На Рівненщині до складу ОВК вводять провладних представників

Дата: 31.08.2012

vibori29 серпня Центральна виборча комісія внесла зміни до складу окружних виборчих комісій у 152 та 154 виборчих округах. Як і прорікали спостерігачі та незалежні аналітики, від квоти партій-аутсайдерів до керівного складу комісій включаються лояльні до влади представників.

24 серпня Центральна виборча комісія провела жеребкування щодо включення кандидатур до складу окружних виборчих комісій. Згідно результатів, парламентські вибори 2012 року організовуватимуть представники партій – політичних аутсайдерів. В усіх без винятку 225 окружних виборчих комісіях квоту отримали партії «Молодь до влади», «Русь – єдина», Народно-трудовий союз України, «Братство» та Українська партія «Зелена планета».

28 та 29 серпня відбулися засідання окружних виборчих комісій Рівненської області. Всі без виключення збори пройшли в неповному складі через відсутність представників партій – аутсайдерів. Зі слів членів комісій, що відповідали за організацію зустрічі, більшість представників партій – статистів вказали у анкетах недійсні номери телефонів. У 152 виборчому окрузі з центром у Рівному виявлено факт фальсифікації заяви члена ОВК. Представник партії «Руська Єдність» Юлія Паламарчук запевнила, що вона не подавала заяв на участь в роботі комісії.

29 серпня Центральна виборча комісія замінила двох членів ОВК. У 152 виборчому окрузі, замість Руслана Томіліна головою комісії від партії «Єдина родина» став колишній начальник відділу роботи із зверненнями громадян Рівненської облдержадміністрації Микола Шустов. На минулих місцевих виборах пан Шустов був представником провладної Республіканської партії України. У 154 виборчому окрузі змінився заступник голови комісії. Партія «Руська єдність» замінила Лілію Асанівну Хуртамет на В’ячеслава Токара. З 2005 року пан Токар очолював Дубенську районну партійну організацію політичної партії “Сильна Україна”, яка 17 березня 2012 р. об’єдналася з Партією регіонів.

Проаналізувавши склад комісій, активність членів та їхню заміну, представники ОПОРИ дійшли висновку, що партії-аутсайдери відіграватимуть статистичну роль на парламентських виборах. Подавши до ЦВК фіктивні списки членів комісій, невідомі партії забезпечили більшість при жеребкуванні і отримали представництва у всіх округах. Після початку роботи ОВК ці політичні сили почали вводити до складу комісій від своїх квот представників місцевих провладних політичних сил. Отримавши таким чином більшість у комісіях, провладні партії можуть впливати на встановлення результатів волевиявлення громадян.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
Координатор виборчих програм ОПОРИ у Рівненській області
096 918 74 08