У Кузнецовську кандидати не поділили сцену

Дата: 12.09.2012

kuznec den mista golЗавдяки непоступливості кандидатів у народні депутати мешканці Кузнецовська двічі святкували День міста. Перше свято їм організувала опозиція, друге – самовисуванець Василь Яніцький.

Скандалом завершилася підготовка до святкування Дня міста у Кузнецовську. Опозиція звинуватила міського голову Сергія Анощенка у використанні адміністративного ресурсу на користь провладного кандидата Василя Яніцького та перешкоджанні діяльності опозиційного ВО «Батьківщина». Зі слів голови міської організації партії Ніни Хвалько, їх політична сила планувала привітати мешканців Кузнецовська виступом гурту Мандри. Про це було попередньо домовлено з міським головою, який не заперечував проти концерту. Однак, за декілька днів до виступу мер повідомив опозиційних політиків, що вони не зможуть привітати мешканців безпосередньо в день свята через те, що монопольне право на це вже отримав інший кандидат – Василь Яніцький.

– Ми заздалегідь повідомили мера, що хочемо зробити концерт до Дня міста. Потім нас повідомили, що свято організовує наш конкурент і нас там ніхто бачити не бажає, – розповідає Ніна Хвалько. – Міський голова пояснив нам, що в нього не було сцени, а тому він звернувся до одного з кандидатів по допомогу і додав, що Яніцький замовляє сцену, тому він замовлятиме і музику.

Зі слів Ніни Хвалько, Сергій Анощенко запропонував опозиціонерам зв’язатися з конкуруючим кандидатом та попросити в нього дозволу на виступ гурту Мандри. Жодних інших варіантів, серед яких була пропозиція спільно оплатити сцену, мер розглядати не став. Відмовившись від таких умов співпраці, представники ВО «Батьківщина» перенесли свій концерт на сьоме вересня. Однак, і тут не обійшлося без тиску зі сторони влади. Пані Хвалько розповіла, що після концерту керівники художніх колективів, які виступали на святі в опозиції, були змушені написати пояснювальну записку на ім’я мера. Цю інформацію спостерігача ОПОРИ підтвердила працівник центру дозвілля відділу культури Кузнецовської міськради Надія Волощук.

– Мій керівник сказав щоб я написала пояснювальну про те, на яких підставах я сьомого вересня вивела наші колективи центру дозвілля, а це хор духовної пісні центру дозвілля та гурт «Заграва», на свято дня міста де були представлені опозиційні сили, – розповідає жінка.

Міський голова звинувачення у використанні адміністративного ресурсу на користь Василя Яніцького відкидає. Він пояснив спостерігачам ОПОРИ, що звернувся саме до цього кандидата, бо представники опозиції, які мають більшість у міській раді, не підтримали виділення коштів на святкування Дня міста.

– Минулий рік, та й цей рік також, ні копійки на святкування Дня міста в міському бюджеті не передбачено, – скаржиться Сергій Анощенко. – Тобто депутати, більшість з яких складає ВО «Батьківщина», 25 з 40, на святкування Дня міста не виділили ні копійки. Але міський голова зобов’язаний провести це свято. Минулий рік я звертався в атом профспілку і вони повністю профінансували сцену і артистів. В цьому році спонсорів не було і я звернувся до Яніцького.

Зі слів міського голови, представники опозиції погодилися владнати питання організації концерту з конкуруючим кандидатом. Однак, замість того щоб спільно привітати мешканців, вони влаштували скандал.

– Є кандидат Кошин і кандидат Яніцький, який оплатив сцену, – розповідає мер. – Телефони є в того і в того. Я подзвонив особисто Яніцькому. От є кажу кандидат Кошин, ти його пустиш на сцену привітати мешканців міста зі святом? Так, каже, пущу. Якщо він нормальна людина вийдемо на сцену, потиснемо один одному руки і разом привітаємо місто зі святом. Нормальна здавалося б ситуація. Я дзвоню представникам Кошина і питаю чи така ситуація їх влаштовує? Кажуть, що влаштовує, а через 10 хвилин дзвонить мені Кошин і починає розказувати, що я зобов’язаний випустити Мандри на сцену. Я йому кажу, – дзвони Яніцькому і домовляйся.

Мажоритарний кандидат по 155 виборчому округу Василь Яніцький запевняє, що він не знав про існування проблеми із поділом сцени. Свою позицію з цього приводу він оприлюднив на місцевому сайті. Варто відмітити, що вона не збігається з поясненням міського голови. Мер стверджує, що він особисто зв’язувався з Василем Яніцьким і домовлявся з ним про виступ Мандрів. Сам кандидат переконує, що до нього з подібними проханнями ніхто не звертався.

«Я дуже поважаю гурт «Мандри» і те, що вони роблять для української культури. Але існує своя специфіка в організації концертів, і поєднувати в одній програмі різностильових виконавців не дуже доречно. Зрештою, і це питання можна було б узгодити, але до нас ніхто так і не звернувся із пропозицією об’єднати зусилля. Таку вимогу чомусь поставили лише перед міським головою. Поза тим, мене вже встигли обвинуватити в тому, що я узурпував сцену і нікого туди не хочу пускати.»

За коментарями звертайтеся
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
096 91 87 408