Закон порушує права громадян на вираження поглядів під час виборів

Дата: 26.09.2012

agit shersh balkonЗакон «Про вибори народних депутатів України» обмежує право громадян на свободу вираження поглядів. Це видно на прикладі дій мешканця Рівненської області, який використав своє підвіконня для здійснення агітації за кандидата.

Нещодавно мешканець багатоповерхового будинку, що на вулиці Коперника у місті Костополі Рівненської області почав використовувати підвіконня своєї квартири для здійснення агітації за кандидата у народні депутати. Громадянин вивісив на загальний огляд плакат із написом «Микола Шершун» та передвиборчим лозунгом кандидата «За словом – діло!». Згідно останньої редакції Закону «Про вибори народних депутатів України» дії мешканця райцентру можна назвати порушенням. Пункт 6 Статті 68 нормативно-правового акту забороняє використання власних засобів для здійснення агітації, у тому числі з ініціативи виборців, та передбачає, що агітація повинна здійснюватися виключно за кошти виборчого фонду.

Іншими словами, якщо мешканець вулиці Коперника не підписував договір про розміщення реклами за кошти з фонду кандидата та не сплатив податків з прибутків, він повинен нести за це покарання. У Кодекс адміністративних правопорушень вказується, що відповідальність може вилитися у штраф від п’яти до десяти неоподаткованих мінімумів (стаття 212-10 та стаття 212-14 КоАП України). Крім цього, громадянина можуть також покарати за порушення правил благоустрою.

В той же час, стаття 34 Конституції України гарантує кожному право на вільне висловлювання думок та переконань. У ряді випадків здійснення цих прав може бути обмежене законом. Однак, передвиборчі перегони у перелік підстав для такого радикального кроку не входять. На думку юриста Людмили Панкратової, дії мешканця багатоповерхівки можна трактувати, як вираження поглядів, що не суперечить Конституції. Оскільки Конституція має вищу юридичну силу ніж Закон, мешканця Костополя навряд чи притягнуть до відповідальності за порушення правил ведення агітації.

За коментарями звертайтеся
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
096 91 87 408