Аналіз діяльності ОВК Рівненської області

Дата: 18.09.2012

OVK mtПолітичні партії замінили понад 40% складу окружних виборчих комісій та подбали про матеріально-технічне забезпечення роботи.

Громадянська мережа ОПОРА продовжує моніторинг діяльності окружних виборчих комісій Рівненщини. Станом на 17 вересня 2012 року у 152, 153, 154, 155 та 156 округах, які входять до меж області, відбулося по два засідання. Основну увагу представники політичних партій зосередили на вирішенні кадрових питань. Так, у всіх без виключення округах відбулися зміни у складі ОВК.

Найбільше замін зафіксовано у 153 та 154 округах, в яких партії поміняли по дев’ять своїх представників. Більшість з них делеговані від партій – аутсайдерів (Руський блок, Руська єдність, Об’єднання анархістів, Русь єдина, Єдина родина тощо), що ввели до складу комісій Рівненщини осіб, які проживають за сотні кілометрів від обласного центру. Ці громадяни були замінені на місцевих жителів. Значна частина нових членів ОВК мають відношення до Партії регіонів чи співпрацювали з провладними політичними силами на попередніх виборах.

Варто також відзначити, що у 154 виборчому окрузі відбулася заміна, яка підтверджує гіпотезу про маніпулятивний характер формування складу комісій. Українське законодавство передбачає, що суб’єкт виборчого процесу, який представлений в окружній виборчій комісії, може замінити свого представника на іншого. При заміні своїх членів більшість партій використовують саме цей механізм, – міняють одних членів на інших. У 154 виборчому окрузі Ліберальна партія України змінила секретаря комісії Віту Присяжнюк. При цьому, сама пані Присяжнюк не втратила свого місця в ОВК. За поданням партії «Братство» її було включено до комісії у якості рядового члена. Хоча ці дії і не суперечать законодавству, їх характер показує без принциповість членів комісій, їх безпроблемний перехід від однієї політичної сили до іншої. Зважаючи на те, що ні Ліберальна партія ні партія «Братство» не висували своїх кандидатів у Рівненській області можна припустити, що їх представники у ОВК відстоюватимуть інтереси інших кандидатів та партій.

По сім представників поміняли у ОВК 152 та 155 виборчого округів. Як і в інших округах, найактивніше замінюються члени маловідомих політичних партій, які завдяки рішенню ЦВК №69 від 19.04.2012 отримали 225 місць у комісіях. Найменше замін відбулося у 156 виборчому окрузі, де партії поміняли шістьох представників. Загалом, у Рівненській області політичні партії замінили 42% загального складу окружних виборчих комісій. Схожа ситуація спостерігається і в інших ОВК. 

За коментарями звертайтеся
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
096 91 87 408