Батьківщина судиться з кандидатами, Партією регіонів та ЗМІ

Дата: 27.08.2012

sud18 серпня Рівненський окружний адміністративний суд прийняв рішення у справі за позовом Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» до Партії регіонів та тижневика “Віче Костопільщини”. Суддя Дудар визнала неправомірність дій засобу інформації та виправдала регіоналів.

Тижнем раніше до суду звернувся представник опозиційної партії із вимогою визнати неправомірними дії суб’єкта виборчого процесу – Партії регіонів, які полягають у використанні передвиборчої агітації, крім коштів передвиборчого фонду, інших коштів та порушенні обмежень, встановлених для здійснення агітації.

Також адвокат Всеукраїнського об’єднання Батьківщина вимагав визнати неправомірними дії засобу масової інформації – Костопільської районної громадсько-політичної газети “Віче Костопільщини” та встановити факт порушення Закону «Про вибори народних депутатів України» Партією регіонів та ЗМІ.

Невдоволення опозиціонерів викликали дві публікації тижневика під назвою “Інформує прес-служба Партії регіонів: 14 з’їзд Партії регіонів” та “Інформує прес-служба Партії регіонів: До виборів готуємося відповідально”. Адвокат позивача переконаний, що ці матеріали порушують вимоги законодавства, яке зобов’язує партії оплачувати агітацію виключно з коштів виборчого фонду.

В судовому процесі представник тижневика відмовився визнавати вину, посилаючись на те, що публікація матеріалів здійснювалася на безоплатній основі та без відому штабу Партії регіонів. Відповідач заявив, що текст статей редакція знайшла в інтернеті і розмістила їх для того, щоб заповнити пусту площу. Представник Партії регіонів на судове засідання не з’явився.

Заслухавши доводи сторін, суддя дійшла висновку, що розміщені на шпальтах тижневика матеріали є агітацією. Відтак, позов задоволено частково у частині визнання неправомірності дій засобу масової інформації та фіксації факту порушення виборчого законодавства. У задоволені вимоги щодо визнання неправомірними дій Партії регіонів та фіксації факту порушення суб’єктом виборчого процесу українського законодавства – відмовлено.

22 серпня Рівненський окружний адміністративний суд розглянув ще один позов Всеукраїнського об’єднання Батьківщина. Відповідачами у справі були кандидат у народні депутати по 154 виборчому округу Данило Корилкевич та Рівненський обласний тижневик «Скриня». Третьою стороною у справі виступив кандидат у нардепи Валентин Королюк, честь і гідність якого «заплямувало» видання.

Представники Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» вимагали визнати факт порушення норм законодавства у частині фінансування паном Корилкевичем двох замовних статей компрометуючого характеру у газеті «Скриня» не з рахунку виборчого фонду. Розглянувши доводи сторін, суд не встановив причетності Данила Корилкевича до публікації матеріалів під назвою «У пошуках дурнів» та «Потуги з діагнозом». В то й же час, суд встановив, що ці публікації є агітацією проти кандидата Валентина Королюка, а тому дії видання є протиправними.

За коментарями звертайтеся:
Координатор виборчих програм ОПОРИ у Рівненській області