Імперативний мандат “урізано”. Останній прецендент?

Дата: 30.05.2008

 7 травня відбулося засідання територіальної виборчої комісії. На ньому розглядали звернення виборчого блоку політичних партій Українського Народного Блоку Костенка і Плюща щодо дострокового припинення повноважень депутата Рівненської обласної ради Олександра Козака. Його було «виключено з партії та фракції УНП за неодноразові порушення партійної та фракційної дисципліни та за зраду своїх колег-однопартійців» повідомляє «Волинь».

 

Конституційний Суд України визнав конституційними положення законів щодо дострокового позбавлення повноважень депутатів місцевих рад вищими органами партії (блоку) за винятком норми «з інших підстав, встановлених вищим керівним органом політичної партії (виборчого блоку)».

Відтепер виключення з партії не є підставою для позбавлення статусу депутата.

Довідка
Як повідомляв УНІАН, 12 січня в 2007 р. Верховна Рада України ухвалила закон про імперативний мандат для депутатів Верховної Ради Криму і місцевих рад, обраних за пропорційною виборчою системою, яка передбачає заборону переходу між фракціями депутатів місцевих рад.

16 січня 2008 р. КС почав розглядати справу щодо впровадження імперативного мандата для депутатів місцевих рад і парламенту Криму. У КС надійшли подання від 48 і 56 народних депутатів. Обидві групи просять визнати неконституційним дострокове припинення повноважень депутатів місцевих рад за рішенням керівництва політичної партії або виборчого блоку.

Закон вiд 12.01.2007 № 602-V Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад