ГРОМАДСЬКІ ОБГОВОРЕННЯ ГЕНЕРАЛЬНИХ ПЛАНІВ МІСТ РІВНЕНЩИНИ НЕОБХІДНІ, АЛЕ НЕМОЖЛИВІ

Дата: 25.05.2011

Такого висновку дійшли учасники круглого столу на тему засекреченості генеральних планів міст України, який 24-го травня відбувся у Рівному. Учасники заходу, серед яких були народні, обласні, місцеві депутати, керівники державних архітектурних та земельних структур, обговорили причини виникнення проблеми засекреченості генпланів та подумали над шляхами їх вирішення.

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Громадські обговорення генеральних планів передбачені Законом України “Про регулювання містобудівної діяльності”, проте механізми цих обговорень до цього часу не прописані українським урядом. Крім цього, вільний доступ громадян до генпланів стримують грифи “Таємно”, або частіше – “ДСК” (“Для службового користування”), які знаходяться на цих документах в усіх містах України. Від такої ситуації потерпають не лише жителів українських міст, але й самі чиновники. Зокрема, співробітники головного управління держкомзему позбавлені доступу до генпланів. Зі слів начальника управління в Рівненській області Світлани Богатирчук-Кривко, чиновники з  цієї отримують мінімум необхідної інформації про генеральне планування міст, що суттєво обмежує коло їх діяльності.

Слід вказати, що застосування грифу «ДСК» є незаконним. Більше того, воно суперечить Конституції України. Цей гриф обмежує право громадян на доступ до інформації, яке, згідно з Конституцією України, може бути обмежене лише Законами України. В той час як використання грифу «ДСК» регулюється постановою Кабінету Міністрів України.

Під час зустрічі представники Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ) презентували присутнім представникам влади, ЗМІ й громадських організацій Донеччини результати моніторингового дослідження доступності для громадян генеральних планів міст України. Дослідження проводилося в 196 містах України з населенням понад 25 000 жителів, а також у курортних містах із листопада 2009 року по січень 2011 року. За цей час СЦГІ надіслав офіційні запитів до рад цих міст із проханням надати копію картографічної складової генерального плану та інформацію про текстову частину документа.

Генеральний план населеного пункту – це найважливіший документ у сфері містобудування. Він затверджується органами місцевого самоврядування й визначає розвиток міста на найближчі роки. Відповідно до Конституції України, органи місцевого самоврядування представляють відповідну територіальну громаду, а відтак мають здійснюють свої функції від її імені та виключно в її інтересах.

– Логічно, що генеральні плани повинні бути доведені до відома територіальної громади, – каже співавтор моніторингового звіту Олександра МАТВІЙЧУК. – Громадяни є безпосередніми власниками містобудівної документації, адже вони заплатили за їх розробку і мають право знати наскільки доцільно, економно та ефективно рада діє в її інтересах.

Проте жодне з охоплених моніторингом міст, включаючи й міста Донецької області, не запропонувало для ознайомлення якісну та повноцінну копію генерального плану або його картографічної складової.

• 5 із 196 міст (Калуш, Моршин, Хмільник, Щолкіне, Южноукраїнськ) надіслали копії лише основних креслень власних генеральних планів.
  • 115 із 196 рад міських населених пунктів офіційно або в інший, переважно неправовий спосіб відмовили в доступі до генеральних планів
  • 49 із 196 міських рад, тобто 25% охоплених моніторингом населених пунктів, або взагалі не надали відповідей на інформаційні запити, або надіслали листи, що не містять фактичних відповідей на поставлені запитання. Подібні відповіді організатори дослідження розцінили як фактичну відмову в доступі до запитуваної містобудівної документації.

Основною причиною відмов у доступі до генеральних планів міські ради назвали наявність на них грифів – «ДСК» (для службового користування) та/або «Таємно». Про це офіційно повідомили ради 82 міст і селищ міського типу.

Практика втаємничення генпланів суперечить численним нормам законодавства, зокрема ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» та ЗУ «Про доступ до публічної інформації». Іншими популярними відмовами, які використовували міські ради під час листування, були відсутність технічних можливостей для копіювання карт, зношеність генеральних планів, відсутність коштів у міської ради. Всі ці відмови є незаконними.

– Складається враження, що ми досі живемо в часи залізної завіси, – каже Володимир ЩЕРБАЧЕНКО. – Проте тепер чиновники протиправно приховують від громадян суспільно значиму інформацію про їхні міста, прикриваючись грифами «ДСК» й «Таємно».

Закони України «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про доступ до публічної інформації» вимагають від органів місцевого самоврядування оприлюднити генеральні плани в мережі інтернет на веб-сайтах міських рад.

Експерти Центру зауважили, що багато міст України, переважно обласні центри, вже зараз практикують розміщення на сайтах міських рад частини карт і планів, а часом і пояснювальних записок до генпланів,. Однак зображення картографічних матеріалів на більшості веб-сайтів є недостатньо якісними і не дає можливості повноцінного прочитання карт. Крім цього, розміщення частини матеріалів генеральних планів у мережі Інтернет не підміняє обов’язку міських і селищних рад надавати відповіді на запит поштовим листом.

– Ми вимагаємо від Кабінету Міністрів України провести широкі публічні обговорення цього питання, – продовжує голова СЦГІ. – Результати цих консультацій Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ має взяти до уваги при перегляді свого рішення щодо того, доступ до яких видів інформації генеральних планів міст необхідно обмежити.

Процес розсекречення генпланів міст України може розпочатися з Рівненщини. Про це на круглому столі заявив народним депутат Віктор Матчук, який є членом профільного комітету у Верховній Раді. Він зазначив, що проблеми із генпланами в країні дійсно досить серйозні і запропонував представникам громадських організацій підготувати пропозиції, які він винесе на обговорення в Раді.

Довідка:

Захід відбуватиметься в рамках проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції», який реалізує Східноукраїнський центр громадських ініціатив за фінансової підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження».

Мета проекту: стимулювати центральні органи державної влади й органи місцевого самоврядування розробити та впровадити в життя процедуру зняття обмежувальних грифів із генпланів українських міст за активної участі громадськості та з урахуванням громадських інтересів.

Контакти:

Східноукраїнський центр громадських ініціатив