Двійники у складі ДВК Рівненщини

Дата: 28.09.2012

vybory oporaАналізуючи затверджений склад дільничних виборчих комісій Рівненської області спостерігачі ОПОРИ виявили, що у різних округах політичні партії подали до ДВК однакових осіб. Цей факт свідчить про використання суб’єктами виборчого процесу «брудних» технологій та є підставою для дострокового припинення повноважень окремих членів комісій.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА уже повідомляли про те, що в частині округів Рівненської області зафіксовано порушення при поданні кандидатур від політичних партій до складу дільничних виборчих комісій. Одним із яскравих прикладів протиправних дій суб’єктів виборчого процесу було подання документів особами, що не мали на це доручень від політичних партій. Так, у 153 виборчому окрузі четверо громадян намагалися зареєструвати кандидатів до складу ДВК від майже 40 партій. Перебуваючи під контролем громадськості, більшість із цих подань ОВК не зареєструвало, однак, сумніви щодо достовірності зареєстрованих даних спонукали спостерігачів ОПОРИ перевірити списки зареєстрованих членів ДВК. Виявилося, що значна частина вказаних у заявах громадян дублюється у різних виборчих округах.

Станом на 28 вересня спостерігачі опрацювали 3100 заяв та виявили 378 співпадінь. Іншими словами, вже сьогодні можна говорити про те, що понад 12% поданих заяв дублюються, а інколи використо-вуються і по три рази у різних виборчих округах. Наприклад, член ДВК 153 округу від мажоритарного кандидата від Партії регіонів Анатолія Юхименка Віталій Дем’янчук є також членом ДВК 154 виборчого округу. Гаврилюк Ірина Анатоліївна потрапила до складу ДВК 153 округу (дільниця 560422) від політичної партії «Громадянська позиція» та Конгресу Українських Націоналістів. Гродунко Ольга Адамівна потрапили до складу двох виборчих дільниць у різних виборчих округах. При цьому на одну з дільниць її зарахували одразу від двох політичних сил. На ДВК (560266) ВО № 155 Ольга Адамівна потрапила від Партії регіонів, на ДВК (560823) №156 одночасно від Партії вільних демократів та партії «Права воля України». Така ж ситуація у Голуб Лариси Миколаївни, яка до складу ДВК (560007) ВО №155 потрапила від Партії регіонів, а у ДВК (560009) ВО №156 – одночасно від Партії вільних демократів та партії «Права воля України».

Відповідно до пункту 7 частини 3 статті 37 Закону України «Про вибори народних депутатів України» повноваження члена дільничної виборчої комісії припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила, зокрема у зв’язку з входженням члена комісії до складу іншої виборчої комісії, що здійс-нює підготовку та проведення виборів.

За коментарями звертайтеся
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
096 91 87 408