Ректору закон неписаний? Секрети авторитарного правління у рівненському виш

Дата: 19.07.2008
 Рівненських студентів змушують шляхом обману і погроз достроково розірвати договори із вишами, та погодитися на вищу вартість навчання. Чому буква закону не має влади над тутешнім ректором?

Рівненських студентів змушують шляхом обману і погроз достроково розірвати договори із вишами, та погодитися на вищу вартість навчання. Попри супротив громадськості, ректор Рівненського інституту слов’янознавства Київського славістичного університету (РІС КСУ) та Рівненського державного гуманітарного університету (РДГУ) Руслан Постоловський продовжує нав’язувати нові розцінки, апелюючи до недійсного наказу Міністерства освіти і науки (МОН).

4 липня під час випускного адміністрація РДГУ зачитала бакалаврам наказ про їх відрахування з вишу, та повідомила, що, аби потрапити на V курс, вони мають до 22 липня знову подати документи для вступу та написати заяву, в якій проситимуть ректора допустити їх до вступних випробувань. 24 червня на зустрічі зі студентами IV курсу юрист РІС КСУ повідомив про те, що адміністрація вишу збирається в односторонньому порядку розірвати договори про навчання, укладені батьками студентів. За інформацією Рівненського представництва Громадянської мережі «ОПОРА» (РПГМ «ОПОРА»), укласти нові договори студентів РІС КСУ змушують до 5 серпня, інакше їх погрожують відрахувати з вишу.

Як вже писала Неофіційна газета (читайте статтю “Освіта грабує студентів. Контрактникам незаконно підіймають ціну” – http://gazeta.univ.kiev.ua/?act=view&id=2134), ще у 2004 році батьки молодих людей уклали з Русланом Постоловським (на фото) договори, згідно яких зазначені ВНЗ зобов’язалися протягом п’яти років навчати студентів до отримання ними освітньо-кваліфікаційного рівня “спеціаліст”. А вартість навчання, згідно вимог статті 64 Закону «Про вищу освіту», має залишатися сталою протягом цих п’яти років.

Свої сьогоднішні дії і керівництво РІС КСУ, і керівництво РДГУ аргументує незареєстрованим у Міністерстві юстицій наказом МОН № 236. На слова студентів про те, що наказ не є чинним, юрист РІС КСУ відповідає “Я знаю” та “Почекаємо до 5 серпня, а там побачимо”. Знає про статус наказу і Руслан Постоловський – РПГМ «ОПОРА» повідомила його про це ще у квітні. Знає ректор і про незаконність своїх дій – ще 3 липня йому про це сказав у листі Голова Рівненської обласної держадміністрації (РОДА) Віктор Матчук. Проте вчора, 14 липня, пан Постоловський заявив, що ані він, ані Вчена Рада РДГУ до уваги лист Голови РОДА приймати не будуть.

Тож, в чому полягає секрет Руслана Постоловського? Чому буква закону не має влади над рівненським ректором? На ці питання спробувала дати відповідь Неофіційна газета.

Юридичні крапки над “і”

Отже, давайте розглянемо аргументи та контраргументи обох сторін конфлікту.

Руслан Постоловский («Радіо Свобода»): “Наказом міністра я їх відраховую… Це наказ міністра – я нічого не можу зробити.”

Адвокати ТзОВ «Західноукраїнський юридичний альянс» стверджують, що наказ МОН № 236 «Про недоліки при формуванні контингенту студентів», у якому сказано, що “випускники бакалаврату повинні укласти новий договір”, не зареєстрований в Міністерстві юстиції. Тому згідно статті 15 діючого Положення «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади» він жодним чином не може братися до уваги, а тим більше впливати на зміну умов договору. До реєстрації у Мін’юсті наказ не може набрати чинності, тобто носить лише інформаційно-рекомендаційний характер.

Руслан Постоловский («Радіо Свобода»): “Коли вони підписували, тоді й близько не було бакалаврів. А зараз бакалаврат. Вони відраховуються – вони не наші студенти.”

Голова РОДА Віктор Матчук у своєму листі наголошує на тому, що наказ МОН № 236 був виданий 27 березня 2007 року. Тобто після укладення договорів із батьками студентів. Віктор Матчук та адвокати ТзОВ «Західноукраїнський юридичний альянс» також наполягають на тому, що згідно ст.58 Конституції і п.2 ст.5 Цивільного кодексу, міністерський наказ не має зворотної дії в часі.

Руслан Постоловский: “У договорі написано, що замовник може бути відрахований у зв‘язку з умовами, передбаченими законодавством – зараз законодавство нове, тому ви вчитеся до бакалавра.”

Адвокати ТзОВ «Західноукраїнський юридичний альянс» зазначають, що у договорі батьків студентів із РДГУ не вказано, які саме нормативно-правові акти можуть змінити умови договору щодо освітньої послуги. На думку Віктора Матчука, пункт наказу про те, що договір має бути укладений окремо на кожний освітньо-кваліфікаційний рівень не може бути підставою для внесення змін до договору, оскільки наказ не має зворотньої дії в часі. Пан Матчук також вважає, що договором не встановлено підстав та порядку змін до договору. Тому згідно п.2 ст.6 Закону «Про вищу освіту» підготовка фахівців всіх освітніх та освітньо-кваліфікаційних рівнів у ВНЗ має здійснюватися ступенево або неперервно. А у зазначених договорах йшлося саме про неперервну підготовку. До того ж, Закон «Про вищу освіту» не допускає внесення змін до договору стосовно зміни освітньо-кваліфікаційного рівня. Окрім цього, згідно п.6 ст.64 Закону, розмір плати за весь строк навчання, встановлений у договорі, не може змінюватися протягом усього цього строку. Аналогічна гарантія передбачена і Типовим договором про надання додаткових освітніх послуг навчальними закладами, затвердженим МОН № 183 від 11.03.2002 та зареєстрованим в Мін’юсті 03.04.2002 за № 329/6617.

Алла Ціпан, юрисконсульт РДГУ: “Ми знайдемо, як розірвати договір…”

Віктор Матчук зазначає, що стаття 651 Цивільного кодексу України гарантує студентам-контрактникам, що зміна або припинення дії договору можливі лише за згодою сторін, якщо інше не обумовлене самим договором. А адвокати ТзОВ «Західноукраїнський юридичний альянс» стверджують, що розторгнення студентських договорів в односторонньому порядку може відбуватися лише за рішенням суду.

Зважаючи на сказане, Голова РОДА Віктор Матчук у тому ж листі попросив пана Постоловського дотримуватися умов договорів. А РПГМ «ОПОРА» радить студентам не підписувати додаткових домовленостей із РДГУ, та не платити більші суми за навчання до того часу, як строк дії їх договорів закінчиться.

Під політичним дахом?

Цікаво, що Руслан Постоловський не завжди був впевнений у правомірності своїх сьогоднішніх дій.

“Ми не маємо права підвищувати студентам плату за навчання згідно із законом,”- заявляв він «Рівненській газеті» у вересні 2007 року під час конфлікту, пов’язаного із невиплатою відпускних та зарплат в РДГУ. В той час, згідно з рішенням міського суду, ректор мав заплатити адміністративний штраф, бо 1300 його працівників не отримали зароблені гроші. Як повідомляє «Газета по-українськи», заборгованість у навчальному закладі тоді сягала понад три мільйони гривень.

“Заробітна плата за останні 5 років підвищилась у 4 рази. Тому коштів, які заплатили студенти РДГУ, вже немає на те, щоб виплачувати заробітну плату викладачам,” – пояснював тоді ситуацію пан Постоловський («Рівненська газета»). Ректор також стверджував, що проблема з виплатою виникла в 97% навчальних закладів України, а причина її полягає в тому, що парламент відхилив зміни до освітянського законодавства («Газета по-українськи»). Нововведення тоді передбачали індексацію розміру плати за навчання при підвищенні зарплати викладачів.

З того часу змінилося лише те, що парламентарі знову лобіюють прийняття нововедень (читайте статтю “Студентам світить узаконення кріпатства та умов завищення цін на освіту” – http://gazeta.univ.kiev.ua/?act=view&id=2251). Проте сьогодні пан Постоловський навпаки вважає, що підвищувати плату студентам ще до того, як добіг кінця строк дії догоговору, він право має. І перевпевнити в цьому ректора не можуть навіть слова рівненського депутата Віталія Шабуніна. Вчора він заявив, що у разі повторного звернення студентів, місцева облдержадміністрація буде вимушена звернутися до МОН з вимогою розірвати контракт з Русланом Постоловським.

Цікаво, що це вже не перша погроза ректорству пана Постоловського. Ще у жовтні 2005 року у наметовому таборі біля МОН з вимогою звільнити ректора голодували 18 студентів РДГУ. Ще 6 студентів голодували у Рівному. Звинувачувала молодь Руслана Постоловського, зокрема, у репресіях. Окрім цього, згідно з інформацією «Українських Новин», голова профспілки вишу Юрій Шадий заявляв тоді, що в університеті процвітає корупція, і розмір хабара під час вступу в РДГУ становила близько 1 тис. доларів. За інформацією «Газети по-українськи» та «Рівне вечірнє», під час конфлікту із зарплатами про доцільність звільнення Руслана Постоловського говорили також начальник Територіальної державної інспекції праці та Губернатор Рівненської області. Проте 56-річний ректор РДГУ і досі на своєму місці. А причину тиску на себе пан Постоловський вбачає у “політичних замовленнях”. Правда, самі студенти подейкують, що політичним замовленням є лише те, що їх ректору завжди “усе сходить з рук”.

Розмови про політичний дах пана Постоловського можна було почути в університеті й під час конфлікту із контрактниками. Нагадуємо, що зав’язався він ще у березні, коли представники адміністрації РДГУ запропонували старостам груп зібрати підписи під так званими додатковими угодами, які пропонували студентам покінчити зі своїм навчанням на рік раніше. Якщо ж студент додаткову угоду таки підписував, то мав, аби продовжити навчання на V курсі, платити вчетверо більше (7700-8300 грн). У випадку відмови або якщо студента буде просто важко знайти, старостам радили підписуватися власноруч. Усім невдоволеним Руслан Постоловський впевнено казав, що платити доведеться більше, а юрисконсульт вишу Алла Ціпан логічно продовжила натяк: “Ми знайдемо, як розірвати договір…”

Проте молодь вирішила поборотися за свої права та інтереси. Три місяці тому студенти РДГУ надіслали 233 своїх підписи під проханням “розібратися та допомогти” до Міністра освіти, голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра та Президента України, проте… досі (!) не отримали жодної офіційної відповіді від адресатів. А три тижні тому перший заступник начальника департаменту вищої освіти МОН Ярослав Болюбаш, фактично, заявив, що розуміє Руслана Постоловського.

“Як сьогодні вижити рівненьскому гуманітарному ректору, коли він взяв і підписав на п’ять років угоду?”- запитував Ярослав Болюбаш (на фото) у присутніх під час Круглого столу «Новий варіант Закону “Про вищу освіту”: крок вперед чи змова проти майбутнього?». Потребу підняття цін на освіту Яросослав Болюбаш, як і “гуманітарний ректор”, пояснював зростанням цін на комунальні послуги та необхідністю піднімати зарплати викладачам.

“Незрозуміло одне – хто заважав Руслану Постоловському закласти необхідну суму у договори ще чотири роки тому? І чому ця недалекоглядність тепер має бути проблемою саме студентів?”- коментує слова пана Болюбаша депутат Рівненської міської ради та член керівного органу Всеукраїнської громадянської мережі «ОПОРА» Віталій Шабунін.

“Жоден інфляційний виклик не дає їм [ред.: ректорам] права грубо порушувати чинне законодавство. Адже власні бюджетні негаразди виші перекладають на плечі студентів-контрактників обманним шляхом”, – вважає народний депутат України, член профільного Парламентського Комітету з питань науки і освіти Леся Оробець. Пані Оробець також впевнена, що ректорам настав час навчитися ставитися до студентів як до співгромадян.

Вибір – не бути рабом

Отже, окрім самих студентів РДГУ та РІС КСУ їх інтереси зараз захищають РПГМ «ОПОРА», Голова РОДА Віктор Матчук, депутати Віталій Шабунін та Леся Оробець. Та чи вистачить цих захисників для молоді?

Член координаційної ради РПГМ «ОПОРА» Рина Сергійчук вважає, що найбільш надійним захисником сьогодні буде їх віра в свої сили. “Отак на місцях фактично і вирішується, який політичний устрій буде у нашої держави”, – каже Рина. – “Якщо студенти зараз здадуться, то звикнуть коритися на все своє життя, а беззаконня будуть вважати нормою.”

Проте коритися молодь не хоче. 15 липня в РДГУ відбулася акція студентського протесту. В той самий час біля входу в Міністерство освіти і науки київська молодь провела акцію солідарності з непокірними рівнянами. Докладніше про те, як пройшли акції, читайте у статті “Пристрасті навколо рівненського ректора: молодь у Міністерстві почули” – http://gazeta.univ.kiev.ua/index.php?act=view&id=2292

Неофіційна газета продовжить інформувати щодо розвитку подій.

Фото – Тимур Ібраімов, РПГМ «ОПОРА»

Руслана Величко, Назар Тодоля. Неофіційна газета ( http://gazeta.univ.kiev.ua )