Громада хоче знати

Дата: 27.04.2011

У середу, 27 квітня, на центральній площі Рівного громадянська мережа ОПОРА зібрала понад 100 питань, що турбують мешканців обласного центру. В подальшому ці запитання будуть відповідним чином оформлені та надіслані до посадовців у вигляді інформаційних запитів.

Normal 0 false false false RU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Участь в акції «Публічний запит – громада хоче знати!», що відбувалася у рамках проекту «Влада через призму інформації» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», взяло шестеро активістів ОПОРИ та майже сотня рівнян. Суть заходу полягала у тому, щоб зібрати у людей питання, на які вони самостійно не можуть отримати відповіді від чиновників. Ще одним завданням, яке ставили перед собою громадські діячі, було дізнатись у людей чи знають вони про можливість здійснення громадського контролю дій влади за допомогою написання інформаційних запитів, чи зверталися вони з офіційними зверненнями до посадовців та, як влада реагує на вимоги громади. Як виявилося, попри твердження посадовців про 100% відкритість влади, у Рівному приховується багато важливої інформації, а чиновники, зазвичай, ігнорують мешканців, які звертаються за допомогою. Зі слів волонтера ОПОРИ Катерини Горбатюк, більшість опитаних повідомили, що неодноразово зверталися до влади за допомогою. Однак, тих, хто б сказав, що влада вчасно та ефективно відреагувала на звернення, – одиниці.

– Багато людей з якими я спілкувалася дуже скептично віднеслися до того, що ми робимо, – розповідає дівчина. – Вони казали, що вже зверталися до чиновників і взагалі не отримали відповідей, або отримували відписки чи перепосилання до іншого чиновника. Коли ж я розповідала, як ми добилися відповідей про зарплати чиновників та отримали інформацію про витрачання бюджетних коштів, люди зацікавлювалися і розповідали про свої проблеми. Багато з них неможливо вирішити саме через приховування чиновниками інформації та ігнорування офіційних звернень.

Зі слів керівника ОПОРИ Андрія Токарського, сьогоднішня акція дуже переконливо довела, що влада спеціально ігнорує звернення громадян та інформаційні запити. Це робиться для того, щоб переконати рівнян у їх неефективності та відучити мешканців задавати незручні для чиновників запитання. На думку громадського активіста, посадовці уже досягли серйозного успіху у справі становлення на Рівненщині пасивного суспільства. Доказом цього є те, як деякі люди відмовлялися озвучувати свої питання, аргументуючи це тим, що вони взагалі не вірять у можливість отримати відповідь на своє звернення.

– Таке відношення громадян формувалося владою роками і буде дуже важко його змінити, – каже Андрій Токарський. – Дуже важко, однак, можливо і це необхідно робити. Саме для цього ми і проводимо подібні заходи. Коли ми вимагаємо інформацію про зарплати чиновників, а потім оприлюднюємо ці дані через пресу, ми показуємо людям, що є дієві механізми контролювати владу і цілком реально примусити посадовця відповідати на незручні питання.

За дві години активістам ОПОРИ вдалося зібрати на майдані Незалежності близько сотні питань до чиновників всіх рівнів. Це при тому, що волонтерів було всього шестеро і поспілкуватися з усіма мешканцями просто не було можливості. Зі слів Андрія Токарського, попередній аналіз отриманих питань показав, що найбільше людей цікавить інформація про роботу житлово-комунальних структур, незрозумілим для рівнян є підняття тарифів у маршрутках, становлення тарифів на комунальні послуги, турбує мешканців неправомірна забудова, питання відсутності громадських вбиралень тощо. Приємним є той факт, що деякі громадяни, які прочитали анонс нашої акції у пресі, прийшли з вже підготовленими запитаннями. Частина рівнян навіть принесла уже отримані від чиновників відмовки для того, щоб спільно підготувати скарги до прокуратури.

– Уже завтра ми зведемо отримані від громадян запитання, оформимо їх у інформаційні запити та надішлемо чиновникам, – каже керівник ОПОРИ. – Після цього у посадовців буде місяць часу, щоб чітко відповісти на всі питання громадян. Отримані відповіді будуть оприлюднені на сайті ОПОРИ. Тих керівників, які проігнорують звернення ми притягнемо до суду і примусимо виконувати свої обов’язки.

Фото з акції  «Публічний запит – громада хоче знати!»:

Громадянська мережа ОПОРА
тел. 43 07 18