Чи лікується свавілля?

Дата: 09.04.2008

Вчора, 8 квітня в приміщені Рівненського будинку вчених відбулася прес-конференція «Правоохоронці. Чи діють вони в межах закону?». Організатор зустрічі Громадянська мережа ОПОРА, вважає, що проблему протиправних обшуків, «добровільної» присутності в ролі понятих, і навіть незаконне затримання, начебто для надання свідчень, потрібно вирішувати вже зараз. Питання вже давно переросла в «хронічну хворобу», щораз частіше з’являється інформація про такі дії «захисників закону». Розголосу такі справи, як правило, не мають.

Приводом зустрічі стало звернення адвокатів ТЗоВ «Західноукраїнський юридичний альянс» до Рівненського представництва Громадянської мережі ОПОРА з метою донесення до громадськості проблеми протизаконних дій правоохоронців під час обшуку офісу організації.

Для всебічного обговорення цього питання взяти участь у прес-конференції запрошені:

–         Юрій Лісовський – член координаційної ради РП ГМ ОПОРА

–         Тарас Калита – директор, адвокат ТЗоВ «ЗЮА»

–         Сергій Удовиченко –  адвокат ТЗоВ «ЗЮА

–         Руслан Шевчук – адвокат ТЗоВ «ЗЮА

–         Олексій Харкевич – начальник управління по боротьбі з організованою злочинністю в Рівненській області

–         Ярослав Голомша – начальник управління міністерства внутрішніх справ в Рівненській області

–         Анатолій Пришко – прокурор Рівненської області.

Проте, адвокатам із ТзОВ «Західноукраїнський юридичний альянс» зустрітися і отримати пояснення від правоохоронців не вдалося. Вони просто не з’явились на прес-конференцію, хоча офіційне запрошення отримали.

В ході зустрічі оприлюднили факти порушення працівниками УБОЗу чинного законодавства і прав адвокатів, що працюють у товаристві «Західноукраїнський юридичний альянс». Зокрема питання про необґрунтоване застосуванням силових методів під час обшуку офісу, в якому був задіяний спецпідрозділ «Сокіл». В постанові, що видана судом, згідно якої діяв УБОЗ, жодним чином не йшлося про приміщення по вул. Петра Могили, де провели обшук. В постанові є дозвіл лише на обшук приміщення по адресі, за якою проживає директор ТЗоВ «ЗЮА» Тарас Калита. Що або хто спонукав слідчого взяти на себе відповідальність за проведення несанкціонованого обшуку в офісі адвокатів – невідомо! Розбиратись у всіх цих питаннях постраждалі адвокати будуть через прокуратуру і суд.

ОПОРА вважає, що протизаконні дії правоохоронних органів можливо зупинити активізацією роботи Громадської ради при УМВС в Рівненській області. Адже згідно з положенням основним завданням і напрямком діяльності Ради є сприяння впровадженню та дотриманню принципів прав людини в діяльності органів внутрішніх справ. В Рівненській області юридично Громадська Рада зареєстрована вже близько двох років, але фактичної діяльності вона не веде. Хто винний? Питання до МВС.  Можливо, активізація діяльності Ради і стане першим кроком до лікування «хвороби», що носить назву «СВАВІЛЛЯ»!

______________________________________________________________________

РП ГМ ОПОРА