Повторного жеребкування складу ДВК у Рівному не буде

Дата: 05.10.2012

sudРівненський окружний адміністративний суд відхилив позовну заяву кандидата, який вимагав повторно провести жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних комісій 152 виборчого округу. Якби суд прийняв інше рішення, вибори у Рівному могли відбутися із суттєвим запізненням.

Кандидат у народні депутати 152 виборчого округу Віктор Матчук позивався до окружної виборчої комісії у зв’язку з тим, що 21 вересня до жеребкування щодо включення кандидатур до складу ДВК були допущені представники партій «Руський блок», «Братство», партії «Ліберальна Україна», «Русь єдина» та партії «Народно-трудовий союз України». Дані політичні сили подали своїх представників після 18 вересня, що є граничним терміном реєстрації заяв від суб’єктів виборчого. Віктор Матчук переконаний, що дане порушення завадило йому у повній мірі реалізувати своє право на внесення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій та штучно зменшило ймовірність включення запропонованих ним осіб до складу ДВК. Відтак кандидат вимагав скасувати протокольне рішення №6 від 21-26 вересня яким затверджено відомості результатів жеребкування.

Представник окружної комісії відмовився визнавати позов. Адвокат ОВК зазначив, що представники політичних сил, які перерахував Віктор Матчук не були включені до складу дільничних комісій, відтак, немає потреби для здійснення повторного жеребкування. Він розповів, що протоколом №7 від 26 вересня ОВК внесено зміни у відомість результатів жеребкування в частині виключення з документу представників партій, що подали документи після 18 вересня.

Розглянувши доводи сторін, суд встановив, що немає потреби проводити повторне жеребкування. У постанові суду зазначено, що поняття «жеребкування» включає процедуру діставання жеребків з певними номера, наслідки діставання яких відображаються у протоколі засідання комісії. В такому випадку, протокол відображає лише результати діставання жеребків і не є рішенням про встановлення результатів жеребкування. Посилаючись на це, суд відмовив у скасуванні рішення №6, оскільки в підсумку представники партій, що невчасно подали документи, не були допущені до процесу формування дільничних комісій. У проханні провести повторне жеребкування позивачеві теж відмовили.

Варто зазначити, що мажоритарний кандидат від 152 виборчого округу Віктор Матчук за результатами жеребкування отримав 53 представників у дільничних виборчих комісіях Рівного. Повторне жеребкування у 152 виборчому окрузі могло поставити під загрозу вчасне проведення виборів у Рівному. Адже, згідно законодавства, дільничні комісії вже мають повноцінно працювати і готуватися до дня голосування. При повторному жеребкування довелося б скасувати повноваження діючих комісій і утворити нові, що відкинуло б роботу комісій назад і зірвало план проведення виборів.

За коментарями звертайтеся
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
096 918 74 08