Сьогодні Рада може прийняти закон, що унеможливить проведення протестів в Україні

Дата: 15.03.2012

Сьогодні на порядку денному Верховної ради розгляд законопроекту №2450 “Про порядок організації і проведення мирних заходів”. Законопроект на порядку денному виник неочікувано, оскільки питання не було на порядку сесійного тижня.

Як стверджує правозахисник та представник Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!” Володимир Чемерис, найбільш одіозна норма сьогоднішньої редакції законодавчої ініціативи №2450 – норма про повідомлення влади про захід не менше ніж за 4 дні до його проведення. Нововведення, по суті, встановлює “дозвільний” порядок проведення мітингів всупереч визначеному Конституцією – “повідомчому”. “Чотирьох днів, як показує вітчизняна практика, достатньо, щоб корумпований суд під будь-яким приводом заборонив людям збиратися. Тому ніякі зібрання, проти яких заперечує влада, ви провести не зможете,” – стверджує правозахисник. Законопроект також фактично унеможливлює проведення спонтанного мирного заходу (стихійний протест і т.п.), оскільки ця дефініція у проекті закону прописана недостатньо чітко. Антидемократична практика застосування “дозвільного” порядку проведення мітингів вже діє, зокрема, в Росії, Казахстані та Білорусі, де систематично відбуваються репресії проти як громадських активістів так і звичайних громадян.

Згідно з законопроектом, організатори повинні доводити, що вони – громадяни України або перебувають тут на законних підставах. Також не встановлені терміни для оскарження рішень судів про заборону мітингів, які ухвалюються у переддень акції, – таким чином громадяни позбавлені конституційного права на оскарження.

Ці норми викликали критику з боку громадських організацій, де стверджують, що вони призведуть для заборони мирних протестів і не відповідають європейській практиці, що передбачає проведення так званого “спонтанного мітингу”.

Як відомо, скандальний законопроект №2450 вже намагалися прийняти у 2010 році, але цьому завадили масові протести громадських організацій та профспілок.

Крім того, в червні 2010 року член Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що Партія регіонів не буде голосувати за законопроект №2450 про порядок і організацію мирних зібрань.

За додатковою інформацією звертайтесь за тел.:
+30503806268 (Володимир Чемерис)
+380674042646 (Михайло Каменєв)
+380681217741 (Михайло Лебедь)
+380675464996 (Вікторія Бабій)