У 153 ОВК незаконно змінили склад дільничних комісій

Дата: 01.10.2012

jurnal 153 VO26 вересня 2012 року на засіданні ОВК 153 виборчого округу було затверджено поіменний перелік членів дільничних виборчих комісій. На дільничні комісії від ОВК надійшли списки осіб, які відрізнялися від тих, що були затвердженими.

Спостерігачі ОПОРИ виявили, що починаючи з 27 вересня в журналі реєстрації вхідної документації окружної виборчої комісії 153 округу було зареєстровано 11 документів. Один із них – заява від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Дев’ять – подання про заміну членів ДВК від партій – суб’єктів виборчого процесу. Ще один документ незрозумілого змісту надійшов від представника мажоритарного кандидата Партії регіонів Анатолія Юхименка. В графі «стислий виклад документу, заяви, скарги» відповідальна за прийом документів особа написала «-//-».

Виявилося, що на підставі даних подань невідомі особи самовільно внесли зміни до поіменного складу дільничних виборчих комісій. При цьому спостерігачам та суб’єктам виборчого процесу члени ОВК надали для ознайомлення перелік, затверджений 26 вересня, а безпосередньо на ДВК надіслали інші списки із внесеними змінами. Членами ОВК порушено порядок заміни членів ДВК передбачений ст.37 Закону про вибори. Крім того, такі дії членів ОВК можуть свідчити про підробку виборчих документів за що передбачено кримінальну відповідальність. Частина 2 ст. 158 кримінального кодексу передбачає покарання у вигляді штрафу від трьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від одного до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Таким чином можна стверджувати про здійснення фальсифікацій, підроблення документів та введення в оману суб’єктів виборчого процесу з метою приховування фактів порушення. Такі дії членів комісії ставлять під загрозу демократичність волевиявлення громадян та можуть стати підставою для невизнання результатів виборів міжнародною громадою.

Спостерігачеві ОПОРИ не вдалося з’ясувати хто саме із представників комісії порушив норму виборчого законодавства, яка передбачає, що рішення про внесення змін до складу ДВК приймається на засіданні комісії більшістю голосів. 29 вересня, в день коли було виявлено порушення, ні голова комісії, ні його заступник, ні секретар не відповідали на телефонні дзвінки спостерігачів.

За коментарями звертайтеся
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
096 91 87 408