Найрозумніший абітурієнт обрав документознавство

Дата: 05.08.2010

Громадянська мережа ОПОРА дослідила, які спеціальності користуються найбільшою та найменшою популярністю серед абітурієнтів трьох найпрестижніших вишів Рівненщини.

Протягом вступної кампанії 2010 року, представники ОПОРИ досліджували, які спеціальності користуються найбільшою популярністю серед абітурієнтів Національного університету водного господарства та природокористування,  Рівненського державного гуманітарного університету та Національного університету „Острозька академія”. Так, у НУВГП найбільшу кількість місць віддали під спеціальність гідротехніка водних ресурсів. На цей напрямок університет зможе прийняти 275 абітурієнтів. На другому місці спеціальність будівельника та архітектора – 250 місць. Під облік та аудит у НУВГП виділили 170 ліцензованих місць.

Найменше місць отримали такі спеціальності, як гірництво та охорона праці. На них Міністерство освіти дозволило набрати не більше 30 студентів.
Серед абітурієнтів НУВГП найбільшою популярністю користуються професії будівельника, економіста та менеджера, На ці спеціальності було подано 522, 475 та 437 заяв від випускників шкіл. Серед цих заяв, максимальна кількість балів за сертифікатом зовнішнього незалежного оцінювання не перевищила 787,8 балів. Сертифікат із цією сумою балів подали на спеціальність – прикладна математика. Мінімальна кількість у сертифікати була подана абітурієнтом на спеціальність облік і аудит. Сума балів у цьому сертифікаті не перевищила 170.

В Національному університеті «Острозька академія» Міністерство освіти та науки найбільше місць виділило на підготовку майбутніх філологів (факультет романо-германських мов), правників та фінансистів. На кожну з цих спеціальностей академії дозволили набрати по 65 абітурієнтів.  Найменше, – по 25 ліцензованих місць отримали такі напрямки підготовки, як: філологія (гуманітарний факультет), журналістика та міжнародні відносини. Найбільшу кількість заяв абітурієнти подали на: право – 799, міжнародні відносини – 520, філологія факультету  романо-германських мов – 448. Найменше бажаючих вступити на філологію гуманітарного факультету. Їх в академії побільшало всього на 44. Трохи більше буде в Острозі майбутніх журналістів. На цю спеціальність ректорат отримав 89 заявок. Найбільша кількість балів серед абітурієнтів, які виявили бажання вчитися в Академії  становить 794,1 бала. Така кількість балів була одночасно подана на такі спеціальності: історія, політологія міжнародні відносини. Найменшу кількість балів за сертифікатом ЗНО (507,4) подав абітурієнт, який хоче навчатися на гуманітарному факультеті.

У Рівненському державному гуманітарному університеті найбільше ліцензованих місць отримали напрямки: початкова освіта – 200, філологія (факультет іноземна мова) – 180, філологія (факультет українська мова і література) – 175. Найбільше заяв абітурієнти подали на факультет української філології – 1139, історія – 830 та початкову освіту – 653. Найменше бажаючих навчатися на факультеті театрального мистецтво. Їх виявилося всього 55 осіб. Максимальна кількість балів у сертифікаті – 849,9, подали  на  спеціальність документознавство та інформаційна діяльність. Найменшу – 390,4 подали на фізичне виховання.

_________________________________
Координатор освітніх програм