Правозахисні організації висувають Президента України Ющенко на нагородження антипремією.

Дата: 08.01.2008
 Другий рік поспіль Українська Гельсінкська спілка з прав людини відзначає антипремією «Будяк року» найбрутальніші порушення в галузі прав людини та найнебезпечніші для прав людини тенденції та ініціативи у вітчизняному законодавстві чи правозастосовній практиці. В 2006 році «лауреатами» анти премії стали:
Генеральна Прокуратура України у номінації «Найбільш інформаційно закритий орган влади». Державний департамент України з питань виконання покарань за бездіяльність та відсутність належної реакції на порушення прав ув’язнених. Служба Безпеки України та Прокуратура України за незаконну депортацію 14 лютого 11 узбеків-шукачів притулку з України до Узбекистану. Прокуратура м. Алчевська Луганської області за систематичну та найбільш показову бездіяльність у випадку порушення прав людини через багаторазові відмови проводити належне розслідування фактів катування та жорстокого поводження в міліції.

Цього року на думку правозахисних організацій, що номінують на здобуття антипремії Президента України Віктора Ющенка його діяльність нанесла значної шкоди інституту правосуддя в Україні, відзначалася брутальним втручанням в діяльність органів судової влади, вперше за історію членства України в Раді Європи Президент України намагався безсоромно вплинути на результати національного відбору кандидатів на посаду судді від України до Європейського суду з прав людини.

Враховуючи, що до закінчення конституційного строку повноважень Президента Ющенка залишається більше року, що з огляду на кампанію зневаги та фактичного нищення судової системи як інституту – є надзвичайно великим строком, правозахисні організації просять Конкурсну комісію визнати дії Президента України Ющенка В.А. найбільш ганебними та небезпечними порушеннями прав людини та основних свобод, що мають загальнонаціональне значення.

Зокрема відзначаються небезпечні законодавчі ініціативи Віктора Ющенка, які полягали у відкликанні внесених ним же раніше до Верховної Ради законопроектів про внесення змін до Законів України «Про судоустрій» та «Про статус суддів», якими передбачалися суттєві покращення фундаментальних засад системи правосуддя. Організації також просять Оргкомітет відзначити зневагу Віктора Ющенко авторитетом правосуддя та його систематичне брутальне втручання в діяльність судової системи, яке зокрема полягало в виданні сумнівних указів стосовно переведення та звільнення суддів, припинення повноважень суддів Конституційного Суду України тощо.

Намагання Ющенка вплинути адміністративним шляхом на результати висування кандидатів від України на посаду судді Європейського суду з прав людини проявилися в тому, що прикриваючись надуманими підставами, працюючи на посаді Президента України, всупереч своїм конституційним повноваженням, Ющенко В.А. здійснив спробу заперечити результати організованого і проведеного у відповідності до існуючої процедуру відбору кандидата для виборів суддею Європейського суду з прав людини.

Висунення Віктора Ющенка на здобуття антипремії «Будяк Року» ще не означає обов‘язку Оргкомітету Премії прийняти заявку та, зрозуміло, що не гарантує присудження антипремії, тому підтримка суспільством нашої ініціативи є надзвичайно важливою. Ми просимо усіх, хто поділяє нашу тривогу небезпечними діями Віктора Ющенко приєднатися до висунення його на здобуття антипремії «Будяк Року».