Кучмісти бліднуть від заздрощів. Наступ “ментів” на адвокатів

Дата: 13.04.2008
 Розгул демократії у своїх найгірших виявах докотився і до Рівного. Навіть у кучмівські часи, коли різного роду маски-шоу були звичним явищем, такого не допускали. А саме – УБОЗівці вчинили обшук в одній з адвокатських контор Рівного. При цьому вони “забули”, що закон забороняє будь-які втручання в адвокатську діяльність. У Законі України “Про адвокатуру”чорним по білому написано, що адвокати мусять зберігати адвокатську таємницю, а вимагати від адвокатів відмості, що містять цю таємницю – заборонено. Однак підлеглі Луценка з його рідного міста, очевидно, вирішили, що вони вищі від закону.

Один з адвокатів альянсу вів справу стосовно “Укрзалізниці” в господарському суді. В межах цієї справи була порушена кримінальна справа. Під час її розгляду суд ухвалив рішення провести обшук на квартирі директора “Західноукраїнського юридичного альянсу” Тараса Калити. Озброївшись постановою, УБОЗівці пішли за вказаною адресою, а в якості помічників повели з собою бійців спецпідрозділу “Сокіл”. Однак, втямивши, що прийшли не на квартиру, а до офісу, вони не зупинились. Це не стало на перешкоді – як і те, що “Західноукраїнський юридичнийо альянс” частину своїх приміщень здає в оренду незалежним адвокатам. Договір про купівлю-продаж приміщення, а також відповідні угоди про оренду правоохоронцям показали. Однак і це їх не зупинило. Вони обшукали офіс альянсу, а також кімнати адвокатів, які орендують приміщення. Мало того, що були перевірені усі папери в офісах адвокатів – УБОЗівці вилучили також їхні записники. Зрозуміло, що в записниках може бути, а швидше за все і міститься конфіденційна інформація по справах. Можна собі лише уявити обурення клієнтів, проти волі яких (і абсолютно протизаконно, про що красномовно свідчать ст.ст. 10 та 11 Закону України “Про адвокатуру”) конфіденційні дані по їхніх справах потрапили до рук доблесної міліції.

До цього варто лише додати, що працівники УБОЗу прийшли до офісу без слідчого і навіть без його доручення на обшук. Адвокати відмовляли не уповноваженим на обшук оперативникам, і нарешті-таки вони спромоглися викликати слідчого. УБОЗівці також провели обшуки в квартирах окремих адвокатів та навіть деяких громадян, жодним боком непричетних до судових постанов. Зокрема, суд видав три постанови про обшуки в помешканнях одного з адвокатів – при цьому, перше помешкання належить його батькам, і він давно вже там не живе, а другу квартиру торік продав. Під час обшуків на квартирах адвокатів також було вилучено їхні блокноти, записники та ноутбуки – попри те, що на цих носіях міститься конфіденційна інформація.

8 квітня у Рівному відбулася прес-конференція, на якій адвокати розповіли про дії УБОЗівців. Там було згадано про мешканців міста, які на собі відчули, що таке обшуки, “добровільна” присутність в ролі понятих і навіть незаконні затримання – начебто для надання свідчень. Звичайно, вголос про такі речі ніхто не говорить. Якщо професійні правозахисники не змогли зупинити правоохоронців в цій ситуації, оскільки аргументація Законом на них просто не діяла, то на який захист можуть сподіватися прості громадяни?

Представники “Західноукраїнського юридичного альянсу” збираються оскаржити постанови суду про обшуки та вимагатимуть відшкодування матеріальних збитків. Вони також збираються заручитися допомогою правозахисних організацій.

За білш детальною інформацією можна звернутись до члена координаційної ради РП ГМ ОПОРА Юрія Лісовського, контактний телефон – 8 063 6179695

Ще одна подібна ситуація сталася в Одесі. Підзахисну адвоката Віктора Агеєва схопили співробітники УБОЗ та силоміць, порушивши рішення суду, кинули до Ізолятора тимчасового тримання.

Почалося все з того, що Слідче управління ГУМВСУ в Одеській області порушило кримінальну справу щодо Гранкіної Н.Г, її чоловіка та інших осіб. Їм ставили у провину те, що вони діяли від імені однієї з компаній, продавали її послуги, а гроші привласнювали.

Адвокат Віктор Агеєв подав документи від цієї компанії, які спростовували провину обвинувачених. Там ішлося про те, що кошти, отримані від продажу послуг, обвинувачені не привласнювали, а переказували на рахунок компанії. Такі дії адвоката, які мали б врятувати його підзахисних, дуже не сподобались слідчим по справі Гаврилюку та Ревенку. Вони винесли постанови про недопущення адвоката в якості захисника по цій справі.

Після цього слідчі затримали громадянку Гранкіну. Віктор Агеєв намагався залишитись у приміщенні слідчого управління, але його силоміць виштовхали озброєні представники міліції. Його підзахисну затримали з порушенням права на захист та утримували під вартою більше максимально допустимих за ст. 29 Конституції семідесяти двох годин.

4 квітня Апеляційний суд Одеської області своєю ухвалою обрав в якості запобіжного заходу для Гранкіної підписку про невиїзд. В постанові було прямо зазначено, що підстав утримувати її під вартою немає і вона підлягає звільненню з СІЗО. Однак на виході з воріт ізолятора її вже чекали співробітники УБОЗ, які знову відвезли її до слідчого управління. Коли туди приїхав адвокат, варта не пропустила його, посилаючись на безапеляційний наказ слідчого Гаврилюка.

Тобто, м’яко кажучи, начхавши на рішення Апеляційного суду Одеської області, слідчі знову помістили Наталію Гранкіну в ізолятор тимчасового тримання. Незважаючи на те, що в неї внаслідок незаконних дій слідчих та УБОЗу стався гіпертонічний криз та намагаючись приховати свої злочини, співробітники міліції заборонили лікарям швидкої допомоги госпіталізувати її в лікарню і продовжували утримувати її в ізоляторі. 07.04.2008 р. її привезли в Приморський районний суд м. Одеси для обрання запобіжного заходу – тримання під вартою, незважаючи не те, що питання запобіжного заходу і можливості її тримання під вартою було вже вирішено Апеляційним судом.

Зала засідань була окупована співробітниками спецпідрозділу “Сокіл” та оперативниками УБОЗу, які намагалися тиснути на суддів. Однак суд ухвалив рішення про те, щоб відпустити Гранкіну до лікарні та відмовити в її арешті. І знову це рішення не є аргументом для співробітників міліції – вони продовжують спроби заарештувати Гранкіну та її чоловіка.

Наразі Віктор Агеєв звернувся до Генерального прокурора України. Він вимагає порушити кримінальну справу щодо фактів порушення прав адвоката та прав його підзахисних на захист.

Детальна інформаційна довідка по цій справі – тут .

Документи по справі – тут .

Брутальні порушення прав людини, описані в першому та другому випадках, не спостерігались навіть у найгірші часи “кучмізму”. Найнахабніші слідчі часів “злочинного режиму” не дозволяли собі таких безчинств та свавілля, що їх дозволяють собі підлеглі Луценка. Цікаво, чи здатен міністр приструнити порушників та покарати винних? Чи єдине, на що він здатен – це звільняти підлеглих за копійчані “факи”? Якщо й так, то головний міліціонер може не сумніватися – обурення рано чи пізно сягне тієї точки, коли люди не зупиняються ні перед чим. Можна лише припустити, в якому жалюгідному становищі опинилась би Україна, якби одна з описаних вище справ розглядалась, скажімо, у Європейському Суді з прав людини…

Підготувала Олександра Тимошенко (ІнфопорН)