Антитютюнові стрільбища під Кабміном

Дата: 27.03.2008

26 березня 2008 року об 11:30 біля Кабінету Міністрів України відбулася костюмована акція Громадянської мережі ОПОРА «Підвищення тютюнового акцизу заради дітей!»

Під час театралізованого заходу перехожі й можновладці змогли долучитися до антитютюнових стрільбищ нарівні зі справжніми лицарями в обладунках. Попадання у «яблучко», центр мішені, символізувало економічно вигідний та корисний для здоров’я громадян України акциз; в середнє коло – фінансування за рахунок «тютюнового податку» дитячих програм оздоровлення; зовнішнє коло – гроші, що йдуть в кишені тютюнових магнатів. Безперечно, третій варіант є найменш прийнятний для суспільства. Ті, хто влучно виступав на стрільбищах, отримав в подарунок від прекрасних дам в історичних костюмах – іграшкові «лікарні майбутнього». За попередніми підрахунками, при підвищенні вартості сигарет в середньому на 44%, в 2008 році в Державний бюджет України додатково надійде 2,5 мільярдів гривень, за які можна побудувати 4 лікарні майбутнього.
В умовах України масові сигарети повинні подорожчати на 1 гривню за пачку, дорогі сигарети – коштувати не менше 10 гривень.
На заході було презентовано відео ролик, в якому мешканці 9 міст України висловили своє ставлення до необхідності підвищення акцизів на тютюнові вироби. Варто зазначити, що переважна більшість коментарів є схвальною. Навіть курці погоджувалися з тим, що готові до підвищення вартості сигарет, якщо завдяки цим коштам фінансуватиметься сфера охорони здоров’я. Тютюнозалежні визнали, що подорожчання сигарет стане додатковою мотивацією кинути палити. Експерти стверджують, що вразі підвищення акцизу кількість активних курців зменшуватиметься на 5% щорічно.
Кожен перехожий зміг підписатися під зверненням до Президента, Прем’єр-міністра, Голови ВРУ щодо вимоги внести зміни до Державного бюджету 2008 року та підвищити акцизне оподаткування тютюнових виробів по ряду цінових груп. Починаючи з нового року, бюджетний кошик втрачає 23 копійки на кожній пачці сигарет вартістю 7 гривень. Таким чином Законом України «Про Державний бюджет 2008 року» ввімкнено «зелене світло» дешевому тютюну, який вбиває сотні тисяч наших громадян щорічно (13% від загальної смертності).
До участі у заході долучилися громадські та культурні діячі, спортсмени, небайдужі громадяни.

Напередодні:
25 березня в комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики відбулася робоча зустріч тютюновиробників з членами комітету, журналістами та громадськістю. Як повідомила присутня на обговоренні представниця антитютюнової коаліції громадських організацій та координатор проектів в Україні «Кампанії за майбутнє без тютюнокуріння» Ганна Гопко, в ході дискусії усі учасники визнали, що при поспішному прийнятті бюджету 2008 року, було допущено зниження акцизів на окремі види цигарок, а саме на дорогу цінову групу. Представники тютюнових компаній декілька разів ставили питання про відтермінування підвищення акцизів на 2009 рік, але у жодному разі не у 2008 році. Вони також визнали, що над усіма змінами до бюджету 2008 року індустрія плідно попрацювали із Міністерством фінансів минулого року. Тютюнові кампанії не готові витрачати додаткові кошти, які не були заплановані.
Втім, учасники дискусії визнали необхідність підвищення акцизних зборів. Думки присутніх розділилися лише при обговоренні питання «на скільки  і коли?». Основна вимога громадськості: за рахунок підвищення акцизних зборів вирівняти роздрібні ціни на цигарки з рівнем зростання інфляції. Тютюнові ж кампанії пропонують незначне збільшення акцизу, не прив’язуючи його до роздрібних цін та інфляції. Члени комітету запропонували підвищення акцизних зборів до рівня російських. Учасники домовилися продовжити дискусію.

Довідка:
25 березня народним депутатом Сушкевичем В.М зареєстровано Проект Закону Про внесення змін до Закону “Про Державний бюджет України  на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, який передбачає підвищення ставок акцизів на тютюнові вироби.  Обґрунтуванням поданого проекту, під яким свій підпис поставили депутати Володимир Ар’єв та Володимир Герасимчук, «Для покращання здоров’я народу України і забезпечення виконання міжнародних зобов’язань України, як учасника Рамкової Конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну, в якій визнано, що цінові й податкові заходи крім наповнення бюджету є ефективним і важливим засобом скорочення споживання тютюну різними групами населення, особливо молоддю».

Координатор антитютюнових кампаній

Громадянської мережі ОПОРА