На Рівненщині ОВК невчасно створило дільничні комісії

Дата: 05.10.2012

sudВизнати протиправною бездіяльність ОВК 156 виборчого округу щодо не утворення дільничних виборчих комісій у строк, передбачений Законом «Про вибори народних депутатів України» постановив Рівненський окружний адміністративний суд.

З відповідним позовом до суду звернулися представники політичної партії «УДАР». Вони стверджують, що ОВК 156 виборчого округу невчасно прийняло рішення про утворення ДВК та приховувало інформацію про склад комісій. Свій позов «УДАР» підкріпив актом про порушення виборчого законодавства, складеним 26 вересня 2012 року. У ньому зафіксовано, що в цей день відбулося засідання ОВК, де розглядалося питання утворення дільничних виборчих комісій, але не було прийнято постанову про їх утворення та розподіл керівних посад. Згідно законодавства, дільничні комісії мали бути сформованими до 24 години 26 вересня. Натомість, голова ОВК Сергій Лоскутов  оголосив перерву на невизначений термін без законних на те підстав. Постанова про утворення дільничних комісій була проголосована 28 вересня, на дві доби пізніше визначеного терміну. Крім цього, представники партії «УДАР» стверджують, що голова ОВК приховував інформацію про склад ДВК та не надавав копії офіційних документів.

Представник ОВК назвав звинувачення партії «УДАР» безпідставними та зазначив, що постанова про утворення дільничних комісій була прийнята своєчасно, 26 вересня та розміщена для ознайомлення на інформаційному стенді комісії.

Вивчивши доводи сторін та заслухавши свідків, суд встановив, що представник ОВК надав судові неправдиві відомості. Встановлено, що постанова про утворення комісій була прийнята 28, а не 26 вересня, а її оприлюднення відбулося другого жовтня у газеті «Сарненські новини». Таким чином, суд визнав факт протиправної бездіяльності окружної виборчої комісії щодо не утворення ДВК у визначені законом терміни, однак, відмовився визнати відповідальним за порушення голову ОВК Сергія Лоскутова. На думку  суддів, окружна комісія є колегіальним органом, а тому відповідальність за вчиненні порушення також є колегіальною. Іншими словами, відповідальності не передбачено взагалі. Варто відзначити, що вже не вперше Рівненський окружний адміністративний суд відмовляється притягувати до відповідальності голів ОВК за вчинення правопорушень.

За коментарями звертайтеся
Анатолій Бондарчук