На Рівненщині партії використовують технологію маніпуляції законодавчими нормами (оновлено)

Дата: 22.09.2014
chubaka

В Рівненській області спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА неодноразово фіксують наявність зовнішньої політичної реклами без вихідних даних. Відсутність вихідних даних може свідчити, що в одному випадки партії порушують норми виборчого законодавства, в іншому – маніпулюють нормами виборчого законодавства.

Мова йде про зовнішню рекламу (біл-борди, сіті-лайти) політичних партій ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», ПП «Блок Петра Порошенка», Радикальна партія Олега Ляшка, Ліберальна партія України, Інтернет партії України, яка з’явилися на Рівненщині до моменту офіційної реєстрації цих політичних сил в ЦВК.

На біл-бордах відсутні відомості про замовника, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск» (вимоги п. 7 ст.68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України»). Це може свідчити про те, що дана реклама була виготовлена не за кошти виборчих фондів, як того вимагає закон.

Відповідно до норм виборчого законодавства право розпочати передвиборну агітацію партія набуває з наступного дня після реєстрації ЦВК кандидатів від партії. Передвиборна агітація здійснюється за рахунок виборчого фонду. Виборчі фонди політичних партій можуть бути створені тільки після рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидатів у депутати (ч. 1 ст. 48 ЗУ «Про вибори народних депутатів).

Таким чином, політичні партії, що розмістили зовнішню рекламу з ознаками передвиборчої агітації до моменту офіційної реєстрації у ЦВК не порушують виборче законодавство (ч. 5 ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів»). Проте, на думку Громадянської мережі ОПОРА, такі дії політичних партій потенційних суб’єктів виборчого процесу є технологією маніпуляцією нормами виборчого законодавства. Використання недосконалості виборчого законодавства дає можливість партіям отримати додаткові електоральні переваги. Законом не заборонено вести інформаційну кампанію тим політичним силам, які не є суб’єктом виборчого процесу, а затягування реєстрації дає можливість потенційним учасникам виборчих перегонів збільшити час для здійснення власної агітаційної кампанії та заощадити кошти виборчого фонду. Зокрема, мова йде про ВО «Свобода», Радикальну партію Олега Ляшка, ПП «Блок Петра Порошенка», Ліберальну партію України.

Ті політичні партії, які вже зареєстровані ЦВК станом на 22 вересня 2014 року (ВО «Батьківщина», Інтернет партія України), а їхня зовнішня реклама залишається без вихідних даних – порушують виборче законодавство. Так, відповідно до ч. 6 статті 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів» використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

batkiwshchyna

liberalna

ljaschko

Swoboda2

poroch

Довідково:

Позачергові вибори народних депутатів України проводяться у загальнодержавному багатомандатному окрузі та 213-ти одномандатних виборчих округах на всій території України. Разом з тим, відповідно до ст.8 Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», вибори не організовуються і не проводяться на тимчасово окупованій території АР Крим (округи №1-10) і м. Севастополь (округи №224-225).

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Організація співпрацює з понад 200 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться ще більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.

За детальнішою інформацією звертайтесь до
Координатора спостереження за Позачерговими виборами народних депутатів України у Рівненській області
Анатолія Бондарчука
т. (096) 918-74-08