Членів ДВК навчили порушувати закон

Дата: 30.10.2012

vybory oporaСпостерігачі ОПОРИ виявили грубі порушення виборчого законодавства під час передачі протоколів та бюлетенів до ОВК 154 округу.

В ніч з 28 на 29 жовтня спостерігач ОПОРИ зафіксував факти переписування протоколів дільничних виборчих комісій 154 округу. Внесення змін до документів відбувалося безпосередньо в приміщенні окружної комісії під контролем членів ОВК.

Представники ДВК привозили до окружної комісії неналежним чином запечатані бюлетені та протоколи. На першому поверсі їх зустрічав представник окружної комісії, який перевіряв документи та формував чергу. Після виправлення недоліків, члени комісії на місці пломбували скриньки з бюлетенями, запечатували протоколи до конвертів та несли їх членам окружної комісії, які приймали документи. Після зауваження спостерігачів про порушення виборчого законодавства, члени ДВК на місці починали запечатувати протоколи. Однак, заступник голови окружної комісії В’ячеслав Токар наказав членам комісій не звертати увагу на зауваження спостерігачів. Один із членів ДВК пояснив, що порушувати вимоги законодавства їх навчили на зборах, однак, пояснити на яких саме не встиг. Помітивши балакучого члена комісії, до спостерігача підійшов представник ОВК, який заборонив давати подібні коментарі.

Секретар ОВК забороняє членам комісій реагувати на зауваження спостерігачів про порушення ними виборчого законодавства

Члени комісії запечатують протоколи в конверти у приміщенні ОВК

Відсутність пломб на коробках з бюлетенями

Члени комісій пломбують коробки з бюлетенями перед тим, як здати їх до ОВК