Редактор часопису «Ї» вимагає від Ющенка пояснити, за що він нагородив Колеснікова орденом

Дата: 03.01.2008

 «До Головного «наколотого апельсина»

З приводу нагородження голови Донецької обласної ради Бориса Колєснікова орденом «За заслуги» ІІ ступеня.

Пане Президенте, та що ж Ви робите!? Поза тим, що нічого не робите? Півроку держава без уряду, взагалі без руля. Не той парламент вибрали у березні? З одного суцільного зла вибрали інший. Другий місяць після виборів у країні знову ніхто нічого не робить, бо створюють коаліцію, яка розвалиться при першому ж голосуванні. З великою натяжкою, Ви, пане Президенте, можете відбрикатися, що, мовляв, усе демократично, без тиску, йде за процедурою, і Ви тут ні до чого. Бог з Вами, Ви і у решті ні до чого.

 

Залишили Вам одну із небагатьох, власно підписаних функцій – державні нагороди. Тут уже важко відкрутитися і кивнути на когось – Ваш підпис стоїть під кожним указом. Проковтнули ми багатьох «достойників», що отримали ті бляшки (бо інакше вже до них ніхто не ставиться) з Ваших, пане Президенте, рук. Уже б мали звикнути. А якось не звикається. Виводить навіть з того тотального збайдужіння і отупіння, яке охопило усіх, аж до найактивнішої частини суспільства.

Поясність мені на хлопський розум: Борис Колєсніков був у 2004 по ту, іншу сторону барикад. Був виразно і активно. Зі сцени Майдану його називали ворогом демократичного розвитку України. У Севєродонєцку він закликав до створення Південно-східної держави у формі федеративної республіки. Кілька місяців сидів у СІЗО за підозрою у здирництві. Про це усі знають і пам’ятають. Може Ви призабули?

Що, пан Колєсніков аж так переродився з того часу? Так радикально змінив свої погляди і встиг зробити такий «значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний і культурний розвиток України», за ним числяться такі «вагомі досягнення у трудовій діяльності, багаторічна сумлінна праця»? – це так сформульовано, за що Ви його нагородили. Тобто, іншими словами, за плекання ідеалів Майдану. Бо ж ніби за це ми там стирчали – за соціально-економічний, науково-технічний і культурний розвиток України. Чи ні?

Будьте відповідальним, врешті решт, за свої дії, і поясність своєму спантеличеному до краю народу, чи принаймні тій його частині, яка Вам довіряла і за вас голосувала, що діється. Вам підсунули указ і Ви підмахнули, не прочитавши прізвищ? То що підсунуть наступного разу? Чи це Ваше свідоме рішення? Тоді усвідомте і нас, темних, хто тепер «за» і хто тепер «проти». Може є сенс невдаху-мисливця нагородити посмертно званням Героя України? А чим він гірший від Колєснікова? Навіть вигідніший, бо мовчить і вже нічого не зробить.

Скривившись від огиди, ми обітремося і цього разу. А взагалі, то, Ви, пане Президенте, поспішили. Треба було нагородити Колєснікова не «з нагоди річниці підтвердження всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року Акта проголошення незалежності України», а почекати, наприклад, до 20 грудня і нагородити з нагоди Дня міліції. Або до 22 січня і вже тоді нагородити з нагоди Дня Соборності України. Ото б усі втішилися.

P.S. Написане жодної мірою не розраховане на реакцію того, чи тих, до кого звертається автор. Безнадійне волання у пустелі, щоб перед собою не було соромно, що мовчиш.

Ірина Магдиш, редактор журналу «Ї», Львів».

Довідка.

28 листопада Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про відзначення державними нагородами України». Згідно з указом, за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний і культурний розвиток України, вагомі досягнення у трудовій діяльності, багаторічну сумлінну працю та з нагоди річниці підтвердження всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року Акта проголошення незалежності України Ющенко постановив нагородити орденом «За заслуги» ІІ ступеня народного депутата України Бориса Колеснікова.