ОВК відмовляються прибирати двійників

Дата: 03.10.2012

viboriПершого та другого жовтня у Рівному відбувалося засідання окружної виборчої комісії 153 округу, головним питанням якого стало виключення зі складу ДВК осіб, що одночасно є членами комісій у інших виборчих округах.

Із заявою про припинення повноважень членів ДВК, що дублюються у інших округах до ОВК звернулися представники Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та уповноважені особи мажоритарного кандидата Олексія Хахльова. У зверненнях суб’єктів виборчого процесу вказувалося, що 26 вересня 2012 року виявлено обставини, які є підставою для дострокового припинення повноважень окремих членів дільничних виборчих комісій. Відповідно до пункту 7 частини 3 статті 37 Закону «Про вибори народних депутатів України» повноваження члена дільничної виборчої комісії припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила, зокрема у зв’язку з входженням особи до складу іншої виборчої комісії. Під час аналізу складу виборчих комісій дільниць 153 виборчого округу встановлено, що окремі члени ДВК даного округу також ввійшли до складу комісій округу № 154. Загалом суб’єкти виборчого процесу виявили понад 400 двійників у складі дільничних виборчих комісій.

Попри те, що заява від ВО «Батьківщина» була надана до ОВК ще 27 вересня, питання виключення двійників зі складу ДВК не було внесене до порядку денного засідання, що відбулося першого жовтня. Після звернення одного із заявників про порушення прав суб’єктів виборчого процесу, це питання таки потрапило до порядку денного, однак, до голосування рішення про виключення двійників зі складу ДВК першого жовтня так і не дійшло. Після того, як голова ОВК Микола Нерода заявив, що він не впевнений у достовірності поданих заяв, окремі члени комісії відмовилися розглядати це питання. Після пів години суперечок Микола Нерода оголосив перерву, а пізніше переніс засідання ОВК на друге жовтня.

Наступного дня розгляду питання про виключення двійників зі складу дільничних виборчих комісій також не відбулося. Голова ОВК вдруге запевнив членів комісії, що їм не потрібно примати рішення по цьому питанню, оскільки це прерогатива Центральної виборчої комісії. Винісши на голосування пропозицію не розглядати подання від суб’єктів виборчого процесу, Микола Нерода отримав підтримку 11 з 17 присутніх членів ОВК. Таким чином, члени комісії порушили вимоги виборчого законодавства та створили умови для зриву виборів у 153 окрузі. Тепер частина комісій укомплектована особами, які згідно пункту 7 частини 3 статті 37 Закону «Про вибори народних депутатів України» є недійсними членами ДВК і не мають права брати участь у роботі комісій.

Варто зазначити, що схожа ситуація із виключенням двійників зі складу ДВК склалася і у 152 виборчому окрузі. Проаналізувавши списки членів комісій, до ОВК із відповідним зверненням звернулися спостерігачі ОПОРИ. Однак, питання не було включене до порядку денного. В той же час, мажоритарний кандидата по даному округу Олексій Мартинов звернувся до суду із вимогою примусити окружну комісію припинити повноваження понад двохсот членів ДВК, які дублюються у комісіях інших округів.

За коментарями звертайтеся
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
096 91 87 408