Рівненський окружний адміністративний суд штовхає членів районної виборчої комісії вчинити злочин

Дата: 28.03.2011

У четвер, 24 березня відбулося засідання Рівненського окружного адміністративного суду на якому розглядалася позовна заява районної виборчої комісії надати роз’яснення постанови суду від 14 грудня 2010 року. Цією постановою то й же адміністративний суд зобов’язав виборчу комісію дописати у протокол про результати виборів 196 голосів для Партії регіонів.

Як повідомив  представник районної виборчої комісії Василь Харчук, виконання рішення суду є фальсифікацією результатів виборів, адже для того щоб дописати Партії регіонів 196 голосів їх треба забрати у іншого учасника виборів.

– Якщо комісія виконає постанову суду і допише у протоколах про результати виборів Партії регіонів 196 голосів, то це означає, що ці 196 голосів необхідно у когось відібрати, інакше порушиться пропорція протоколу, – каже представник виборчої комісії. – Такі дії є фальсифікацією виборчих документів і за статтею 158 Кримінального кодексу караються до 4 років позбавлення волі. З іншого боку, невиконання рішення суду теж є злочином і карається за статтею 382 Кримінального кодексу позбавленням волі до 5 років. Так чи інакше, але сьогодні членів Рівненської районної виборчої комісії свідомо штовхають на вчинення злочину.

Зі слів пана Харчука, комісія намагалася отримати в суді роз’яснення постанови суду від 14 грудня 2010 року, в тому числі і щодо порядку її виконання. Суд просили вказати у кого саме потрібно відбирати 196 голосів і яким чином це зробити. Зі слів представника комісії, право вимагати пояснення передбачене статтею 170 Кодексу адміністративного судочинства, однак, колегія суддів у складі Наталі Дорошенко, Дмитра Зозулі під головуванням Людмили Жуковської роз’яснювати  свою постанову відмовилися. Підставою для відмови стало те, що на думку суддів надавати пояснення порядку виконання своїх же рішень не входить до їх компетенції. Такої ж думки дотримується і представник Партії регіонів Вікторія Прит. Жінка переконана, що 196 голосів має бути додано її політичній силі без різниці в кого їх забирати.

Попри ухвалу суду, районна виборча комісія не буде виконувати вимогу Рівненського суду вносити зміни у протоколи доки питання не розгляне апеляційний суд. Представник комісії зазначає, що її членів поставили у дуже небезпечне становище, адже яке б рішення вони не прийняли, їм загрожує кримінальна відповідальність.

На даний момент відомо, що апеляційнаа скарга на постанову суду від 14 грудня 2010 року принята Львівським апеляційний судом.

Громадянська мережа ОПОРА

тел. (0362) 430718