На Рівненщині вимагають звільнити голову міської виборчої комісії

Дата: 21.10.2015

119 жовтня відбулося чергове засідання Костопільської міської виборної комісії. На порядку денному розглядалася скарга представника політичної партії «Сила людей» Кособуцького Олексія з вимогою встановити факт порушення законодавства з боку голови виборчої комісії Вітошко Руслани та достроково припинити її повноваження шляхом звільнення від виконання обов’язків. Після того, як скарга була зачитана, голова комісії поспішно закрила засідання.

18 жовтня до Костопільської міської виборної комісії надійшла скарга на дії цієї ж комісії в особі голови Вітушко Руслани від представника політичної партії «Сила людей» Кособуцького Олексія. Згідно скарги, 17 жовтня було зафіксовано факт недотримання правил виготовлення та процедури отримання виборчих бюлетенів Костопільською МВК. Будучи не при виконанні своїх трудових обов’язків, у зв’язку із встановленими Постановою №2 від 14.09.2015 року вихідними днями, члени Костопільської МВК за участю голови отримали 17.10.2015 року. виборчі бюлетені з недотриманням процедури такого отримання. Згідно з текстом скарги, членами ТВК не було дотримано ч. 2-3, 8, 10 ст. 75 ЗУ«Про місцеві вибори».

Після отримання виборчих бюлетенів приміщення Костопільської МВК опечатали стрічкою на якій свої підписи поставили п’ять членів комісії (голова та 4 члени Костопільської ТВК)– ті, які здійснили прийом бюлетенів. Однак після прийому документів, засідання Костопільської МВК не проводилося.

19 жовтня Костопільська міська виборча комісія проголосувала про факт прийому бюлетенів, при цьому не перерахувавши їх. Після зачиненняприміщення, де відбувалось засідання МВК, представники політичних партій, кандидати в депутати, кандидати на посаду міського голови викликали СБУ, з метою фіксації факту порушення виборчого законодавства. По приїзду, представники СБУ та МВС взяли пояснення в представників партій кандидатів, в результаті чого була написана заява.

Відео можна переглянути тут.

На думку Громадянської мережі ОПОРА, дії Костопільської міської виборчої комісії, зокрема голови та 4 членів ТВК, які здійснювали прийом бюлетенів є протиправними й такими, що суперечать законодавству про місцеві вибори. Так, згідно ч. 10 ст. 75 Закону України «Про місцеві вибори» приймання виборчих бюлетенів територіальною, дільничною виборчою комісією відбувається на засіданні відповідної виборчої комісії невідкладно після прибуття членів виборчої комісії, які отримали бюлетені. Проте, засідання Костопілька МВК провела через 2 дні після отримання бюлетенів, тобто 19 жовтня.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)

Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android

__________________________
Громадянської мережі ОПОРА