У 152 виборчому окрузі 90% ДВК не провели першого засідання

Дата: 02.10.2012

vybory oporaНа кінець першого дня жовтня до 152 окружної виборчої комісії надійшло десять протоколів та постанов з дільничних комісій про проведення перших засідань. Всього у виборчому окрузі 94 загальних та вісім спеціальних дільниць. Таким чином, понад 90% дільничних комісій не повідомили про вчасний початок роботи ДВК.

Відповідно до виборчого законодавства усі ДВК мали провести свої засідання не пізніше третього дня після прийняття рішення про їх утворення, тобто, до 29 вересня 2012 року.

У 13 доповідних записках, які надійшли до ОВК, пояснюється, що засідання не були проведенні через відсутність кворуму. Відповідно до частини 5 ст. 33 Закону «Про вибори народних депутатів України», засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності більше половини членів комісії.

Також часто зустрічається інформація про невідповідність контактних номерів телефонів членів ДВК, вказаних у поданнях. Голова комісії №560990 вказує, що 11 з 20 відсутніх на засіданні членів комісії не відповідають на телефонні дзвінки або їхні номери не є дійсними. Частина членів комісій не з’явилися на засідання через те, що вже є членами ДВК на інших округах.

Спільним для всіх дільничних комісій є те, що більшість відсутніх членів ДВК представляють маловідомі політичні сили та проживають на території інших виборчих округів.

За коментарями звертайтеся
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
096 91 87 408