постачання холодної та гарячої води.

Учасники дослідження також запропонували кілька кроків з покращення соціально-економічної ситуації у місті. Переважно вони стосувалися формування та реалізації політики сприяння розвитку малого та середнього бізнесу, залучення інвестицій, протидії корупції та підзвітності органів влади:

• Створити сприятливі умови для розвитку малого та середнього бізнесу, відкривати підприємства для подолання безробіття в регіоні.
  • Покращити стан доріг у місті, реформувати систему муніципального транспорту, проводити озеленення міста, приймати регіональні рішення щодо розвитку бізнесу та розподілу місцевого бюджету, стимулювати розвиток виробництва.
  • Виділяти землю для створення промислової зони з одночасним залученням інвесторів, ремонтувати та розбудовувати інфраструктуру міста.
  • Забезпечувати прозорість ухвалення рішень про виділення землі.
  • Посилити контроль за чиновниками та впровадити реальну відповідальність за корупційні дії та недбалість, спростити бюрократичні процедури у відносинах між владою та бізнесом, регулярно інформувати громадськість про діяльність влади, забезпечити доступ до суспільно важливої інформації.
  • Залучати іноземні інвестиції для розвитку міста.
  • Запровадити систему профорієнтації у навчальних закладах міста, створити належні умови для доступу осіб з обмеженими можливостями до усіх закладів та видів транспорту.

Експерти також озвучили побажання щодо кроків для розв’язання проблем у сфері гуманітарної політики, в освітній галузі, медицині, позашкільній освіті, щодо розвитку громадських організацій:

• Визначити пріоритети у гуманітарний політиці міста, обговорити їх з громадою, науковцями, та накреслити чіткий план подолання проблем.
  • Ефективніше використовувати ресурси, спрямовані на гуманітарну сферу, орієнтуватися на системні зміни.
  • Створити відповідні умови для нормального життя людей з обмеженими можливостями.
  • Побудувати притулок для тварин та розробити програму його підтримки.
  • Створити клуби для пенсіонерів у районах міста.
  • Побудувати молодіжний центр, який би не знаходився під контролем міської влади.
  • Забезпечити мешканців міста дошкільними закладами освіти, облаштувати дитячо-спортивні майданчики.
  • Забезпечити малозабезпечені сім’ї продуктами харчування за доступними цінами. Розвивати соціальну рекламу, пропагувати загальнолюдські цінності. Посилити контроль за дотриманням заборони куріння та розпиття спиртних напоїв у громадських місцях.
  • Створити умови для забезпечення змістовного дозвілля дітей та молоді.
  • Посилити змістовний, правовий соціальний захист дітей, жінок, сімей, інших категорій населення.

___________________________________________________________________________________

Громадянської мережі «ОПОРА»

тел. 43 07 18