Аналіз виборчої активності потенційних кандидатів на Рівненщині у липні

Дата: 02.08.2012

viboriНа Рівненщині, де потенційні кандидати змагатимуться в 5 мажоритарних виборчих округах, більше 10 політичних діячів ще задовго до офіційного старту виборчої кампанії розпочали активну агітаційну роботу в округах.

У липні майбутні кандидати, які вже визначилися зі своєю участю в парламентських виборах, намагалися якомога краще зарекомендувати себе в очах виборців, щоб на старті виборчої кампанії мати більшу, ніж у своїх конкурентів, пізнаваність. З формальної точки зору це прямо не порушує вимог українського законодавства, проте суперечить принципу рівних можливостей, який закріплений у європейских країнах.

Агітація до початку виборчого процесу: без правових наслідків.

Відповідно до норм українського виборчого законодавства, передвиборча агітація розуміється як здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за, або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб’єкта виборчого процесу. На даному етапі, потенційні кандидати у боротьбі за симпатії виборців використовують різні методи агітації, зокрема, найбільшою популярністю користується виборча благодійність, яка є фактично непрямим підкупом виборців. Проте, відповідно до українського законодавства, правові наслідки за такі дії починають діяти на кандидатів у депутати тільки після офіційного старту виборчої кампанії – з моменту набуття ними статусу суб’єкта виборчого процесу.

Зазначимо, що згідно з роз’ясненнями ЦВК, суб’єктам виборчого процесу забороняється проводити передвиборну агітацію, яка супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів. Винятком є товари, які містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 3% мінімального розміру заробітної плати. Виходячи з цього, підкупом виборців вважається роздача товарів, які коштують більше 3% мінімальної зарплатні (32 грн. 85 коп.), не містять візуального зображення назви, символіки, прапора політичної партії та надання різноманітних послуг, які зараз так активно надають кандидати. Зважаючи на це, до офіційного початку виборчої кампанії та набуття статусу суб’єктів виборчого процесу, потенційних кандидатів нічого не стримує робити «добрі» справи у виборчих округах, де вони балотуватимуться.

Виборча благодійність по-рівненськи

У липні потенційні кандидати найбільш активно використовували виборче благодійництво, яке проявлялося як у наданні матеріальної допомоги, роздачі подарунків, оголошенні різних конкурсів, так і у фінансуванні діяльності соціально важливих об’єктів. На початку місяця благодійний фонд «Любіть Україну», почесним головою та донором якого є потенційний кандидат по виборчому округу №154 Данило Корилкевич, оголосив про старт нового конкурсу міні-ґрантів для розвитку громад області. Загальний бюджет конкурсу становить 70 тис. гривень. Також за підтримки фонду в смт. Демидівка відбувся концерт гурту «Чорні черешні», а 7 липня на в смт. Мізоч – свято Івана Купала.

За підтримки БФ «Наш Край», засновником якого є потенційний кандидат по виборчому округу №155 Василь Яніцький, до фіналу «Євро 2012» у м. Кузнецовськ на центральному майдані було відкрито фан-зону, де транслювався фінальний матч турніру. Під час святкування 110-річчя смт. Рафалівка Володимирецького району Вались Яніцький вручив багатодітній родині, у якої нещодавно народилася чотирнадцята дитина, спеціальний подарунок – кухонний комбайн.

За ініціативи потенційного кандидата по виборчому округу №153, голова наглядової ради БФ «Синій птах надії» Олексій Хахльов оголосив сімейний фотоконкурс для школярів «Козацькому роду нема переводу». Переможцям конкурсу обіцяють ноутбуки, поїздки в аквапарк та велосипеди. У селі Межирічі Острозького району потенційний кандидат взявся за відновлення національної історичної пам’ятки Заславської брами, яка була збудована понад 500 років тому.

Перший заступник голови Рівненської ОДА, потенційний кандидат по виборчому округу №153 Анатолій Юхименко відвідує церкви свого виборчого округу та жертвує на храми. Так, перебуваючи на престольному святі Сергія Радонезького у місті Корці, яке відбулося 18 липня, він пожертвував на церкву 7 тис. гривень. Протягом липня А. Юхименко також подарував 8 тисяч гривень церкві в с. Бриків, 5 тисяч – церкві в с. Харалуг та по 10 тисяч церквам у селах Великі Межиречі та Залізниці.

Голова Сарененської районної організації Партії регіонів, потенційний кандидат по ВО №156, Андрій Циганенко подарував у Любиковицьку ЗОШ І-ІІІ нову огорожу для шкільного майданчика. Він також пообіцяв, що до нового навчального року в школі облаштують дитячий ігровий майданчик. Ще в одній школі у Сарненському районі, цього разу в с. Киричильськ, А. Циганенко подарував навчальному закладу фарбу для здійснення ремонтних робіт.

Інші форми прихованої агітації

До інших форм виборчої активності потенційних кандидатів можна віднести: ініціювання збору підписів на підтримку української мови, організацію різних культурно-масових заходів та екскурсій, участь в протестних акціях, здійснення агітації під час проведення зустрічей з виборцями, використання службового становища у власних виборчих цілях, спілкування з виборцями через прямий радіоефір. Так, потенційний кандидат від об’єднаної опозиції Валентин Королюк розпочав у виборчому окрузі №154 наметову кампанію. Агітаційні намети були встановлені в містах Дубно та Здолбунів, де проводився збір підписів на підтримку української мови. Ініціатор Валентин Королюк розповсюджував друковану літературу об’єднаної опозиції.

12 липня у Костополі до Дня міста, за сприяння потенційного кандидата від об’єднаної опозиції по виборчому окрузі №156 Миколи Кучерука, відбувся концерт за участі відомого гурту «Тартак», рівненського співака Сашка Невже (депутат обласної ради від ВО «Батьківщина»), співачок Міли Нітіч та Тетяни Ширко. За тією ж схемою у Костополі також відбулося свято Івана Купала.

Потенційний кандидат по виборчому окрузі № 152, власник ВАТ «Рівненський Льонокомбінат» Олег Червонюк проводить екскурсії по підприємству. Учасникам екскурсії роздають футболки, виготовлені з надписом «Льонокомбінат. О. Червонюк «Я люблю Україну», та пропонують у зв’язку з відкриттям нового виробничого цеху, який дасть місту близько 800 нових робочих місць, залишити своє резюме, щоб потім мати можливість працевлаштуватися на підприємство.

Потенційний кандидат від об’єднаної опозиції по виборчому округу №152 Олег Осуховський у липні активно долучався до організованих опозиційними силами акцій протесту та мітингів. За його підтримки в ефірі «Радіо Трек» щодня виходить програма «Година української музики».

20 липня у Рівному відбулася зустріч представників громадської ініціативи потенційного кандидата від об’єднаної опозиції по виборчому округу №153 Юрія Вознюка «За Рівненщину! За Батьківщину!» з жителями району «Льонокомбінат». На зустрічі були обговорені найгостріші проблеми. Подібні зустрічі відбулися в Острозі, Корці та Гощі.

У липні робочі поїздки народного депутата Миколи Шершуна до виборчого округу №156, по якому він планує балотуватися, продовжилися. 10 липня у Костопільському районі Рівненської області у присутності М. Шершуна відбулося урочисте відкриття мосту через річку Горинь. Незважаючи на те, що будівництво відбулося за бюджетні кошти, на заході неодноразово зазначалося про заслугу нардепа у будівництві мосту.

Сам потенційний кандидат зазначив, що будівництво здешевили. Це відбулося завдяки тому, що вдалося обійти бюрократичні перепони. Народний депутат відмовився конкретизувати, що саме робилося для зведення мосту з його сторони і які саме бюрократичні перепони вдалося оминути, аргументуючи це страхом перед можливими перевірками. Місцеві жителі також повідомили спостерігачів ОПОРИ, що відкриття мосту мало відбутися ще у п’ятницю, 6 липня. Однак, його перенесли, бо у М. Шершуна не було можливості приїхати.

Потенційний кандидат по виборчому округу № 152 Віктор Матчук, який на початку липня заявив про вихід з лав партії «Наша Україна» та складення у зв’язку з цим повноважень народного депутата, веде щосереди у прямому ефірі «Радіо Трек» авторську передачу «Пропозиція Матчука». Під час прямого ефіру політику можна поставити запитання або залишити питання на його особистій сторінці у Facebook.

Прес-центр
Громадянська мережа ОПОРА 

За коментарями звертайтесь:
Анатолій Бондарчук,
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Рівненській області
0969187408