У Рівному голова ОВК незаконно зареєстрував понад 30 партій

Дата: 19.09.2012

18 09 ovk152 golВтручанням міліції та грубим порушенням виборчого законодавства закінчився у Рівному день подачі кандидатур від політичних партій до складу дільничних виборчих комісій.

18 вересня учасники виборчого процесу мали останній шанс подати кандидатури до складу дільничних виборчих комісій. Згідно законодавства, представники ОВК приймали документи від уповноважених осіб до 24 години. Незадовго до півночі у 152 та 153 виборчих округах з центром у Рівному процес реєстрації документів переріс у відкритий конфлікт між представниками опозиціонерів, членами окружних виборчих комісій та особами, що масова приїхали подавати заявки.

Виборчий округ 152. Хронологія подій

18 вересня, близько 20 години спостерігач ОПОРИ прибув до окружної виборчої комісії 152 виборчого округу щоб прослідкувати за останніми годинами подання представників політичних партій та кандидатів до дільничних комісій. Зі слів голови ОВК Миколи Шустова, на цей час понад 20 суб’єктів виборчого процесу подали відповідні документи.

20.30 До кабінету де знаходився голова ОВК, його помічник та спостерігач ОПОРИ увійшли двоє чоловіків, які представилися уповноваженими особами мажоритарного кандидата від Об’єднаної опозиції по 152 виборчому округу Олега Осуховського. Один з чоловіків – кандидат у народні депутати Андрій Бортнік запитав у голови ОВК чи не було в них проблем із представниками Партії регіонів. Свій приїзд він пояснив тим, що вони отримали попередження про можливі фальсифікації і приїхали пересвідчитися, що їх не буде. Микола Шустов запевнив представників кандидата, що проблем із Партією регіонів не було.

22.30 До ОВК 152 округу прибула довірена особа Віта Грицюк, яка попросила зареєструвати заяви трьох партій – СДПУ (о), “Слов’янської партії” та “Соціал – патріотичної асамблеї слов’ян”. Одразу за нею прибули ще троє осіб, кожен з яких представляв мінімум по дві партії. Голова комісії запросив присутніх перейти до сусіднього кабінету. Реєстрація заяв Віти Грицюк зайняла близько 10 хвилин. Микола Шустов звірив довіреність із паспортом, вивчив заяву та переконався у наявності ксерокопій документів осіб, зазначених у списку. Стільки ж часу було витрачено на роботу із Лілією Данилюк, яка представляла “Козацьку українську партію” та “Партію держава”. Спостерігач ОПОРИ та представники об’єднання Свобода безперешкодно ознайомлювалися із довіреностями та паспортами довірених осіб партій. Тим часом, за дверима кабінету зібралося близько 20 бажаючих подати документи.

Підозри про спробу здійснення правопорушення у спостерігача викликав чоловік, який відмовився показати свій паспорт та довіреність на подання документів. Як виявив голова комісії, причиною цього було те, що документ було виписано на ім’я жінки. Невідомий пояснив, що це його мати, яка не змогла прийти бо захворіла і запевнив, що в нього є від неї довіреність. На прохання голови пред’явити документ, анонім повідомив, що забув його вдома але може привезти. Микола Шустов відмовив йому в реєстрації.

18 09 ovk152 4
Зліва на фото – довірена особа мажоритарного кандидата Віталія Грицака, заяву якого прийняли о 01.30 ночі. Зправа – чоловік який намагався подати документи від кекількох партій по чужому дорученню.

23.15 Приймаючи документи, голова комісії звіряє тільки паспорт із довіреністю на підставі чого вносить запис про прийом документів до книги обліку. Час на опрацювання одного пакету документів скорочується до декількох хвилин. Микола Шустов пояснює це тим, що, зважаючи на значну кількість людей, процес реєстрації може затягнутися до ранку і він бажає його прискорити. Це викликає невдоволення в уповноважених осіб від кандидата Осуховського. З їхніх слів, коли вони подавали документи, член комісії приймав їх понад дві години та перевіряв кожен ксерокс паспорта. Опозиціонери заявляють, що поспіх голови є спробою зареєструвати якомога більшу кількість підставних партій, щоб зменшити шанси реальних політичних сил потрапити до складу дільничних виборчих комісій.

23.40 Представник об’єднання Свобода Олексій Бучинський звертається до голови ОВК з проханням зареєструвати акт про порушення. В цей час декілька довірених осіб партій знаходяться в кабінеті і вимагають щоб спочатку реєстрували їх, а не звернення уповноваженого. Між присутніми виникає конфлікт. Микола Шустов реєструє акт про порушення, однак, перейти до реєстрації заяв представників партій йому не вдається. Одразу після пана Бучинського зареєструвати складений акт просить ще один уповноважений. За ним у черзі із актом про порушення також чекає кандидат у народні депутати Андрій Бортнік. Представників інших політичних партій до столу голови комісії не підпускають, просячи дочекатися черги.

18 09 ovk152 1
Голова ОВК Микола Шустов приймає заяву у Олексія Бучинського

23.45 Микола Шустов звинувачує присутніх представників Свободи у перешкоджанні діяльності комісії і погрожує викликати міліцію. У відповідь уповноважені особи зазначають, що вони мають право зареєструвати акт про порушення і відмовляються вийти з кабінету. Голова комісії викликає міліцію і відмовляється реєструвати будь які документи до приїзду правоохоронців. Під дверима кабінету виникає декілька конфліктів між уповноваженими політичних партій та представниками Всеукраїнського об’єднання. Один з присутніх повідомляє міліцію, що свободівець перешкоджає йому потрапити до кабінету ОВК. Знервована жінка намагається вирвати з рук Андрія Бортнікова мобільний телефон, яким він здійснює відеозапис подій. Інший присутній спробував вибити телефон у Олексія Бучинського, однак, його відтягнули представники Свободи. 

Декілька хвилин після опівночі до ОВК приїхав наряд правоохоронців, які отримали звернення одразу від всіх присутніх сторін конфлікту. Микола Шустов повідомив, що йому перешкоджали проводити реєстрацію документів, представники свободи заявили про напад на Андрія Бортнікова, один з уповноважених партій повідомив, що його силою не впускали до кабінету. Розгублені міліціонери викликають підкріплення. О пів на першу ночі в приміщенні ОВК працює близько десяти правоохоронців. Вони беруть пояснення у всіх присутніх. Декілька уповноважених представників від партій відмовляються покинути кабінет доки їх не зареєструють.

18 09 ovk152 3
Правоохоронці отримали звернення одразу від всіх присутніх сторін конфлікту

Близько першої години ночі до ОВК приїжджають мажоритарні кандидати у народні депутати Олег Осуховський та Юрій Вознюк. Трохи пізніше прибула член комісії Лариса Дем’янова. Оглядаючи папки з документами Фракції Партії регіонів, Народної та Комуністичної партії, жінка виявляє, що в них відсутні копії доручень. Це стає підставою для складення ще одного акту про порушення. Микола Шустов пояснює, що ці заяви реєстрував інший член ОВК, тому він не знає де документи.

01.50 міліція закінчила збір пояснень у присутніх. Пан Шустов, Лариса Дем’янова та інші присутні проводять коротку нараду і вирішують зареєструвати документи від представника кандидата у народні депутати Віталія Грицака. Члени комісії приймають рішення винести питання реєстрації інших партій на наступне засідання ОВК, яке відбулося 19 вересня. Члени комісії вирішують взяти до уваги інформацію про те, що частина бажаючих не змогла подати документи через конфлікт на дільниці, однак, реєструвати їх відмовляються. Представники політичних партій переконані, що їх права порушено і погрожують отримати дозвіл на реєстрацію через суд.

Коментар юриста ОПОРИ Валерія Корнійко:
Із викладеного можна зробити висновок, що до 23.15 порушень законодавства з боку голови ОВК не вбачається. Відмова реєструвати подання від чоловіка, який прийшов нібито замість своєї матері була правомірною.

З 23.15 Голова ОВК Шустов звіряє лише паспорт із довіреністю, тоді як необхідно також звіряти відповідність змісту довіреності із поданням, щоб уникнути прийняття подань від партій, які не видавали довіреності на вчинення таких дій даній особі. Щодо часу розгляду подань, то законодавство не містить вказівки на те, скільки часу має приділити особа, яка приймає подання, в даному випадку голова ОВК, на їх розгляд та перевірку. Невдоволення уповноважених осіб від Свободи тим, що їх подання розглядалися значно довше є емоційною реакцією, але юридичне значення має факт реєстрації подання або відмови в реєстрації.

Вимоги представників Свободи зареєструвати акти про порушення були правомірними. Відповідно до п.5 ч.14 ст.75 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» уповноважена особа партії має права офіційного спостерігача. Відповідно до п.6 ч.9 ст.78 офіційний спостерігач має право складати акт про виявлення порушення закону про вибори народних депутатів та подавати його до виборчої комісії. Відповідно до п.5.4. Порядку ведення діловодства у виборчих комісіях та комісіях з референдумів, затвердженої Постановою ЦВК №350 від 15.09.2010 р., документи, заяви, скарги реєструються в день їх надходження в журналі реєстрації документів, заяв і скарг у виборчій комісії та комісії з референдуму. Отже акти, що подавалися до 24-ї години мали бути зареєстровані 18.09.2012 р., ті які надійшли після 24-ї години могли б очікувати реєстрації до кінця дня 19.09.2012 р.

Звинувачення Миколи Шустова в тому, що представники Свободи поданням актів перешкоджають діяльності ОВК є безпідставним, оскільки вони реалізовували своє право надане законом.

Неправомірними є дії жінки, яка намагалася відібрати мобільний телефон у Андрія Бортнікова, адже відповідно до ч.13 ст.76 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» кандидат у депутати має такі права, як спостерігач. Відповідно до п. 2 ч. 9 ст. 78 спостерігач має право робити відеозаписи. Також неправомірними були дії іншої особи, яка намагалася вибити телефон з рук Олександра Бучинського.
Якщо хтось не дотримав черги, то це питання моралі, законодавством такі питання не регулюються.

Щодо реєстрації подання від представника кандидата Віталія Грицака, то формально це порушення, адже гранична дата внесення подань (18.09.2012 р.) сплинула, а документи які надійшли після 24-ї години мали б реєструватися датою 19.09.2012 р.

Голова 153 ОВК грубо порушив норми закону

В останній години прийому заяв на представлення членів партій у дільничних комісіях голова 153 ОВК зареєстрував понад 30 подань без присутності осіб на яких партії видали доручення.

Стаття 28 закону «Про вибори народних депутатів України» передбачає, що право подання кандидатур до складу виборчих дільничних комісій мають окремі особи. Від імені партії подання вносить уповноважена на підставі довіреності особа, від кандидата у депутати – безпосередньо кандидат або його довірена особа.

Не дивлячись на законодавчу норму, голова ОВК №153 Микола Нерода прийняв документи від інших осіб ніж були вказані у дорученнях партій. Зі слів спостерігача ОПОРИ, близько 22 години двоє чоловіків та дві жінки принесли до ОВК чотири сумки із папками документів від різних партій. Заявники представилися уповноваженими від партій Солідарність жінок України, Української аграрна партія, Української морської партії та Партії регіонів. Перше ж розглянуте головою ОВК доручення показало, що ці люди не мають ніякого права подавати документи від понад 30 партій, які вони принесли у чотирьох пакетах. У дорученні від Партії трудящих було вказано Ольгу Кобзар, однак документи за неї подавав Ален Дроздов. Попри очевидність порушення, голова ОВК без проблем зареєстрував документи. На протести спостерігачів Микола Нерода сказав, що його не хвилює можлива кримінальна відповідальність за вчинення протиправних дій. Це голова ОВК наочно довів зареєструвавши без уповноважених осіб ще понад 30 пакетів документів від партій: Фракція Народної партії, Слов’янської партії, Союзу чорнобильців, Народної екологічної партії, Народної ініціативи, Молодіжної партії, Русь Єдиної, Партії пенсіонерів, Партії «Зелена планета», Ліберальної партія та інших. 

Голова комісії реєструє заяви без осіб на яких виписане доручення. На зауваження спостерігача ОПОРИ Микола Нерода не реагує та продовжує незаконно вносити дані у журнал реєстрації. 

Цікаво, що одним з останніх своїх представників подав мажоритарний кандидат у народні депутати від Партії регіонів по 153 виборчому округу Анатолій Юхименко. Заступник голови Рівненської облдержадміністрації прибув на дільницю о 23.20. Попри те, що кілька партій із чотирьох привезених пакетів досі залишалися не зареєстрованими, голова ОВК Микола Нерода без черги прийняв документи у кандидата. Четверо осіб які привези пакети документів на понад 40 партій теж не заперечували проти пріоритетності обслуговування держслужбовця. Зареєструвавши після Анатолія Юхименка ще трьох представників, голова ОВК закінчив роботу ОВК.

Зі слів юриста Валерія Корнійко, прийнявши документи від осіб, не уповноважених на це політичними партіями, голова комісії порушив ст. 28 закону про вибори. Адміністративної або кримінальної відповідальності за такі дії не передбачено, однак п.10 ст.37 ЗУ Про вибори передбачена можливість дострокового припинення повноважень члена виборчої комісії (в т. ч. голови) у разі одноразового грубого порушення законодавства про вибори.

За коментарями звертайтеся
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
096 91 87 408